PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104160}

Czarodziejka z Księżyca

Bishōjo Senshi Sailor Moon
1992 - 1993
7,5 25 tys. ocen
7,5 10 1 25425
8,1 8 krytyków
Czarodziejka z Księżyca
powrót do forum serialu Czarodziejka z Księżyca

Jeśli oglądaliście w młodości to piękne anime, radzę teraz zapoznać się z mangą na podstawie, której powstał ten serial. Jest dosyć ciężkie do zdobycia, ale na Allegro co jakiś czas można je znaleźć. Naprawdę polecam zapoznać się z komiksem bo dość znacząco różni się od anime. Jestem ciekawa co o tym myślicie: co wg Was jest lepsze - manga czy anime (oczywiście SM :)) A to moje krótkie przemyślenia na ten temat.
Długo możnaby wymieniać różnice, ale mi się zawsze nie podobał sposób przedstawienia Mamoru. W anime jest dość chłodny dla Bunny, a w mandze jest naprawdę kochający i nie sposób go nie pokochać ;)
No i jest jeszcze tajeminica Chibi Chibi. W anime nigdy nie mieliśmy dokładnie powiedziane kim (lub CZYM) tak naprawdę jest. Za to manga daje dość zaskakujące zakończenie, jeśli wyrosło się na anime, a potem jeszcze wyoglądało się je na kompie ;)
I co wy na to??

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 10
Nazgulek

Oglądałam anime i mam wszystkie tomy mangi, ale ja jednak obstaję przy anime. Od tego wszystko się zaczęło ;) Mam Do SM olbrzymi sentyment.

ocenił(a) serial na 7
Marika_3

Ja ma tylko 15 tomów, bo trudno je zdobyć- już dwa razy prawie miałam brakujące tomy (18 i 4), ale akurat wtedy nie miałam przy sobie pięniędzy. Co do pierwszego, jeszcze go na oczy nie widziałam, a żałuję. Na sklepy internetowe sobie pozwolić nie mogę (a również szkoda...). Hm, oczywiście ja też oglądałam pierwsze anime, ale manga tez mi się bardzo podoba :).