Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 89224
7,4 9 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

MOGLI

ocenił(a) serial na 5

SIĘ WYSILIĆ(KOSZTY) I ZROBIĆ MIEJSCE AKCJI W POWSTANIU WARSZAWSKIM A NIE PO WYZWOLENIU GDZIE GŁÓWNI BOHATEROWIE BRACIA KONARSCY Z BOHATERÓW STAJA SIĘ ZWYKŁYMI BANDYTAMI...............NAWIASEM PISZĄC 5 SEZON PO 3 ODCINKACH JAK NA RAZIE JEST NAJSŁABSZY.

ocenił(a) serial na 6
Reznik

Niestety poprawnośc polityczna nakazuje głościc iż była tylko jedna prawicowa racja, a strzelanie do Polaków jak najbardziej słuszne.

ocenił(a) serial na 10
marmot18

kreatury w LWP to nie byli Polacy oni tylko nosili Polskie mundury

ocenił(a) serial na 6
maciekd_filmweb

Żołnierze z LWP nie różnili się niczym od żołnierzy z Armii Andersa. Ci i ci byli przecież Polakami, tylko tych którym udało się wydostać na Bliski Wschód teraz nazywamy bohaterami, a tych którzy się spóźnili(w większości nie z własnej winy) kanaliami i zdrajcami. Trzeba być obiektywnym w ocenie historii. W poprzednim systemie w wielu produkcjach wiało propagandą anty-londyńską. Teraz widzę że robi się to samo wrzucając (w tym przypadku żołnierzy z LWP) do jednego worka.

ocenił(a) serial na 10
marmot18

Widzę że nie masz pojęcia o historii a tacy zdrajcy jak K. Świerczewski od wczesnej młodości zaangażowany był w działalność antypolską!!! Może i masz rację nie każdy w LWP to od razu sk....syn , ale przytłaczająca większość z nich była sk...synami i!!! Dla mnie prawdziwymi Polakami byli Żołnierze gen. Andersa, Żołnierze polscy walczący na zachodzie, AK, NSZ i Żołnierze Wyklęci a LWP nosiło tylko polskie mundury. Znaczna część z nich nawet nie umiała mówić po polsku!!!!!!

ocenił(a) serial na 1
maciekd_filmweb

A ja widzę że ty nie masz pojęcia o strukturach wojskowych. Co innego kadra oficerska która w znaczę części nie była nawet polakami. A co innego szeregowi żołnierze którzy albo poszli na ochotnika aby wyrwać się z łagrów i innych miejsc w które zostali siłą przesiedlenia albo gdy przekroczono linie Bugu zostali wcieleni na zasadach poboru.

ocenił(a) serial na 6
maciekd_filmweb

Andersowcy i żołnierze z LWP pochodzili przecież z tych samych łagrów. Polakom walczącym na wschodzie należy się taki sam szacunek i pamięć co tym z zachodu. Ci i ci przecież ginęli za Polskę, jaka by ona nie była. Co innego kadra oficerska w LWP która rzeczywiście składała się w dużej części z oficerów radzieckich, bo wiadomo co się z polskimi stało. Jednak nazywanie większości szeregowych walczących w LWP od s...ów jest dużym nadużyciem.

ocenił(a) serial na 10
marmot18

Tylko nie porównuj takich postaci jak generał Anders do Jaruzelskiego(dla mnie zwykłego szeregowca bo w "wolnej Polsce taka kreatura powinna stracić stopnień oficerski) Tak mogę się z tobą zgodzić że zwykli żołnierze nie byli sk...synami ale cała reszta kadry oficerskiej tak, no może poza paroma wyjątkami.

ocenił(a) serial na 7
maciekd_filmweb

Proszę powiedz mi GDZIE masz wolną Polskę? jak Moskwa dalej mówi co mamy robić
Po niby upadku komuny II prezydentem Polski był zagorzały komunista Aleksander. K do dzisiaj w sejmie przy korycie sa byli czerwoni na wyszych stołkach też siedzą czerwoni baronowie np. w wojsku czy Policji

Wolni to mogą byc czesi każdy partyjny został wyciepany z stołka ba jezeli chcieli mieć emeryturę to musieli zaczynać od tzw. zera
pozdrawiam

ocenił(a) serial na 10
Baal

Tylko słowo wolna wziąłem w cudzysłów, podobnie jak wielu Polaków III RP uważam za kwazi komunę

ocenił(a) serial na 7
maciekd_filmweb

ok przepraszam nie zauważyłem cudzysłowa :P

ocenił(a) serial na 10
marmot18

Ale Ci ze wschodu nie przynieśli nam żadnej wolności tylko nowe zniewolenie

ocenił(a) serial na 6
maciekd_filmweb

Spokojnie nie porównuje Andersa do Świerczewskiego :) Ten drugi to nawet "bohater" bitwy warszawskiej, brał udział w wojnie polsko-polszewickiej w 1920r. ale niestety nie po naszej stronie.

