Dlaczego go zabili,chodziło o to że miał coś w kieszeni,co to było bo dobrze nie widziałem?
We wrześniu 1939 było podobnie. Zabijali dzieciaków za scyzoryk w kieszeni. Niemcy mają zbrodnię w genach. Tak przynajmniej twierdzą Norwedzy.
To, że zabił nie wynikało z tego, że bał się dziecka czy scyzoryka. Zabił bo mu to sprawiło przyjemność. Nie pytajcie mnie dlaczego. Zapytajcie Angeli. To ona uważa niemieckie rzezie na ludności cywilnej za usprawiedliwione.
Nie obrażaj Rusinów. To nie był Ruski tylko rosyjski kacap z RONA. Gdyby ten rosyjski kacap z RONA, funkcjonował w normalnym kraju, jakim była np. II RP, to nie ośmieliłby się mordować kogokolwiek. Gdyby się pomimo wszystko ośmielił, to zginąłby tak jak na to zasłużył, jako zbrodniarz psychopata. Ten rosyjski kacap z RONA mordował, bo takie dostał rozkazy od Niemców. On tam sam nie przyszedł. Skierowali go tam Niemcy i Niemcy płacili mu by wymordował z jak największym okrucieństwem jak najwięcej Polaków.
Taka była polityka "czystych rączek" niemieckich zbrodniarzy. Sami Niemcy byli często znacznie gorsi. W 1939 niemieccy wieśniacy mordowali polskich sąsiadów z takim okrucieństwem, że zaskoczyło to nawet przywykłe do okrucieństwa dowództwo SS. Niemieccy ciemni wieśniacy mordowali, by zagarnąć polski majątek. Niemcy mordowali całe rodziny polskich włościan, by nikt nie upomniał się o zagarniętą przez nich polską ziemię i polski majątek.
"Praktycznie w każdej pomorskiej wsi zamieszkiwała jakaś niemiecka rodzina przez co Selbstschutz posiadał dokładne rozpoznanie w stosunkach wiejskich. Wiedziano dokładnie, którzy Polacy byli członkami patriotycznych organizacji polskich i jaki mieli stosunek do Niemców. Było to bardzo niebezpieczne i już jesienią 1939 roku przyniosło negatywne rezultaty w postaci wielu mordów, których de facto dokonywali na sobie przedwojenni sąsiedzi. Doprowadzało to również wielokrotnie do nadużyć w tym względzie, bo członkowie Selbstschutzu, chcąc zagarnąć mienie Polaków bądź załatwić stare sąsiedzkie porachunki, mścili się na dawnych sąsiadach.
Po zakończeniu działań militarnych naziści wcielili swój plan eksterminacji Polaków tzw. "Intelligenzaktion”. Historycy szacują, że w jej wyniku na Pomorzu zamordowano nawet 40 tysięcy osób. Najwięcej osób zabito w Piaśnicy pomiędzy Lęborkiem a Wejherowem, gdzie zwożono ludzi praktycznie z całego województwa.
Tutaj członkowie Selbstschuztu czynnie brali udział w egzekucjach Polaków. Zaś gdy rozstrzeliwano pensjonariuszy lęborskiego szpitala psychiatrycznego zostali od roli katów odsunięci, jednak ich rola wówczas polegała na kopaniu masowych grobów. Tutaj rolę egzekutorów prowadziło komando SS Eimann (chodziło o to, aby nie pokazywać tego, że mordercy są Niemcami). Mimo tego, że akcja była wymierzona w inteligencję, wielokrotnie ofiarami masowych mordów byli również "zwykli” Polacy.
Tak było w Karpnie w powiecie kościerskim, kiedy to 16 października 1939 roku w egzekucji zginęło 21 osób. Wówczas oprócz żołnierzy w eskorcie na miejsce morderstwa i do pociągania za spust dołączyli: miejscowy kowal, karczmarz i rolnik. Skala okrucieństwa ze strony bojówkarzy była tak wielka, że zadziwiało to nawet dowództwo SS i było tematem spotkań z kierownictwem Selbstschuztu. Kilka miesięcy później organizacja została rozwiązana. Jej członków wcielono do nowo powstałej organizacji o nazwie Sonderdienst, która działała na terenie Generalnej Guberni. Tutaj znowu odznaczyła się niesamowitym brakiem litości w walce z polskim podziemiem i pacyfikacji wsi. Pomimo wielu przestępstw, większość nigdy nie została osądzona."
