jak w temacie mamy 6odcinek , wiem ze w 5byla podany czas akcji dokadny rok. czy moze ktos pamieta i moglby mi pomoc?:) bede wdzieczna!
Dokładnie nie pamiętam jak było mówione w serialu, ale na obecnym etapie to na pewno nie później niż początek lata 1941 roku - a na pewno jeszcze przed rozpoczęciem wojny niemiecko-radzieckiej, bo Ryszkowski chce przy pomocy komunistów uciekać do Lwowa i mówił coś o "przekroczeniu granicy", a jak wiadomo Lwów przed tą wojną okupowali Sowieci. A mnie interesuje tytuł piosenki śpiewanej w dzisiejszym odcinku przez Ingę (Karolina Gruszka), było w napisach końcowych, ale z racji nieznajomości niemieckiego nie zdołałem zapamiętać. Zna ktoś tę piosenkę??
Co prawda w filmie była mowa o roku 1941, jednak po dzisiejszym odcinku można stwierdzić, że ludność żydowska w getcie przygotowuje się do Powstania, a to już rok 1943... .
to raczej napewno rok 1943 bo scena rozmowy Romka z tym żydem może świadczyć o przygotowaniach do powstania, a Ewa Wencel, która jest współscenarzystyką mówiła, że IV transza ma opowiadać o czasach powojennych więc tak by to wyglądało...
1)Czy uważasz, że już powiedzmy 1941 r. nie istniała żadna żydowska organizacja zbrojna, a powstała dopiero przed samym powstaniem?? Poza tym przed samym powstaniem w gettcie została już tylko mała część Żydów, a większość już wywieziono.
2)Sprawa z ucieczką Ryszkowskiego moim zdaniem przesądza wszystko - współpracując z komunistami chce uciec jak sam to stwierdził "przed Niemcami i naszymi" do Lwowa, to chyba logiczne że musi to być jeszcze przed zdobyciem tego miasta przez Niemców (koniec czerwca '41) bo inaczej jak by mógł uciec "przed Niemcami" do okupowanego już przez nich miasta... po drugie w którymś momencie mówił o "przekroczeniu granicy" - a taka granica między Lwowem a "Generalną Gubernią" mogła istnieć tylko do sierpnia 1941 r. kiedy to Lwów włączono do GG.
3)Polska organizacja podziemna określana była w serialu najpierw jako SZP(Służba Zwycięstwu Polski), a obecnie jako ZWZ (Związek Walki Zbrojnej) - na pewno nie padło dotąd ani razu określenie AK, jak nazwano zbrojną organizację podziemną dopiero mniej więcej w połowie '42 roku, czyli chyba logiczne, że musi to być przed tym rokiem.
Widać u niektórych dość małą wiedzę historyczną, mam tylko nadzieje, że scenarzyści serialu nie byli historycznymi ignorantami i przywiązują wielką wagę do zgodności z faktami historycznymi, bo inaczej na pewno nie powinni zabierać się za pisanie o tych czasach, i serial stawał by się dość idiotyczny.
tu sie zgodze, organizacje żydowskie istnialy praktycznie od poczatku powstania getta a nie przed powstaniem.
ooo widzę wielki historyk się znalazł? nie musze chyba wszystkiego wiedzieć nie? może nie czytałem pilnie wszystkich książek tak jak Ty więc moge się mylić..."czyli chyba logiczne, że musi to być tym rokiem"...nie możesz normalnie napisać?
a co w tym niezrozumiałego?? - najpierw piszę "w połowie '42 r.", a dalej "przed tym rokiem" to chyba wiadomo o który rok mi chodzi... skoro sam twierdzisz, że nie musisz wszystkiego wiedzieć to po co się wypowiadasz że "to raczej na pewno rok 1943" - siejesz tylko zamęt taką dezinformacją.// W ogóle uważam, że informacja podana na stronie "Czas honoru jest opowieścią o losach [...] tzw. "cichociemnych" skoczków - zrzuconych na teren okupowanej Polski 16 lutego 1941 roku" kłóci się nieco z faktami historycznymi - to fakt, że pierwszy zrzut cichociemnych do kraju miał miejsce właśnie w tym okresie, ale z drugiej strony, z tego co pamiętam z I-wszej serii, jeden z bohaterów kontaktował się po skoku ze swoją ukochaną zanim ta znalazła się z rodziną w gettcie, a przecież już do połowy listopada '40 r. wszyscy warszawscy Żydzi musieli "przeprowadzić" się do getta - to jakim cudem mógłby się z nią spotkać w roku '41 poza gettem?? Może w sumie niepotrzebnie patrzę na ten serial jako na "historyczny", bo to chyba raczej jedynie coś na kształt telenoweli "kostiumowej" ;] .
Dajcie spokój, lukasz ma rację, ale tu nie trzeba wiedzy historycznej, tylko trochę rozgarnięcia. Akcja od pierwszego sezonu ciągnie się nieprzerywanie (tzn. między jednym sezonem a drugim nie ma różnicy kilku miesięcy), prawda? Tytuł odcinka 7 serii 1 "Wielkanoc '41". I wszystko jasne.
2 odcinki wcześniej na drzwiach w jednej ze scen jest napisane k+m+b 1941 i już masz odpowiedź
Witam!
Łukasz , masz rację , ale zauważyłem pewien szkopuł....
A mianowicie - w 24 chyba odcinku Bronek miał odbijać Wandę z ''Pawiaka'' , akcja była nieudana ... Czemuż to ? Bo w szklarni nie było nikogo z powodu tego jak mówią niemcy - wojny z sowietami...
Czyli co, lato/jesień 1941? Chyba to jest najbardziej prawdopodobny czas akcji.