ocenił(a) serial na 10
marmot18

a wiesz jak zginął Świerczewski?

ocenił(a) serial na 6
maciekd_filmweb

Jak naprawdę zginął tego nie wiem, znam tylko różne wersje zdarzeń. Aczkolwiek wbrew różnym opiniom, był wtedy w miarę trzeźwy :D

ocenił(a) serial na 10
marmot18

To że był alkoholikiem są na to opowieści jego byłych żołnierzy, a co do śmierci do na zajęciach z Historii Polski po 1944r. wykładowca powiedział że prawdopodobnie dostał strzała w plecy od jednego ze swoich żołnierzy albo został poświęcony przez swych towarzyszy dla legendy

ocenił(a) serial na 6
maciekd_filmweb

WIem że był alkoholikiem, z tą trzeźwością to żartowałem. Co do śmierci to już się nie dowiemy nie dowiemy jak było naprawdę, no chyba że coś z rosyjskich archiwów kiedyś wycieknie. Jedno jest pewne, jego śmierć była tamtym władzom bardzo na rękę. Moim zdaniem był to pomyślny dla komunistów zbieg okoliczności. Strata dla wojska żadna (no cóż, nasz generał do wybitnych strategów nie należał) a możliwości pod pretekstem odwetu ogromne.

ocenił(a) serial na 10
marmot18

Generałem był słabym to nie ulega wątpliwości!!!! Komuniści na nim zbudowali legendę, trafił nawet na bank tot 50zł Starsi ludzie ode mnie, który pamiętali PRL opowiadali że była taka czytanka, cóż komuniści zbudowali wiele fałszywych legend, a historia o Moczarze.

ocenił(a) serial na 7
maciekd_filmweb

Chwała Żołnierzom Wyklętym. Niestety nie wytłumaczysz im różnicy pomiędzy bohaterami a szmatami. Ci co z łagrów sowieckich poszli do AL to gdy już dotarli do Polski jak najszybciej z niej dezerterowali, gdyż było im zwyczajnie wstyd służyć Moskwie. Reszta to swołocz i nie można ich w żaden sposób wybielać. Szkoda że Łupaszko i inni nadal są zapominani przez własnych rodaków. Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 6
pawell190

To były dopiero tragedie. Dezerterowali a potem byli ścigani zarówno przez ludowców jak i podziemie antykomunistyczne, raz za dezercję drugi raz za służbę LWP i potencjale szpiegostwo.

ocenił(a) serial na 8
pawell190

Nie tylko ci z łagrów przechodzili do AL, przypominam, że również BCh zostały włączone w strukturę AL.

ocenił(a) serial na 6
maciekd_filmweb

Teraz zobaczyłeś że chodzi Ci o Jaruzelskiego, wcześniej pisałeś o Świerczewskim i z rozpędu napisałem właśnie o nim.

użytkownik usunięty
maciekd_filmweb

w wiekszosci to byli zwykli ludzie, ktorzy znalezli sie w takiej sytuacji. pewnie czesc nawet nie rozumiala o co chodzi w polityce. dla nich wazne bylo, ze dostali szanse powrotu do Polski i uwolnienia z wiezien, lagrow czy zeslania. propaganda radziecaka wmowila im, ze walcza o wolnosc Polski, wiec dlaczego mieli im nie wierzyc? juz sam fakt, ze kazdy zrobil by wszystko dla wyzwolenia z swoieckich lagrow, a do tego otrzymali mozliwosc walki za ojczyzne. mozliwe, ze dzieki woim jednostom wojskowym uniknelismy wiekszych zbrodni radzieckich i wlaczenia do ZSRR. fakt ,ze udalo im sie zachowac polskie mundury, tez o czyms swiatczy. dostali radzieckich oficerow daltego, ze polskich wymordowano lub wyemigrowali.
inna spraw, ze zostali oni wykorzystani przez stalina i komunistwo to przejecia wladzy w Polsce, za to jednostki walczace na zachodzie zostaly wykorzystane do walki i zdemobilizowane.
teraz latwo jest oceniac, jednak w srodku wojny wszystko wygladalo inaczej.

ocenił(a) serial na 8
maciekd_filmweb

Mój dziadek był w LWP. Był saperem, odminowywał Berlin. A potem nawet do ZBOWID-u nie chciał należeć, mówił, że nic od komuchów nie chce. Był dobrym człowiekiem.

ocenił(a) serial na 6
kubiku77

O to właśnie chodzi, tylko niektórzy pseudohistorycy tego nie rozumieją. Dla nich twój dziadek będzie zdrajcą i kanalią a to tylko dlatego że był w LWP,

ocenił(a) serial na 7
marmot18

mogli bić kacapa jak dali im broń a nie strzelać do swoich

ocenił(a) serial na 6
Baal

Nie zapominaj że najpierw trzeba było pokonac Niemców. A kacapy jakby nie było trochę w tym pomogły.

