PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399264}

Czysta krew

True Blood
2008 - 2014
7,3 75 tys. ocen
7,3 10 1 74705
6,5 8 krytyków
Czysta krew
powrót do forum serialu Czysta krew

Pytanie

użytkownik usunięty

Mam pytanie do osób, które czytają książki i oglądają serial: czy serial wprowadza swoje własne
wątki nie poruszone w powieściach? Pytam o to ponieważ przeczytałem tylko pierwsze dwie
książki i to dość dawno i większość sytuacji wydaje mi się być obca.

ocenił(a) serial na 8

Tak, w pewnym momencie serial przestaje w ogóle zahaczać o fabułę książek, 3 sezon jest podobny do książki, w czwartym tez parę wątków się pokrywa, ale za to piąty i szósty są napędzane fantazją twórcy serialu, nie Charlaine Harris ;)

ocenił(a) serial na 8

Serial już po 3 sezonie coraz bardziej oddalał się od treści książek. Całe to zwierzchnictwo, Bill jako król, stwórca Erica jako romantyczna, tragiczna i poetycka postać... ( w rzeczywistości był to starszawy rzymianin gustujący w młodych chłopcach), siostra Erica, Tara jako wampirzyca, Andy jako wróżkowy tatuś. Nie mówiąc już o całej masie postaci, które pominięto. Oj.. wygląda to trochę tak jakby scenarzyści poczuli się bardziej kompetentni od autorki serii i teraz zabrnęli w ślepy zaułek wymyślając coraz bardziej absurdalne wątki. Serial nie ma już tego klimatu za to robi się tak głupi, że aż śmieszny.

ocenił(a) serial na 8
Cocomilla

jak widać po początkach 6 sezonu, seriali osiąga dno, a wręcz przebija się przez jądro ziemi... ale scenarzyści chyba widzą potrzebę powrotu do fabuły książki, dlatego wprowadzili postać Nialla... ale i tak nie polecam 6 sezonu

użytkownik usunięty
amb05

Z racji tego, że serial mi się podoba, a twierdzicie, że książki są lepsze i mają mniej absurdalne wątki od tych serialowych, to nie pozostaje mi nic innego jak wykorzystać wakacyjny czas na przeczytanie wszystkich powieści.

ocenił(a) serial na 8

Szczerze polecam. Mimo, że pod koniec serii czuć już zmęczenie autorki tematem to postacie są dużo bardziej wyraziste. Sookie jest w książkach twarda, ironiczna i charyzmatyczna. Natomiast postać grana przez Annę Paquin to ledwie cień książkowej panny Stackhouse. Dużym plusem serialu jest jednak Lafayette ( w książce jego postać jest niewiele znacząca i szybko ginie)

ocenił(a) serial na 8
Cocomilla

zgadzam się w zupełności... no i Tara w książce jest zupełnie inna.... a więź Sookie z Erikiem po prostu uwodzi :)

ocenił(a) serial na 9
amb05

dokladnie Sookie & Eric w ksiazkach swietni, nie chce CI spojlerowac, ale czy wiesz moze jak sie zakonczyla ta seria??

ocenił(a) serial na 8
kuradomowa84

nie czytałam jeszcze ostatniej części (tej z tego roku) ale jak na razie muszę przyznać, że wątek Sookie i Erica to mój ulubiony wątek, wściekła Sookie, kiedy zostaje żoną Erica po prostu mnie rozwaliła:D... ale wojna wróżek, w której Sookie zostaje porwana i torturowana, bo jest wnuczką Nialla, to lekkie przegięcie

ocenił(a) serial na 9
amb05

ta wojna wrozek rzeczywiscie przesada, moze w serialu cos lepiej wmysla :) a watek Sookie i Erica w ksiazce swietny, czulo sie chemie miedzy nimi. Mi zostaly 3 tomy do konca i z tego co slyszalam to w ostatnim tomie Pani Harris przesadzila niestety :/

ocenił(a) serial na 5
kuradomowa84

Czemu waszym zdaniem wojna wróżek jest przesadą? Matko... Muszę zobaczyć jak to z książkami stoi, bo ostatnią co pamiętam to chyba 12 tom.

ocenił(a) serial na 8
Badly

sama idea wony wróżek nie jest zła... tylko to torturowanie Sookie wszystko pomieszało... swoją drogą świetnie połączenie- wróżki i ich ostre jak sztylety zęby :D

amb05

Czytam dopiero 8. tom, więc jeszcze sporo Sookie i Erica przede mną :D ale co jest dla mnie wielką różnicą, to postać Billa- w książce jest bardzo ludzki, i co prawda jakoś tam przewija się w tle, ale jest pomocny, rozsądny itd. Można go lubić i nawet mu kibicować! A w serialu jest zdecydowanie irytujący i po 06x03 czekam, aż zniknie na zawsze xd

ocenił(a) serial na 9
agn_agn

raczej malo prawdopodobne ze glownego bohatera usmierca :)

kuradomowa84

jasne, że tego nie zrobią- ale mogliby zrezygnować z tych idiotycznych wątków!