PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470293}

Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 88748
7,5 11 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

Polacy chcieli mieć własną "Kompanię Braci" a wyszło jak zwykle. Niestety mamy słaby
serial w którym grają słabi aktorzy nijak nie przypominający Cichociemnych. Przez
więkrzość odcinków nic się właściwie nie dzieje a akcja przypomina tą z innych seriali
tasiemców jkimi raczy nas szanowna TVP. Zamias akcji mamy tu nudne, beznadziejne i
debilne momentami dialogi. Bohaterowie są zdolni zdekonspirować się dla swoich
ukochanych a werbunek polega tu na tym że każdy kto poda ściśle tajne hasło "Chcę
pomóc" zostaje od razu wcielony do akcji i poinformowany o jej szczegółach. Wkurzające
jest też to że niemcy którzy rozmawiają po polsku za uciekającym zbiegiem wrzeszczą
Halt i Stać! Niech się fryce decydują po jakiemu gadać chcą. Jeszcze jedno, HBO
potrafiło zaserwować 10 odcinków świetnej akcji w Kompani Braci i Pacyfiku (tu jednak z
entuzjazmem może być różnie) a TVP kręci już trzecią serię która zapewne będzie denna
jak dwie pozostałe. Chociaż może nie, w zapowiedziach jeden z aktorów powiedział że w
tamtych seriach przez więkrzość odcinków przygotowywali się do akcji (czyli nudy i
powtarzanie w karzdym odcinku planu ataku na konwój) a w ostatnim była jatka (kilka
minut słabo zrobionej strzelaniny). Natomiast seria trzecia ma nam ponoć zaserwować
dużo więcej akcji, piszę ponoć bo znając naszych scenarzystów (za kilka odcinków jest
odpowiedzialny typ od bodajże M jak Miłość z czym TVP się dumnie lansowało) pewnie
akcję spieprzą. No cóż materiał na serial dobry ale Polacy jak to Polacy nie potrafią
nakręcić porządnego serialu. To już koniec mojego wywodu, proszę o zaniechanie
komentarzy w stylu "Ale Kompania Braci miała większy budżet...", "Jak ci się nie podoba
to przełącz a nie gadaj..." i innych takich bo to moje prywatne zdanie którym chciałem się
podzielić, a to ze nasi kasy nie mają to wiem ale są filmy i seriale za małą kase zrobione
a ogląda się je dobrze. Piszcie tu co sądzicie o serialu tylko powtarzam, bez debilnych
wpisów proszę. Pozdrawiam

pionas666

"Wkurzające jest też to że niemcy którzy rozmawiają po polsku [...]" - tu się jak najbardziej zgodzę. rozumiem w czasie rozmowy z polakami ale w czasie gadki ze swoimi ?
Obejrzałam dopiero parę odcinków więc nie będę oceniać serialu jako całość. Ale na razie mi się podoba. Na pewno jest lepszy niż np. M jak miłość itp. ale to też tylko moje zdanie. ;)
Uważam, że jak na polski serial to i tak reprezentuje się nieźle ;) chociaż nie wiem jak się to ima do prawdziwej historii bo nie posiadam zbyt wielkiej wiedzy na ten temat

ocenił(a) serial na 1
alfa940

Do tematu wracając. Oglądałem ostatnio pierwszy odcinek nowej serii. Ujdzie ale naprawdę nie mieli nic lepszego do pokazania tylko jak dziewczyna przez kilka minut stroi się do ślubu. Kolejny absurd (może tak było ale ja nie wiem), ślub w kościele podczas wojny. Na ich miejscu brałbym gdzieś w cichym i spokojnym miejscu (najlepiej w leśnej bazie partyzantów) a nie w kościele- miejscu publicznym.

ocenił(a) serial na 8
pionas666

No tak, tylko jakby nie zaplanowali tego ślubu w kościele, to nie mieliby jak ich złapać. Taki Ci los TVP.

ocenił(a) serial na 3
pionas666

No niestety ta scena jest oparta na wydarzeniach prawdziwych. Najsłynniejszą taką akcją było zatrzymanie, w wyniku zdrady, 50 (!) żołnierzy oddziału "Kosa 30" (elitarny oddział AK zajmujący się m.in. wykonywaniem wyroków śmierci) 5 czerwca 1943r. w kościele św. Aleksandra w Warszawie. Dlaczego ci doświadczeni żołnierze złamali wszystkie zasady konspiracji - tego nie dowiemy się nigdy. Polecam blog:
http://blogbiszopa.blog.onet.pl/Pierwsza-krew,2,ID414619551,n

Ale jeśli chodzi o serial to jest na słabym poziomie. Nie miałbym mu nic za złe, gdyby zachęcał jego widzów do zaglądania do dobrych książek historycznych, żeby uzupełnić i poszerzyć swą wiedzę na ten temat, ale niestety większość uznaje za prawdziwe to co widzi na ekranie (a niektórzy oglądają go tylko dla aktorów). Szkoda, że zmarnowano temat.

ocenił(a) serial na 1
BartekJerzy

Bardzo interesujące, nie wiedziałem że nasi tak mogli spieprzyć sprawę, tak czy inaczej w moim założeniu ta sytuacja był wręcz żenująca.

ocenił(a) serial na 4
pionas666

No gdyby ich złapali nie mogło by zapewne być fascynująćejjjj sceny ich odbijania za parę odcinków.
Mam nadzieję że zabiją Bronka bo mnie najbardziej wkurza z głównych bohaterów:D.