Trudno powiedzieć kiedy obie pary się poznały, gdyż już od pierwszych odcinków I sezonu, oni już byli w związkach :)
łatwiej chyba ustalić Lenę i Janka bo oni chyba poznali się na studiach,więc pewnie jak mieli 19 lat albo trochę więcej.Z Bronkiem i Wandą gorzej bo nie ma chyba podane jak się poznali i kiedy w każdym razie nie pamiętam.Nie wiem czy Janek i Lena to ok 39-40 rok bo on chyba zmarł w 45 roku a miał wtedy 24 lata.Choć nie wiem czy to nie było tak że zaczęli studia i wybuchła wojna.
Właśnie skończyłem książkę więc dobrze pamiętam. Janek poznał Lene, kiedy przyszła zrobić sobie zdjęcie w zakładzie fotograficznym, gdzie on pracował. Potem przychodził do niej do domu na korepetycje z rysunku, bo ona studiowała architekture a on zamierzał.
Bronek poznał Wandę w momencie. kiedy jego ojciec zorganizował duże polowanie na wilki. Wśród zaproszonych znalazł się Ryżkowski z żoną.
Nie musisz więcej fantazjować i wymyślać. bo było tak jak napisałem:D
nie wymyślam ani nie fantazjuje,próbuje tylko ustalić okres rozpoczęcia tych znajomości.Czyli Janek poznał Lenę już w czasie serialu?rozumiem że podczas pierwszej serii?a Bronek z Wandą w którym roku wiesz bo przecież zanim zaczął się serial.
Serial zaczyna w momencie zrzutu, po szkoleniu w Anglii. Książka-przed wojną, przed szkoleniem. Pierwszych 200 stron książki więć nie ma w serialu.
A czy w książce są zawarte takie informacje jak konkretny wiek głównych bohaterów np Bronka,Władka czy Michała?
Michał w roku rozpoczęcia wojny miał iść na studia(wybuch wojny nawet go cieszy), a Bronek rok(chyba) przed skończył Cambridge. Konkretnego wieku nigdzie nie podano.
Czyli co Bronek w 39 roku 25 lat by miał czy coś żle zrozumiałem?A o Władku nic nie wiadomo poza tym że był pewnie najstarszy?
Wiek bohaterów podany jest na oficjalnej stronie serialu:
http://czashonoru.tvp.pl/9763041/seria-1
W 1941: Bronek - 28 lat, Władek - 26, Michał - 24, Janek - 20.
W książce wygląda to trochę inaczej.
Zwłaszcza, że Władka grał wtedy prawie 40-letni facet ;) Tę dysproporcję widać niestety w najnowszym sezonie, o Powstaniu, kiedy wygląda starzej niż po wojnie. Ale i tak to moja ulubiona postać z tej czwórki.
Dla mnie to też jest trochę śmieszne że serialowy Bronek jest niby starszy od Władka od którego prywatnie jest prawie 10 lat młodszy.Wcześniej byłem przekonany że to Władek jest najstarszy z dwóch powodów:1-Bo Wieczorkowski jest sporo starszy od innych aktorów a dwa to on był dowódcą.
Fajnie, tylko, że historia książkowa nie jest tożsama z tą serialową. W serialu nie ma mowy o tym, żeby Lena już "studiowała architekturę, a Janek dopiero zamierzał", bo wyraźnie jest powiedziane, że studiowali razem, na tym samym roku. "Chodził pan na wykłady z taką ładną dziewczyną." Nie można chodzić na wykłady z osobą, która jest na roku wyżej. Chyba, że nie zaliczyła jakiegoś kursu i robi go drugi raz.