PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470293}

Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 88770
7,5 11 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

Ocaleni Niemcy

użytkownik usunięty

Czy według was Polacy w serialu popełniali błąd że Niemców którzy się poddali,nie zabijali licząc że
będą mieć z nich jakiś pożytek lub dlatego że jeńców nie powinno się zabijać,mimo że Niemcy
zabijali jeńców?

ocenił(a) serial na 10

Polacy w trakcje Powstania nie mordowali Niemców, postępowali po prostu honorowo. Czy popełnili błąd nie mordując szwabskich jeńców, uważam że nie. Gdyż Polacy niebyli takim sk...synami jak szkopy.

użytkownik usunięty
maciekd_filmweb

owszem też tak uważam,wróg bezbronny przestaje być wrogiem,a Niemcy jak śmiecie mordowali nie tylko przegranych Polaków podczas walki,ale również ludzi którzy nie brali udziału w walkach.Chodziło mi o samą sferę taktyczną czy likwidacja jeńców by pomagła czy nic nie zmieniła.

ocenił(a) serial na 10

Myślę że nic likwidacja jeńca nic nie dawała z taktycznego punktu.

ocenił(a) serial na 10

Chociaż uważam że jakby AK rozwaliłaby paru jeńców czy szwabskich cywili to by szwaby się zastanowiłby się czy warto tak krwawo obchodzić się z polską ludnością. Ale cóż AK było regularnym wojskiem a nie bandom zwyrodnialców jak Niemcy

użytkownik usunięty
maciekd_filmweb

zastanawiam się co dało Niemcom zabijanie bezbronnych polaków tzn nie walczących w Powstaniu,poza samą chorą satysfakcją i tego że np zabijali żony i dzieci tych co walczyli.

ocenił(a) serial na 10

Liczyli że tym zastraszą społeczeństwo

użytkownik usunięty
maciekd_filmweb

tak samo było w ostatniej scenie poprzedniej serii,Jeleń i cała reszta powinni być przewiezieni do aresztu a oni mimo iż się poddali zostali rozstrzelani jak mięso na obiad.

maciekd_filmweb

Trochę by dała bo w takich warunkach zamiast skupiać się tylko na walce nasi dzielni powstańcy organizowali dla Szwabów i ich pomagierów obozy jenieckie. Czy to źle ? Kwestia honoru.

ocenił(a) serial na 10
Jordan66

Kolego jeśli zrozumiałem dobrze twój post to znaczy on że według Ciebie nasi powinni rozwalać szwabskich jeńców?

maciekd_filmweb

Nie powinni ale może np. palce ucinać i puszczać wolno a nie ciągnąć za sobą niepotrzebny balast.

ocenił(a) serial na 10
Jordan66

Albo robić im oznaczenia jak w Bękartach Wojny.

maciekd_filmweb

Sadysta :D
Mi chodzi o to że z uciętymi palcami taki Niemiec już nigdy nie pociągnie za spust i nikogo więcej nie zabije.

użytkownik usunięty
Jordan66

to może kula w nogę,kuśtykając by nie byli zbyt sprawni,chodziło mi najpierw o to że jakby zabijali Niemców to by nie mieli już tylu wrogów,wróg uwięziony może próbować się wydostać,poza tym trzeba mu dać jedzenie i wynająć ludzi żeby go pilnowali.

Nawet bez nóg Niemiec może strzelać z RKM-u.

użytkownik usunięty
Jordan66

dlatego nie ma chyba rozwiązania które zarówno nie zagrażało by Polakom jak i nie szkodziło Niemców(w sensie Jencom)

Mówię, ucinać paluchy i żegnam. Taki nam już nie zagraża a i my mamy wolne ręce i do tego czyste.

Jordan66

Ostatnio natknąłem się na internetowy serial na podstawie "Czasu Honoru" tworzony przez młodzież.
Co myślicie?
youtube / Cichociemni (Pilot, odc2, odc3)

Jak dla mnie spoko, że angażują się w coś takiego.

użytkownik usunięty
Jordan66

Trochę sadystyczne,ale lepsze to dla nich niż zabicie.W końcu z uciętymi palcami,normalnie ciężko żyć.

Wg prawideł sztuki wojennej lepiej kogoś zranić niż zabić.

ocenił(a) serial na 5
Jordan66

Genialne posunięcie, gdyby nie to że wtedy to już na 100 procent żaden powstaniec by nie przeżył poddania się Niemcom po czymś takim.

tc1987

A na ile procent przeżył niańcząc szwabów ?