PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399264}

Czysta krew

True Blood
2008 - 2014
7,3 75 tys. ocen
7,3 10 1 74706
6,5 8 krytyków
Czysta krew
powrót do forum serialu Czysta krew

zastanawiałam się jak to się stało że Sookie w następnych tomach książki bardziej zbliżyła się do Erica, a Bill odszedł na boczny tor.
Przeczytałam tylko jedną ksiażkę, pierwszą i tam jest ciągle mowa o Billu.
No więc jak to było, czy Bill zraził czymś do siebie Sookie? zdradził ją?
i jak myślicie, kogo wybierze Sookie?

ocenił(a) serial na 9
Paulina5678_

ja przeczytalam wszystkie rozdzialy jakie wyszly tej ksiazki i moge powiedziec ze po pierwsze Eric staral sie o Sookie, kupil jej plaszcz, zrobil jej podjazd, pomogl jej w ratowaniu Bill'a i wszystkie te rzeczy zblizyly ich do siebie.. ale najbardziej zblizyli sie do siebie kiedy w 4 tomie Eric stracil pamiec w skutek zaklecia i mieszkal u Sookie.. i mozna powiedziec ze wtedy wszystko sie zaczelo..
do tego Sookie dowiedziala sie dlaczego Bill znalazl sie w Bon Temps i wtedy to byl takie definitywny koniec ich zwiazku..
w dalszych czesciach Eric otwieral sie przed Sookie i obydwoje sie do siebie zblizali.. i tak zostali nowozencami ;D no moze Sookie nie wiedziala co robi ale Eric wiedzial ;D no i w koncu (po przeczytaniu tylu ksiazek i czekaniu na ten moment) Sookie w 1 rozdziale 10 tomu wyznala ze kocha Eric'a ;D!!
a Eric juz w 4 tomie powiedzial jej ze zostawilby dla niej wszystko, a gdy zaklecie zostalo zlamane Eric nie pamietal co robil u Sookie i gdy w kolejnych tomach sobie przypomnial i co mowil nie zaprzeczyl temu ;D
no i waznym punktem dla nie go bylo to ze umial Sookie sluchac i z nia rozmawiac i nie traktowal jej jak wlasna marionetke tak jak Bill ktory mowil jej zrob to czy tamto ;D
jesli chcesz wiedziec cos jeszcze pisz ;D

ocenił(a) serial na 10
paige15

dziękuje za udzielenie odpowiedzi :)
czyli Sookie nie będzie z Billem tylko z Ericem, tak?
i co było tym powodem dla którego Bill znalazł się w Bon Temps? ;D
i jak to było z tymi nowożeńcami? Sookie w końcu dowiedziała się o tym? Jeśli tak, to jak na to zareagowała? ;]

ocenił(a) serial na 9
Paulina5678_

tak Sookie bedzie z Eric'iem a z tego co slyszala autorka miala nawet usmiercic Bill'a w 9 czesci jednak tego nie zrobila
a powodem dla ktorego Bill znalazl sie w Bon Temps byl rozkaz Krolowej Luisiany czyli Sophie-Anne, otoz Krolowa spotykala sie z kuzynka Sookie Hadley ktora zamienila w wampira jak sie okazalo.. Hadley bardzo duzo opowiadala Sophie-Anne o uposledzeniu Sookie i tamta zapragnela ja poznac i wyslala po nia Bill'a..
ogolnie to wzieli slub na spotkaniu wampirow.. Sookie myslala ze Eric ratuje ja od Andre (najblizszy Krolowej jej "syn") gdyz Sook miala wypic krew Andre by ten wiedzial co sie z nia dzieje (bo Sookie pracowala dla krolowej) jednak Eric zaproponowal ze jest po tej samej stronie i ze juz kilka razy z Sook wymieniali sie krwia wiec ich wiez bedzie lepsza i Andre sie zgodzil.. i tak Eric wypil krew Sookie a ona jego jednak Eric uzyl do tego rytualnego noza, no i Eric mial swiadczenia na bycie ksiedzem xD i tak w niewiedzy Sookie wzieli slub ;P no i pozniej po kilku wydarzeniach jak np zmianie krola bo Sophie-Anne zostala zamordowana wladca Luisiany zostal Filip de Castro wladca Nevady ;P
a i ogolnie to Sook byla z Quinn'em z ktorym zerwala ;P(byl weretiger'em);D
Eric by chronic Sookie jakis czas pozniej kazal jej wreczyc sobie ten noz nie mowiac jej co tak naprawde mu daje (ta scena odbyla sie w obecnosci podwladnego Filipa)
on go pocalowal i tak sobie Sookie zdala sprawe ze cos jest nie tak ;D
wrocila do domu i gdy kolejny raz pojechala do Eric'a dowiedziala sie ze sa nowozencami ;P troche zaskoczona i wkurzona no ale przebolala to ;P no i wymienili juz krew 3 razy i mieli wiez przez ktora kazde wiedzialo jak drugie sie czulo ;P i Sook czula sie przy Eric'u tak dobrze ze nie wiedziala czy to przez wiez czy z milosci ;P
az tak jak wspomnialam w 10 tomie powiedziala "przywiazanie czy nie, kocham go"
cos jeszcze to mow ;P a jak cos ie zrozumiale to tez pisz to wytlumacze lepiej ;)

