'Zobaczyliśmy człowieka. Strzeliłem mu w brzuch. Tak właśnie jest na wojnie. Do wieczora już nie pociągnąłem za spust, tak się przestraszyłem. Pomyślałem: stało się, strzeliłeś do kogoś, nie jesteś już sobą i nigdy nie będziesz. Ale następnego ranka budzisz się i wciąż jesteś sobą. Dociera do ciebie, że cały czas taki byłeś, tylko nie wiedziałeś.'
"Wszyscy jesteśmy narażeni z powodu naszych tajemnic i kłamstw. One nas definiują. Gdy prawda jest niewygodna, kłamiemy i kłamiemy, aż nie pamiętamy, że ona istnieje. Każde nasze kłamstwo to dług zaciągnięty wobec prawdy. Prędzej czy później ten dług będzie spłacony."
"Wiem, kim jestem i co zrobiłem. W sprawiedliwym świecie zastrzelono by mnie za kłamstwa, ale nie za to. Nie za prawdę.
- [...] Gdy kula trafia cię w głowę, czy to ważne, dlaczego?"
"[Prawda] zawsze gdzieś jest. Czy ją widzimy, czy nie, czy chcemy ją zobaczyć, czy nie. Prawda nie dba o nasze chęci ani potrzeby, nie dba o rządy, ideologie ani religie. Będzie czekać po wsze czasy. I to jest dar od Czarnobyla. Kiedyś bałem się ceny prawdy, teraz pytam tylko, jaka jest cena kłamstw."