dziś ostatni odcinek był na tvp historia :( :( :( ... zapewne zginęli w obławie :(
Teoretycznie była szansa, żeby przeżyli, ale bardzo niewielka... Oglądam ten serial nie po raz pierwszy, ale za każdym razem końcówka działa na mnie bardzo depresyjnie... zwłaszcza w połączeniu z melodią na samym końcu. Wyciskacz łez lepszy niż niejeden melodramat.
TVP Historia będzie powtarzać ten serial od nowa, tylko że tym razem w godzinach nocnych.
kiedy kiedy ??
Nie mogli przeżyć :( żydokomuna zabiła wszystkich którzy walczyli ...a oni nie wyjechali...
stać nieugięcie na straży Jej honoru i o wyzwolenie Jej z niewoli walczyć ze wszystkich sił - aż do ofiary życia mego....
Założyłem profil na filmwebie kilka lat temu - dziś spojrzałem na mój avatar - nie dla islamizacji Europy.... jakże nabrał znaczenia
Czołem wielkiej Polsce !
Zaczynają już dzisiaj - pierwszy odcinek o 2:45, a godzinę później drugi odcinek.
Szansa, że uciekli z zasadzki jest minimalna, aczkolwiek zakończenie jest otwarte, więc ten ułamek procenta nadziei się tli :)
PS. Masz rację - hasło bardzo aktualne...
Zakościelny raz mówił w wywiadzie że jest szansa na film kinowy , ale na razie nie ma żadnych konkretów
Z tego co wiem, to chodziło o film ukazujący losy czwórki bohaterów przed wybuchem wojny. Ciekawe, czy coś z tego wyjdzie, póki co cisza w tym temacie...
Tak ale bohaterowie są już za starzy Pawlickigo i Wesołowskiego jeszcze by się dało ucharakteryzować na 18 latków , ale raczej Wieczorkowskiego i Zakoscielnego już rczej nie , a dawać nowych aktorów to nie ma sensu
Dokładnie ;) to trochę jak z kręceniem trylogii Sienkiewicza - od końca ;)
Chociaż lubię serial tak bardzo, że pewnie i tak bym się wybrała na taki film do kina :)
Ja bym zobaczył film ale kontynuacje 6 serii , bo jest szansa że bohaterowie przeżyli minimalna ale zawsze . Kolejna seria serialu to było by już za dużo , a film kończący wątki był by mile widziany.
Jak dla mnie były i to spore, bo skoro udało się przejść nawet przez pole minowe będąc otoczonym itd.
Poza tym widać, że wbiegają w tunel, z którego jest wyjście, ścieżka, więc tam wcale nie musiało być żołnierzy, bo mogli nie znać tego przejścia.
To byłoby spoko, byłoby ekranizacją I tomu książki, która była zapisem oryginalnego zamysłu na serial. Poznajemy w niej drogę braci z Polski przez Rumunie do Francji, potem Anglii, zapoznanie się z Bronkiem, potem z Jankiem itd.
Mógłby powstać ew. jeden odcinek, który pokazałby, że cała seria była opowiadana przez jednego z nich, w podeszłym wieku, do tego pokazać wręczanie odznaczeń Cichociemnym po 1990 i trochę patetyczna scena mogłaby być, że jedyny żyjące z 4 kładłby ordery na grobach przyjaciół mówiąc "Polska się o Nas upomniała" - Michał do Rainera mówił w więzieniu "Polska się jeszcze o mnie / Nas upomni".
Kwieciński miał w Palnach serie o kampani Wrześniowej , chciał pokazać jak to wszystko się zaczęło
to zakończenie jest bardzo symboliczne, Z tamtej konretnej sytuacji uciekli ale byli w opłakanym stanie. Zakończenie pokazuje po prostu że każdy kto wybrał taką właśnie drogę, każdy żołnierz wyklęty ginął prędzej czy później.. Także mimo iż nie zgineli wtedy to byli martwi w momencie kiedy nie uznali końca drugiej wojny. Szkoda tylko że nie zrobią 3 epizodów specjalnych pokazujących ostatnie dni każdej z postaci to by bylo genialne ; )
Tak zgadzam się zamiast sezonu powstanie w którym były niezgodności wzgledem następnych czy poprzednich serii mogli zrobić kontynuacje losów bohaterów z 46 roku.
Zakończenie jest niejednoznaczne i o ile Kmicić z przyjaciółmi wyszedł mozliwe z tego...to los teściowej Bronka, Wożniaka itd...to wielka niewiadoma. Reżyser albo chciał sobie zostawić furtkę na kontynuację, albo taka dwuznaczność była zamierzona...co się działo z tymi ludzmi po 45 ..wiemy...Ci którzy interesują sie historią...p.s. Kontynuacja ? Co mieliby po 60 roku gdzie kraj się jakoś tam odbudowywał bawić się w partyzantkę? Bez sensu. Natomiast opozycja steropianowa to juz nie ten dynamizm...jak walka z Niemcami czy Sowietami....