ocenił(a) serial na 10
paige15

aha ;)
czyli Bill tak na prawdę nie kochał Sookie?
i co się z nim stało? z kim był Bill jeśli nie z Sookie? Jeśli w ogóle z kimś był/będzie? ;)

ocenił(a) serial na 10
Paulina5678_

i słyszałam coś jeszcze że bill chyba zdradził sookie...

ocenił(a) serial na 10
Paulina5678_

Napisz co się stało z tym wilkołakiem Alcidem i czy Elvis-Bubba pozostał w przyjaźni z Sook

ocenił(a) serial na 9
morszpregi

- tzn on kochal (tyle ze nie od poczatku to sie pewnie z czasem pojawilo nie wiem bo przemyslen billa nie znamy) Sookie i dalej kocha tyle ze ona juz mu tak nie wierzyla i po tym jak sie dowiedziala dlaczego sie zjawil i sie nia zainteresowal wkurzyla sie na niego i nie chciala go wiecej widziec nazywala go nawet facetem bez imienia ;D

- oni ze soba zerwali wtedy definitywnie, nie widzieli sie przez dluzszy czas i po jakims czasie Bill wkroczyl do Merlotta z jego nowa dziewczyna ;P byla to babka od nieruchomosci o ile dobrze pamietam ktora nie lubila Sookie za to ze Sook musiala byc dobra w seksie poniewaz byla z nizszych sfer ;D

- Bill w koncu zerwal z ta laska i probowal wrocic do Sookie ale ona byla twarda powiedziala sobie tylko ze nie moze zachowywac sie jak dzieko i go unikac ;P ale nic miedzy nimi nie bylo zwlaszcza ze Sookie po pierwsze byla wpierw z Quinn'em i myslala nawet ze to taki powazny zwiazek i wogole ze cos z tego bedzie ;) jednakze sie im nie udalo przez samolubnosc Sookie i wtedy Sookie sie dowiedziala ze jest zona Eric'a ;)

- z kim bedzie Bill nie wiadomo poniewaz byla mu nawet pisana smierc gdyz pisarka nie lubi tej postaci ;)
tak Bill zdradzil Sookie z jego makerem czyli Lorena to bylo w 3czesci kiedy zostal porwany ;) jednakze Sookie zabila Lorene

