Cześć.
Zacznę od tego, że mamy Kwiecień 1944 rok, IV sezon serialu.
Ludwig Fischer gubernator dystryktu Warszawskiego, coraz częściej pojawiająca się postać w serialu, tym bardziej w IV części.
Podwładni zwracają się do niego Panie "Brigadeführer", widać to również po oznaczeniach na mundurze, natomiast w części VII "Powstanie", Fischer awansuje na Gruppenführera, również widzimy to po jego mundurze (liść dębu i jeden kwadracik).
Sezon VII pokazuje nam wybuch powstania czyli jest to sierpień 1944 roku.
Prawda historyczna mówi, że Ludwig Fischer awansowany został na Gruppenführera w 1940 roku, a tutaj wycinek z wikipedii:
" Dnia 9 listopada 1939 został awansowany do stopnia Brigadeführera, a 26 października 1940 uzyskał stopień Gruppenfuhrera."
Cóż tu powiedzieć, przeoczenie reżysera, tyle, aczkolwiek jest to dla mnie niepojęte, ponieważ tym serialem zajmuje się cała rzesza ludzi, a ja jako zwykły widz widzę takie szczegóły. Skandal.
może dlatego, bo jestem spostrzegawczy...
Co na to powiedziecie?
Z oznaczeniami wojskowymi w tym serialu jest totalny bałagan i niekonsekwencja. Władek w IV serii we Włoszech jest kapitanem, w VI serii porucznikiem. Ponadto jest bodajże scena w IV serii, kiedy Władek zwraca się do Krawca per pułkowniku...
Dokładnie tak.
Totalny bałagan ze stopniami wojskowymi, bronek też raz jest kapitanem, a raz porucznikiem, władek to samo
Z pułkownikiem krawcem również porażka hehe
Jastrząb tak samo raz był kapitanem, a w kolejnej serii podchorążym ..
To moje pytanie zabrzmi tak: czy jest to serial historyczny?
Jeśli odpowiedź brzmi: nie - to po co hejtujecie?:) Pozdrawiam
Stopni powinni trzymać się tych co ustalili, bo to rzeczywiście dziwne że co sezon mają niższe odznaczenie, choć mnie to jakoś bardzo nie przeszkadza, i podejrzewam że mało kto na to zwraca uwagę.
Co racja to racja, niedopatrzenie i mała niekonsekwencja, jednakże raczej niczego tutaj nie zmienia:)
Owszem, jest to serial historyczny, a na pewno są już nimi same postacie.
Fischera mogli nazwać Ludwig Hainbach, a nie Fischer.
Himmlera również nie nazywają Hamllarem tylko tak jak mówi historia.