PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104160}

Czarodziejka z Księżyca

Bishōjo Senshi Sailor Moon
1992 - 1993
7,5 25 tys. ocen
7,5 10 1 25425
8,1 8 krytyków
Czarodziejka z Księżyca
powrót do forum serialu Czarodziejka z Księżyca

Dlaczego tv polas nie wyemitował odc 45, 46 i 133? Co w nich było takiego? Ktos zna na to odp? Przyznam ze tą bajke oglądałm jak byłam jeszcze mała ale bardzo mi sie kojarzy z moim dziecinstwem..i chętnie sobie poogladam jeszcze.

shy_2

odcinki 45 i 46- z powodu "brutalneych" scen śmierci czarodziejek i endymiona( chociaż polsat zarzeka się,że niewyemitowano ich gdyż po prostu ich nie dostarczono).odcinka 133 nie wyemitowano ze względu na dużą rolę zakonnicy i sytuację z tym związane,w których można się doszukać podtekstów,które mogłyby oburzyć katolików. polsat miał również nie wyemitować odcinka 26 ze względu na ukazanie księdza jako inkarnacji demona.

willowbroadway

słyszłam też ze w innych państwach tez zrobiono niezłą cenzurę...
w sumie jak teraz oglądam to anime to rzeczywiście niekktóre sceny sa straszne,.

shy_2

tak,a najgorzej podobno było w usa.serii stars w ogóle tam nie wyemitowano!

willowbroadway

no i tak ogólnie to jedynym krajem,w którym anime nie była cenzurowana jest sam japonia

shy_2

Nie dziwię się, że ich nie wyemitowano. Odcinki, w których zginęły czarodziejki nie zostały dopuszczone pewnie dlatego, że dla dzieci były nieodpowiednie. Gdybym miała dziecko też nie chciałabym, żeby te odcinki zobaczyło. Moim zdaniem wykraczały one poza granice bajki dla dzieci.

Lady_Dragonfly

zgadzam się,choć ja nie sądze żeby autorka kiedy tworzyła "Czarodziejkę..." chciała by była to bajeczka dla małych dzieci.