Czyli w skrócie Niemcy zlecili Rosyjskim kacapom zabijanie Polaków żeby w razie czego poszło na konto Rosjan a nie Niemców?
To tak jakbyś stwierdził, że żydzi z Sonderkommando mieli zlecenie na mordowanie żydów. Warszawiaków mordowali Niemcy. Czasami odbywało się to w "rosyjskich rękawiczkach".
wiem ale można powiedzieć że trochę jak z płatnym mordercą,Niemcy byli zleceniodawcami morderstwa a Ruscy wykonawcami fizycznymi?
Co za spojler w tytule, ludzie! ;/;/
Bruno 188 jest taki mały znaczek który się zaznacza pisząc nowy temat, a mianowicie fakt, że zawiera on SPOILER. Służy on ku temu, aby nie zdradzać treści tym, którzy go nie oglądali. ;/;/ I wcale nie jest tak trudno napisać tytuł tak by nie zdradzać wszystkiego ;/
To jest twoja odpowiedź na: "Mordowanie ruskie mają we krwi. To bestie uwielbiające gwałcić kobiety"?
temat założyłem po telewizyjnej emisji,nie wiem czy już po emisji trzeba zaznaczyć że spoiler gdybym coś z 6 odcinka napisał miałbyś rację.
a kim niby byli, byli ruskimi mordercami, byli gorsi nawet od SS, okrucieństwem przebili ich tylko NKWD
byli faszystami faszysta bez wzgledu na narodowosc jest nikim na szczesie spotkala ich sprawiedliwosc nawet nie chcesz wiedziec co z nimi robil Stalin po wojnie
Byli ruskimi bandytami, którzy mordowali i gwałcili Polaków z okrucieństwem takim że nawet SS-mani byli zszokowani tym co oni robili w Warszawie, a Stalin to największy zwyrodnialec w historii tej planety. A po twoim awatarze mogę wywnioskować że zaliczasz się do pewnego gatunku ludzi, czyli pożytecznych idiotów.
praktycznie niczym banderowcy i RONA to takie same zwierzęta, jak SS, gestapo czy NKWD. Ale nikt trzeźwo myślący w Polsce nie wspiera banderowców, to tylko wymysł takich kretynów jak ty
a tak wogole to chce ci powiedziec ze ty zaliczasz sie do gatunku cebulakow jak zreszta 80-90% polski nie jestes sam
Bo większość Polaków to ludzie myślący a nie tacy degeneracji jak ty, co nie wiedzą nawet jakiej narodowości byli członkowie RONA.
Niemcy byli faszystami, Rosjanie czerwonymi faszystami (komunistami) ... Czym niby różnił się faszyzm od komunizmu? Poza tym, że Faszyzm (niemiecki) był dla Niemców a komunizm "dla robotników" to niczym. W obu systemach najważniejsza była dyktatura totalitarnego państwa.
Komuniści byli jeszcze gorsi od faszystów. Mają na koncie więcej ofiar zresztą te dwa systemy są bliźniaczo podobne.
Nie ma za co może coś do ciebie dotrze i zrozumiesz ze nie ma innej drogi niż demokracja a już na pewno nie jest nią autorytaryzm jak w Rosji Putina
Molestowani jesteśmy informacjami, że normalni Rosjanie są porównywani niemalże do przysłowiowego polskiego katolickiego "dobroty". Twój przykład temu przeczy. Z tego co widzę w TV, to większość Rosjan zachowuje się podobnie jak kiedyś Niemcy za Hitlera.
"byli faszystami faszysta bez wzgledu na narodowosc jest nikim"
A czyli dokładnie tak jak komuniści :).
To byli typowi Rosjanie. A że zdradzili ZSRR to nie ma większego znaczenia. ZSSR było jeszcze bardziej zbrodnicze od Trzeciej Rzeszy a ten śmieć Stalin najgorszym ludobójcą w historii.
W pewnym sensie rosyjskim kolaborantom nie-dziwię się że kolaborowali z Niemcami. Jaki oni mieli interes w walce za towarzysza Stalina? Ale RONA jak zapewne wiesz to jest coś pomiędzy SS a NKWD.
