Serial kiepski. Nie wiem skąd ta wysoka ocena. Niejeden marny dokument ogląda się z większym zainteresowaniem niż to. Widziałam o Czarnobylu wiele dokumentów i wiele czytałam. W tym serialu nie zawarto niczego nadzwyczajnego a i sposób przekazania historii nie wciąga. Moim zdaniem serial robi wrażenie tylko na tych, którzy o Czarnobylu wiedzieli niewieleub nic.
To przez takie gnioty, spaczające prawdziwe historie , większość młodych anglików uważa że dywizjon 303 latał po stronie niemców. Dla mnie tak wysoka ocena serialu to poprosto sponsoring.
Dobra, ale to forum filmowe a nie prawdziwo-historyczne, a historia to zawsze jakaś uzgodniona wersja wydarzeń pisana przez "wygranych". Serial jest przede wszystkim ze względu na formę i czas trwania miejscami uproszczony czy podkoloryzowany ale wygląda na sensowny merytorycznie. Czepianie się w kółko niuansów typu helikopter czy czarny dym nie spowoduje, że nagle stanie się gniotem i przestanie być świetnie zrealizowanym technicznie i aktorsko serialem.
No chyba że jesteś z takich co sądzą, że w Czarnobylu był zamach, ale to już w ogóle inna bajka, w takim razie zapowiadana rosyjska wersja pewnie spełni Twoje oczekiwania.
Nie wiem też czy nie przeceniasz wpływu filmów na przekonania ludzi, zachodnie gazety piszące o polskich obozach zagłady to też efekt oglądania np. "Listy Schindlera" czy jak? Raczej kwestia ogólnej ignorancji i niskiego poziomu edukacji historycznej w tych krajach.
Myślę, że ci wiedzący nic lub prawie nic to z 99% widzów jak nie lepiej, więc jeśli masz rację, to masz źródło wysokich ocen. Tym bardziej jeśli mowa o widzach amerykańskich czy brytyjskich.
Natomiast jako znawca możesz podrzucić jakieś lepsze filmy/książki w temacie, może my niewiedzący się dokształcimy i obniżymy noty serialu.