""Cichociemni" to nazwa, która powstała wśród żołnierzy polskich w Szkocji na tajnych kursach dywersji dla kandydatów do służby w kraju. Określała trafnie jej cel: konspiracyjną
walkę z Niemcami i specyficzny sposób włączenia się do niej - tajny przerzut samolotem i nocny skok na spadochronie, akcje szpiegowskie i dywersyjne."
Trochę mylące, faktyczna nazwa "cichociemni" wzięła się od zapalników chemicznych jakim posługiwali się dywersanci. zapalnik ten można było uruchomić - PO CICHU I W CIEMNOŚCI, ponieważ nie powodował rozbłysku ani głośnego dźwięku. Niestety znakomita większość tworzy romantyczną otoczkę wokół nazwy "Cichociemni" i zapomina o faktach historycznych.
99,999999999999999999% zapalników można uruchomić po cichu i po ciemku tak więc nie wiem skąd wiozłeś tą bajeczkę.? czy mógłbyś podzielić się źródłem swej informacji ?
podaj przykład 3 powszechnie stosowanych zapalników, w czasie II W.Ś. które można było użyć bez oświetlenia i praktycznie bez chałasu. Zapalniki do użycia w dywersji (czyli np. zapalnik czasowy), nie zapalniki bojowe - a potem zastanów się jakie zapalniki były na wyposażeniu oddziałów zrzucanych na terenie Guberni.
Źródło informacji :) choćby wszelkie wspomnienia żołnierzy którzy przechodzili szkolenie - jest kilka ciekwych publikacji
inna geneza mówi o tym, że nazwa powstała z połaczenia zwrotów "ciemniak" i "cichy" - ponieważ obowiązywała ich ścisła tajemnica na temat szkoleń i powstawały przez to nieporozumienia i zwady pomiędzy kolegami.
Proponuję najpierw czytac potem oglądać - bo potem utrwalają się wlaśnie takie mity i wielu widzów głęboko wierzy, że wszystko co widzą to fakty.
Zwróć uwagę na detale - mogę się założyć, że któryś będzie strzelał trzymajć broń oburącz, a tak w tamtych czasach nie strzelano - to tylko przykład przekłamań
inna geneza mówi o tym, ze żołnierzy tych nazwano cichociemnymi ponieważ, nie znali się wzajemnie, nie mieli sztandaru, barw, tradycji, patrona, byli poza standardową hierarchią wojskową
Do tych twoich teorii mogę dodać jeszcze co najmniej z pięć. Dlatego jeśli twierdzisz że któraś jest na 100% prawdziwa jesteś kompletnym ignorantem. prawdopodobnie nigdy się nie dowiemy skąd pochodzi nazwa cichociemny , wszystko co do tej pory powiedziano w tym temacie jest tylko domysłami. Ta teoria z zapalnikiem wydaje mi się mało prawdopodobna bo takie zapalniki były bardzo popularne (użyte były np w rajdzie na Saintt-Nazaire czy w zamachu na hitlera) A z polskich jednostek były używane w Samodzielnej Kompani Komando czy w Samodzielnej Kompani Grenadierów. Wiec czemu ta ponoć popularna nazwa zapalnika nie przetrwała w relacjach innych żołnierzy?
Zgadzam się z polukr . Np słyszałem taką wersje. " Pojawiali się po cichu i znikali w ciemności " Moje zdanie jest takie ilu " Cichociemnych " Tyle historii tej nazwy.
być może
dlatego podawanie jednej wersji jako "jedynej słusznej" jest wypaczaniem historii
co do zaplników - uzywali zapalników chemicznych - były dokładne (czas) jak na te czasy i nie były w powszechnym użyciu dywersji
co do genezy "romantycznej" to nie wydaje mi się żeby potweirdził ją ktoś z żyjących członków formacji (ale mogę się mylić)
PS
tu nie chodziło o nazwe zapalnika tylko sposób jego uruchomienia