PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470293}

Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 88929
7,5 13 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

Cześć.
Zacznę od tego, że mamy Kwiecień 1944 rok, IV sezon serialu.
Ludwig Fischer gubernator dystryktu Warszawskiego, coraz częściej pojawiająca się postać w serialu, tym bardziej w IV części.
Podwładni zwracają się do niego Panie "Brigadeführer", widać to również po oznaczeniach na mundurze, natomiast w części VII "Powstanie", Fischer awansuje na Gruppenführera, również widzimy to po jego mundurze (liść dębu i jeden kwadracik).
Sezon VII pokazuje nam wybuch powstania czyli jest to sierpień 1944 roku.
Prawda historyczna mówi, że Ludwig Fischer awansowany został na Gruppenführera w 1940 roku, a tutaj wycinek z wikipedii:
" Dnia 9 listopada 1939 został awansowany do stopnia Brigadeführera, a 26 października 1940 uzyskał stopień Gruppenfuhrera."
Cóż tu powiedzieć, przeoczenie reżysera, tyle, aczkolwiek jest to dla mnie niepojęte, ponieważ tym serialem zajmuje się cała rzesza ludzi, a ja jako zwykły widz widzę takie szczegóły. Skandal.
może dlatego, bo jestem spostrzegawczy...
Co na to powiedziecie?

Xylon

Z oznaczeniami wojskowymi w tym serialu jest totalny bałagan i niekonsekwencja. Władek w IV serii we Włoszech jest kapitanem, w VI serii porucznikiem. Ponadto jest bodajże scena w IV serii, kiedy Władek zwraca się do Krawca per pułkowniku...

Xylon

Dokładnie tak.
Totalny bałagan ze stopniami wojskowymi, bronek też raz jest kapitanem, a raz porucznikiem, władek to samo
Z pułkownikiem krawcem również porażka hehe
Jastrząb tak samo raz był kapitanem, a w kolejnej serii podchorążym ..

Xylon

To moje pytanie zabrzmi tak: czy jest to serial historyczny?
Jeśli odpowiedź brzmi: nie - to po co hejtujecie?:) Pozdrawiam

djembe

Gdzie Ty tutaj widzisz hejt?

ktb

Najpierw proszę odpowiedzieć na zadane pytanie - potem możemy dyskutować. Pozdrawiam

djembe

Również pozdrawiam.

djembe

Stopni powinni trzymać się tych co ustalili, bo to rzeczywiście dziwne że co sezon mają niższe odznaczenie, choć mnie to jakoś bardzo nie przeszkadza, i podejrzewam że mało kto na to zwraca uwagę.

janosik6

Co racja to racja, niedopatrzenie i mała niekonsekwencja, jednakże raczej niczego tutaj nie zmienia:)

djembe

Owszem, jest to serial historyczny, a na pewno są już nimi same postacie.
Fischera mogli nazwać Ludwig Hainbach, a nie Fischer.
Himmlera również nie nazywają Hamllarem tylko tak jak mówi historia.

ocenił(a) serial na 8
Xylon

W 6 odcinku 7 serii Wanda mówi, że jest sanitariuszką z plutonu porucznika Wojciechowskiego, a on zdaje się wtedy był kapitanem.