- nasz przeuroczy Bubba zostal w przyjazni z Sookie i tak chyba bedzie zawsze ;P

- Alcide przezyl prawdziwy dramat mozna powiedziec.. najpierw stracil ojca, ktory zostal zabity (pokonany) w wyborach na na szefa paczki, nastepnie zaproponowal Sookie wspolne mieszkanie jednak ta odmowila gdyz wiedziala ze Alcide jest w rozpaczy po stracie ojca i niedoszlej zony (Debbie - pomimo ze byla wredna jednak on z nia dlugo byl, a Sook do konca nie rozumiala co znaczy odrzucenie mowione przez wilkołaka,ze jest az tak silne slowo ) tak na marginesie Sooki ja zabila ;) nastepnie Alcide umawiał sie z Maria-Star o ile sie nie myle i bylo im razem bardzo dobrze, ta jednak zostala zamordowana.. a pozniej byla wojna wilkołaków w ktorej zginal przywodca paczki z Shreveport i tak Alcide oglasil ze teraz on bedzie przywodca ;) co sie z nim dalej dzialo zbytnio nie wiadomo bo nie byl juz opisywany ;) wiemy tylko ze pomogl troche Sookie gdy ta byla szukana przez wrozki ktore chcialy ja zabic ;)

cos jeszcze? pytajcie ;)

ocenił(a) serial na 9
paige15

W 10 tomie? To wyszło już "Dead in the family"? Myślałam, że dopiero w maju?

paige15

To wspaniale! Nie darzę Billa sympatią, za to Erica jak najbardziej. Ja właśnie zaczęłam czytać 1 tom, ale chyba mam jakieś kiepskie tłumaczenie, więc ściągnę wersję po ang.

Pozdr ;-)

Paulina5678_

Mnie zastanawiają losy jeszcze jednej postaci- Sama Merlotte...Jeśli możesz coś napisać na jego temat, chętnie poczytam:)

ocenił(a) serial na 9
oczarowana

o Samie jest bardzo malo w kolejnych ksiazkach ;) oczywiscie bardzo sie martwi o Sookie i jest jej prawdziwym przyjacielem ;P w ksiazkach Sam mial romans z menada ;)
mial chyba takze romans o ile tak to mozna nazwac z Tanya ;) ona tez byla jakims were ale nie pamietam jakim ;)
tyle ze jak sie okazalo ze Tanya przyjechala do Bon Temps po to by sledzic Sookie dla Sandry Pelt (siostry Debbie) to Sam zerwal z nia w imie przyjazni z Sookie ;)
ogolnie doszlo do ujawnienia sie werów i shapeshifterów ;) i Sam równiez sie przemienił w barze ;) ogolnie zostal pozytywnie odebrany jedynie Arlen ktora przystapila do Fellowship of the Sun rzuciła prace bo powiedziala ze nie moze z nim pracowac ;)
niestety jego matka nie miala tyle szczescia i jej maz (a ojczym Sama) postrzelil ja, na szczescie nie zabił ;P
Sam wyjechał do niej i obydwoje wytlumaczyli co jest grane rodzenstwu Sama ;) (bo Sam ma brata i siostre ;))
przyjeli ta wiadomosc w miare pozytywnie ;)
nie pamietam czy do jego siostry czy brata ale Sam został zaproszony na ślub i jako partnerke wybrał Sookie ;) ktora jako jego przyjaciółka sie zgodziła ;) jednak jesli slub sie odbedzie to dopiero w 10 czesci ktora wyjdzie w maju ;) chyba to najwazniejsze info o nim jak sobie cos przypomne to napisze ;)

ocenił(a) serial na 10
oczarowana

To ja jeszcze chcę wiedzieć jak na ten ślub E+S zareagowała Pam ... i czy barmani w Fantagsi nadal szybko schodzili z tego świata .

ocenił(a) serial na 9
morszpregi

ohh Pam sie cieszyła ;) ogolnie moim zdaniem Pam to jedna z najlepszych postaci ;)
ona nigdy nie byla zakochana w Eric'u ani on w niej czego dowiadujemy sie od niej samej bo opowiadala swoja historie Sookie ;)
i jej naprawde podobalo sie to ze Sookie jest z Eric'iem bo mozna powiedziec ze one byla yy tak jakby "przyjaciólkami" ;D? przepadały za soba ;D
no i Pam miala "romans" ;D z nowa kolezanka Sookie Amelia ;D choc to bylo tylko przelotne ;);P
i ogolnie Sook uratowała zycie Pam i Eric'a ;)

a co do barmanow no to coz wpierw byl dlugi cien ktory zginal, pozniej Chow ktory rowniez zginal ;D pozniej pirat (nie pamietam jak mial na imie ) ktory takze zginal ;D i az w koncu jest barmanka chyba teraz ;D ktora jak narazie zyje i nie przepada za Sook ;D i ogolnie Pam jej naopowiadała zeby sie zapoznala z Sookie bo jak na razie kazdy barman ginal od kad Sook zajrzała tam pierwszy raz xD;D i ta nowa sie na poczatku bała Sookie ;P

ocenił(a) serial na 10
paige15

a jak Bill zareagował na to że Sookie była w związku z Ericem? ;D
i dlaczego zdradził Sookie?