Nie tylko Niemcy mordowali nasze dzieci:
"Rozprawa z Polakami w Grodnie i powiecie grodzieńskim
Karol Liszewski (prof. Ryszard Szawłowski) pisał w swej książce o wojnie polsko-sowieckiej 1939 r. o roli
komunistów żydowskich - obok białoruskich w okrutnej rozprawie z Polakami w powiecie grodzieńskim po
ostatecznym opanowaniu go przez Sowietów. Stwierdzał: Najgorsze były pierwsze dni po opanowaniu przez
Sowietów miasta. Ludzie, w szczególności młodzież, byli rewidowani i jeśli np. znaleziono nawet mały nożyk u
chłopaka - rozstrzeliwano na miejscu. Podobno na placu przed Farą leżał cały wał ludzi w ten sposób
zamordowanych (...). Trzeba też odnotować morderstwa dokonane w tych dniach i tygodniach w powiecie
grodzieńskim i w dalszych okolicach. Dokonywane one były - z "błogosławieństwem" sowieckim - przez
miejscowych komunistów białoruskich i żydowskich, jak również przez samych Sowietów. Podobno bolszewicy
dali wówczas miejscowym komunistom dwa tygodnie dla "swobodnego" mordowania tzw. wrogów klasowych, w
każdym razie na wsi (por. K. Liszewski (R. Szawłowski) Wojna polsko-sowiecka 1939 r., Londyn 1988, s. 75).
"
Ciekawsza jest kwestia, czemu matka nie powiedziała żołnierzom, że jest volksdeutschem? Gdyby przyznała się to byłaby bezpieczna ona i jej dzieci. Jeszcze jedno, to nie jest rodzina Knapików, którą znamy z poprzednich sezonów, bo oni mieszkali w innej kamienicy - tam gdzie mieszkała Helena z Wandą w początkowych odcinkach, a w tej kamienicy Helena ukrywa się od niedawna.
Akurat krzyczała Niemcy tak nie postępują co powinno im dawać do myślenia a poza tym jakby mieli im dać ochronę to by pewnie wcześniej dali,a nie chciała może się przyznać bo uznała że nic to nie da a poza tym znowu się narazi Polakom.
sam jesteś durniem i gimnazjalistą.Pisałem wcześniej że temat założony był po emisji odcinka więc jaki spoiler,spoiler byłby gdyby jeszcze nie było emisji w telewizji.
a ty nie wpadłeś na to że na tej stronie jest nie jeden temat zdradzający fabułę?tyle że większość z zdradzanej fabuły jest po premierze,więc nie jest to tak irytujące gdybym zdradził fabułę przed emisją.
To wyjaśnij mi do czego służy opcja spojler, którą na pewno widziałeś przy zakładaniu tematu? Jak ja zdradzam fabułę to nie robię tego w tytule, a treść oznaczam spojlerem i nikt tego nie widzi, póki nie wejdzie w temat.
Nie był to jakiś znaczący spojer ale chodzi o sam fakt, bo równie dobrze mógłbyś napisać o śmierci, któregoś z bohaterów.
ujmę to tak,mogłem to zrobić owszem nawet zastanawiałem się czy dać opcję spoiler,jednak potem uznałem że tak jak sam napisałeś nie opisałem jakiegoś ważnego wydarzenia(trudno porównywać śmierć tego chłopca do np śmierci Władka),poza tym było po premierze,dla tych co nie oglądali będzie to jak spoiler a dla tych co oglądali już nie.A jeżeli założymy że nawet po premierze dla tych co nie oglądali jest spoilerem to jutro na forum jakiś facet może mi zarzucić że nie zaznaczyłem opcji spoiler opisując wydarzenia z pierwszego odcinka pierwszej serii.Dla niego faktycznie będzie to spoiler,bo on tego nie oglądał.
Chodziło mi o to że w praktyce większość osób zaznacza spoiler jeśli oglądało odcinek przed premierą,albo ma jakieś info na temat nowych odcinków.Sama fabuła jest podawana w większości tematów.Ale oczywiście mogę zaznaczać w każdym temacie spoiler to nie jest żaden problem,ale musisz się liczyć z tym że nie oglądając odcinka wchodząc na stronę ktoś bez opcji spoiler opisze odcinek który już był.Zresztą na różnych portalach sam nieraz widziałem klasyczne spoilery jak był artykuł np o 7 odcinku serialu a dopiero np 4 był w TV.