PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470293}

Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 88741
7,5 11 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

Kto jest kto

ocenił(a) serial na 8

Wieczorkowski, Adamczyk i Królikowski - cholera, ci panowie ukradli serial i zjedli na śniadanie tych, co to się wyrobili tylko na komediach romantycznych. Naprawdę, ich kreacje są bezbłędne i niestety trochę niedoceniane. Nic dziwnego, bo łatwiej jest polubić trochę prostackiego Janka, albo ładną Celinę, która zapomniała zabrać twarz z domu.

Moją ulubioną sceną z udziałem Władka jest ta z końca siódmego odcinka aktualnego sezonu (notabene, trochę skopana nadmiarem tła muzycznego). Bronek przynosi martwego Bambo, a nasz bohater załamuje się na ten krótki moment.

Trudno wskazać mi ulubiony moment z Rainerem, niech będzie to scena z czwartego bodaj sezonu, gdy wesoły Obersturmbannfuhrer nagle dowiaduje się o ucieczce więźnia. Zagrał tam też Mateusz Rusin, jako bezpośredni podwładny Rainera, i strach jego postaci doskonale podbił furię gestapowca. To było na swój sposób zabawne.

Na koniec dostała nam się najnowsza twarz w serialu, czyli Rafał Królikowski jako Generał von Hackel. Ktoś musiał mieć nosa do zwerbowania go do obsady, bo sam w życiu bym nie pomyślał, że tak odstawi nazistę. Tutaj od razu przywołuję ostatnią scenę z czwartego odcinka siódmego sezonu. Generał osobiście nadzoruje czystkę więzienia na Pawiaku popijając szampana. Robił to z manierą "typowego" Niemca pieczołowicie wykonującego swoje obowiązki. To dobry obraz powstania, a nie sztampowy kadr z kanałów lub barykady na Śródmieściu.

Aha, jeszcze muszę powiedzieć o tej piosence - dziewczyna z granatem w koszyku, jakoś tak to leciało. No nie dało się już bardziej zabić klimatu tej produkcji. Wystarczyło wcisnąć pięknych młodych aktorów w jeszcze piękniejsze mundury powstańcze i dowalić powstańczy kawałek. Polecam jeszcze ruszyć ze sprzedażą koszulek i breloczków do kluczy, lansowanych w scenach walki jako "lokowanie produktu". Głowa boli, serce krwawi, a mogło być tak pięknie.

ocenił(a) serial na 8
Blinded

Ja osobiście uwielbiałam Grzegorza Damięckiego jako Zwonariewa.
Z czwórki głównych bohaterów to właśnie Władek został najlepiej zgrany i jest to ciekawa postać.

ocenił(a) serial na 8
naomi.clark

No tak, Zwonariew. Szkoda, że tak krótko go oglądaliśmy, bo naprawdę siał postrach. Mogli go oszczędzić przynajmniej do końca szóstej serii.

użytkownik usunięty
Blinded

To była rewelacja stuknął Zwonariewa i samemu nie oberwać,mimo takiej eksporty ludzi Ruska.Poza Władkiem jeszcze chyba ktoś do niego strzelał?

Blinded

A moim zdaniem Królikowski był najmniej wiarygodnym "czarnym charakterem" jaki pojawił się w całym serialu i większość scen z jego udziałem wzbudzała moje politowanie.
Wieczorkowski, jak zawsze lubiłam go i ceniłam w poprzednich sezonach, tak teraz ewidentnie się wypalił i całe "Powstanie" przejechał na dwóch grymasach i jednym tonie głosu podobnie zresztą jak jego filmowy brat.

Ogólnie w tym sezonie jedyne osoby, które można posądzić o grę aktorską, to panie Olszówka i Wencel oraz od czasu do czasu panowie Adamczyk i Bonaszewski. Cała reszta klepie jak na szkolnym przestawieniu z jakimś rozbłyskiem na plus od czasu do czasu (zwłaszcza w dwóch pierwszych odcinkach nie było źle). Co jest głównie winą braku scenariusza i beznadziejnych dialogów, bo niektórzy z tych ludzi grać zdecydowanie potrafią, co udowodnili w poprzednich sezonach albo innych produkcjach.

ocenił(a) serial na 10
Blinded

Mi w ostatniej serii podobał się moment rozmowy Władka z Apaczem i jego kwestia "każdy na swoje sekundy, ty swoich nie zmarnowałeś"

maciekd_filmweb

Według mnie dwa najlepsze dialogi to ten między Apaczem a Jankiem.Widać że Apacz jeszcze trochę ślepo wierzy w sukces,a Janek już ledwo żyje,bardzo fajny,choć krótki dialog był między Wilkiem,a Władkiem kiedy Wilk mówił że nie ma Boga. A i jeszcze ten w którym Wilk polecał zakochać się Adamowi.

ocenił(a) serial na 10
awesomeone1

Apacz to młody 18 letni chłopak, nie był tak doświadczonym żołnierzem jak Janek.

użytkownik usunięty
Blinded

Zgoda co do Adamczyka, jako jedyny podołał. Ale reszta do bólu niewiarygodna.