ocenił(a) serial na 9
Paulina5678_

w sumie to nie bylo jego jako takiego odzewu na ten zwiazek ;P wiadome jest ze fanem nie jest bo niby nadal kocha Sookie, jednak ona nie dala mu sie do siebie zblizyc (z czego sie niezmiernie ciesze ;)) mozliwe ze dopiero sie okaze co i jak ;) no ale za duzo w tej sprawie i tak nie zrobi bo :
po 1 Sookie i Eric sa w zwiazku małżeńskim zawartym na 100 albo 1000 lat nie pamietam dokładnie ;P (to taki ich rytułał ze az na tyle no i za duzo jeszcze nie wiemy o tym slubie wszystko chyba sie wyjasni w 10 czesci)
po 2 Sookie i Eric maja Blood Bound ;D czyli wiez krwi wiec sa ze soba bardzo silnie zwiazani ;)
po 3 z tego co pamietam sam Bill nawet mowil kiedys ze jakby cos sie stalo to ma isc do Eric'a ;D
po 4 Eric jest tak jakby wladca Bill'a tzn ma wazniejsza od niego pozycje wiec Bill nie moze mu sie sprzeciwiac ;)

Bill zdradził Sookie z dwoch powodów po 1 Lorena to jego stworca czyli nie mogl sie jej sprzeciwic ;D po 2 on chyba w jakims sensie tego chciał bo wyruszyl do niej nic nie mowiac Sookie, no i dawno temu on i Lorena byli para ;)

a to ze Bill był z tamta laska no hmm chyba brakowało mu sexu i krwi od zywej osoby ;P

nie wiem ale denerwowało mnie o ze cały czas mowil jak to on Sook kocha i wogole a tak na prawde gowno zrobil ;P

ocenił(a) serial na 10
paige15

Jesteś kochana , wielkie dzięki za te wszystkie wiadomości.
Jeszcze chciałabym wiedzieć co z Jasonem .

ocenił(a) serial na 10
paige15

zgadzam się, jesteś świetna ;)
dużo nam powiedziałaś ;)

ocenił(a) serial na 10
paige15

i jeszcze chciałabym wiedziec jak to się w ogóle stało że Eric stał się taki czuły i w ogóle ;D
bo chyba wcześniej nie był, nie wiem bo przeczytałam tylko 1 książkę i od niedawna zaczęłam oglądac serial ;]
i o co chodzi że Sookie nie dała Billowi się tak do siebie zbliżyc? ;D
Jak czytałam ksiazkę to odniosłam wrażenie że bardzo się do siebie zbliżyli ;]
ale co ja wiem...

ocenił(a) serial na 10
paige15

Owszem to jest bardzo ciekawe i zadziwiające ale mam pytanko skąd to wszystko wiesz skoro w ksiągarniach nie ma nawet trzeciej części jeszcze?

ocenił(a) serial na 6
Gwen23

w Stanach czy innym kraju anglojęzycznym jest już 10 część ;)

ocenił(a) serial na 10
mssie

Czyli jesteśmy jak zwykle sto lat za murzynami :P

ocenił(a) serial na 9
Gwen23

co fakt to fakt troche za murzynami jestesmy ;D a mozna to stwierdzic za pomoca np true blood gdziemy mamy 2 ksiazki i w marcu wyjdzie 3, a w stanach w maju wyjdze 10 czesc ;P i ogolnie 1 czesc byla napisana w 2001 roku xD lub pamietniki wampirow gdzie u nas ksiazki dopiero nie dawno weszly i staly sie modne a w stanach 1 czesc wyszla w 1991 roku ;P

