Czy według was Polacy w serialu popełniali błąd że Niemców którzy się poddali,nie zabijali licząc że
będą mieć z nich jakiś pożytek lub dlatego że jeńców nie powinno się zabijać,mimo że Niemcy
zabijali jeńców?
Polacy w trakcje Powstania nie mordowali Niemców, postępowali po prostu honorowo. Czy popełnili błąd nie mordując szwabskich jeńców, uważam że nie. Gdyż Polacy niebyli takim sk...synami jak szkopy.
owszem też tak uważam,wróg bezbronny przestaje być wrogiem,a Niemcy jak śmiecie mordowali nie tylko przegranych Polaków podczas walki,ale również ludzi którzy nie brali udziału w walkach.Chodziło mi o samą sferę taktyczną czy likwidacja jeńców by pomagła czy nic nie zmieniła.
Chociaż uważam że jakby AK rozwaliłaby paru jeńców czy szwabskich cywili to by szwaby się zastanowiłby się czy warto tak krwawo obchodzić się z polską ludnością. Ale cóż AK było regularnym wojskiem a nie bandom zwyrodnialców jak Niemcy
zastanawiam się co dało Niemcom zabijanie bezbronnych polaków tzn nie walczących w Powstaniu,poza samą chorą satysfakcją i tego że np zabijali żony i dzieci tych co walczyli.
tak samo było w ostatniej scenie poprzedniej serii,Jeleń i cała reszta powinni być przewiezieni do aresztu a oni mimo iż się poddali zostali rozstrzelani jak mięso na obiad.
Trochę by dała bo w takich warunkach zamiast skupiać się tylko na walce nasi dzielni powstańcy organizowali dla Szwabów i ich pomagierów obozy jenieckie. Czy to źle ? Kwestia honoru.
Kolego jeśli zrozumiałem dobrze twój post to znaczy on że według Ciebie nasi powinni rozwalać szwabskich jeńców?
Sadysta :D
Mi chodzi o to że z uciętymi palcami taki Niemiec już nigdy nie pociągnie za spust i nikogo więcej nie zabije.
to może kula w nogę,kuśtykając by nie byli zbyt sprawni,chodziło mi najpierw o to że jakby zabijali Niemców to by nie mieli już tylu wrogów,wróg uwięziony może próbować się wydostać,poza tym trzeba mu dać jedzenie i wynająć ludzi żeby go pilnowali.
dlatego nie ma chyba rozwiązania które zarówno nie zagrażało by Polakom jak i nie szkodziło Niemców(w sensie Jencom)
Ostatnio natknąłem się na internetowy serial na podstawie "Czasu Honoru" tworzony przez młodzież.
Co myślicie?
youtube / Cichociemni (Pilot, odc2, odc3)
Jak dla mnie spoko, że angażują się w coś takiego.
Trochę sadystyczne,ale lepsze to dla nich niż zabicie.W końcu z uciętymi palcami,normalnie ciężko żyć.
Genialne posunięcie, gdyby nie to że wtedy to już na 100 procent żaden powstaniec by nie przeżył poddania się Niemcom po czymś takim.