ocenił(a) serial na 7
marmot18

oj biedactwo tzw. kacapy w cale nie pomogli po prostu szlii w stronę Berlina a na ich drodze mieli zajente tereny przez III rzeszę to musieli je zdobyć :)
po drugie za niemca niebyło tak źle jak za ruska za niemca polacy byli razam (w większosci ) za ruska jeden drugiego sprzedawał

ocenił(a) serial na 6
Baal

Związek Radziecki (tak tak to już wiemy - ci źli) przyczynił się w znacznym stopniu do upadku hitlerowskich Niemiec - tak do wiadomości dnia niektórych

ocenił(a) serial na 7
marmot18

hehe w znacznym stopniu pewnie i tak tylko że alianci z dwóch tyranów zrobili jednego a Stalina grzeszki próbowali wymazać z kart historii

ocenił(a) serial na 6
Baal

I jeszcze dali mu prezent w postaci Polski i kilku innych krajów,

ocenił(a) serial na 7
marmot18

dolładnie fakt uratowali Austrię i częśc Włoch bo ruskie tyz tego chciały :)
im alianici musieli pomóc w końcu wojna wzbogaciła USA a po wojnie robili wycieczki byłym członkom SS oraz hitlerjugend min. po Wielkiej Brytanni plus opdbudowali im kraj

Reznik

do Polaków?Zolnierze Wykleci walczyli z nowym okupantem-sowieckim,a z Polaków zabijali tylko tych co wysługiwali sie sowietom, czyli zwykle szumowiny.Boli was ze pokazuje sie prawde o sowieckiej hołocie?

ocenił(a) serial na 5
ocenił(a) serial na 8
Reznik

są szanse że powstanie wersja kinowa powstania w przyszłym roku

SnapeForever

z bohaterami czasu honoru czy to bedzie odrębny film?

wolverinex

z bohaterami.

ocenił(a) serial na 5
KLAssurbanipal

żeby zarobić na biednych polakach...................

ocenił(a) serial na 8
Reznik

Jeśli to prawda, to będzie genialny film! Serial ma ograniczony budżet, więc paradoksalnie to, że nie pokazali powstania może się "Czasowi honoru" przysłużyć. Mam nadzieję, że to będzie spektakularna produkcja jak ostatni odcinek trzeciego sezonu "Wieczór w Edenie" .

ocenił(a) serial na 7
Reznik

Stanę tu w obronie TVP. Abonament płacą tylko nieliczni, serial ogląda średnio nieco ponad 2 miliony widzów, co jest oglądalnością na poziomie seriali obyczajowych z kilkoma aktorami i kręconych w studiu. Nie dziwię się, że TVP nie stać, by zainwestować jeszcze więcej, skoro budżet 'Czasu honoru' jest już i tak duży jak na polskie warunki.
Co do filmu - jestem jak najbardziej za. Kręcąc film, producenci mogą dostać wsparcie PISFu i kilku sponsorów, a i film w kinie miałby większe szanse się zwrócić.

ocenił(a) serial na 5
domino

jak po-kraśko,kukła shulim,miekki radziu i reszta bandy zarabiają po kilkadziesiąt tysięcy złotych to nigdy nie będzie ich na nic stać....

ocenił(a) serial na 7
domino

hymm a zauważyłes że lepsze filmy czy seriale robią baciuchy (ruskie) np. karny batalion

ocenił(a) serial na 6
Baal

Karny batalion to rzeczywiście świetny serial. I jak na ruski film, mało w nim propagandy.

ocenił(a) serial na 7
marmot18

wiesz co do karnego batalionu to go lubie ale dziwi mnie ino jedno że Ruskie pozwoliły go wydać on pokazuje jak wyglądała armia zsrr jak z oficera stawałeś się zwykłym gł....m

ocenił(a) serial na 6
Baal

I na odwrót :)

ocenił(a) serial na 8
Reznik

DO "REZNIK"
"stają się zwykłymi bandytami'??? Nie znasz historii czy jesteś po prostu głupi? A może uważasz że powojenny terror NKWD i UBecji był normalny a ci którzy próbowali się mu przeciwstawiać to "zwykli bandyci"? Zabicie Fieldorfa i Pileckiego i innych bohaterów AK to pewnie twoim zdaniem "zasłużona kara dla wrogów narodu".
Jak czytam takie bzdury jak ty wypisujesz to myślę, że tą piątą serię zrobili specjalnie dla takich jak ty.

ocenił(a) serial na 6
pppbocian

Spokojnie, złość piękności szkodzi :)

ocenił(a) serial na 5
marmot18

chcesz żabę ?

ocenił(a) serial na 5
Reznik

no tak a ci twoi bohaterowie wywołali powstanie warszawskie które było największym błędem rządu londyńskiego a w ogóle to nie wiesz,czy jesteś głupi że później ak-owcy współpracowali nawet z upa żeby doyebać czerwonym.......??

ocenił(a) serial na 6
Reznik

To było do bociana do mnie czy zaczynasz pisac sam ze sobą ?? ;)

ocenił(a) serial na 5
marmot18

marmot18 spoko,to było do żabojada