Jason miał troche kolorowe zycie ;D w 1 czesci byl uwazany za winnego zabicia tych kobiet i pozniej wcale mu sie nie polepszalo ;P został porwany przez pantere z Hotshot, ktory byl zazdrosny o to ze jedna z tamtejszych panterzyc Crystal zainteresowała sie Jason'em. Jason byl przetrzymywany przez dlugi okres czasu i gdy w koncu Sookie odnalazla go w Hotshot z pomoca Calvin'a, ktory byl przywodca tamtejszych pater okazało sie ze Jason byl codziennie gryziony przez swojego sprawce. Co spowodowało fakt ze Jason stał sie w pewnej czesci pantera. I tak po tym zdarzeniu zaczal umawiac sie z Crystal (gdyz jego oprawca został chyba zabity). Crystal zaszla w ciaze, jednak poronila. Po jakims czasie Crystal znow zaszla w ciaze i tym razem Jason postanowił sie z nia ozenic. Byla cermonia slubna i Jason i Crystal wiedli szczesliwe zycia, haha tak niestety nie bylo ;P po jakims czasie po slubie Jason zorientował sie ze jego ciezarna małzonka zdradza go z kolega z pracy. I tak sie rozstali (choc nie rozwiedli). Jakis czas po ich rozstaniu Crystal zostala brutalnie pobita, zabita i ukrzyzowana. Pobita zostala przez jednego z panter ktory zakochal sie w Jasonie ;P a zabita i ukrzyzowana zostala przez wrozke (kolesia) ktory wygladal prawie tak samo jak Jason.
Po tym wydarzeniu i po tym jak rozpentała sie wojna wrozek Sookie opowiedziała Jesonowi o tym ze ich pradziadek zyje i ze jest wrozka i ma okolo 800 lat ;D
Jason jednak nie potrafił wybaczyc Nial'owie (ich pradziadek) ze nic mu o sobie nie powiedział. jednym slowe Jason nie chciał miec nic wspołnego z wrózkami. i na tym sie w sumie opis losów Jasona zakonczył jak na ten moment. moze wiecej bedzie w 10 tomie ;)

tak to jest fakt ze Sookie i Bill na poczatku sie do siebie zblizyli i wogole bylo im cudownie. ale w duzej mierze bylo to spowodowane tym ze Bill dostał takie zadanie od królowej. powiem wam tak w serialu i w ksiazce jest troche inaczej wiec nie ma co porównywac ksiazki do serialu bo po 1 odcinku serial zaczal strasznie odstawac od tego co jest w ksiazce ;)
nastepnie Bill zaczal sie odsuwać od Sookie (na poczatku 3 czesci) nie mial juz dla niej tyle czasu bo pracował dla krolowej nad lista przez ktora zostal porwany.. Sookie z pomoca Eric'a go szukala i podczas poszukiwan dowiedziala sie ze Bill ja zdradził z Lorena i jak go odnalazla i porwała z wiezienia w jakim był (dom krola missisipi) zostala zatrzasnieta przez Debbie w bagazniku razem z Bill'em. i tak jak Bill sie wybudzil zgwałcił Sookie i bolesnie ja pogryzl. Sookie probowala mu to wybaczyc i wmawiala sobie ze to nie jego wina iz tak postapil poniewaz byl glodzony.
pozniej Bill opowiedział Sookie cala historie dlaczego sie poznali (zrobil to poniewaz Eric kazał mu to powiedziec) i Sookie dowiedziawszy sie tego wszystkiego powiedziała ze nie chce go wiecej razy w swoim zyciu widziec. jednak tak sie nie dalo i go widywala jednak niegdy nie przebywala z nim sam na sam (nie chciała tego) i bardzo sie od siebie oddalili. Sookie nie mogla zniesc ze pierwszy facet z ktorym byla tak ja zranil. pozniej Bill mial swoja laske od nieruchomosci a Sookie byla z Quinnem . natepnie Sookie byla z Eric'iem

czemu Eric stal sie taki czuly? hmm bo chyba on jedyny kochal Sookie od samego poczatku tak prawdziwie ;) pomogl jej odnalesc Bill'a, uratowal ja przed dlugim cieniem (nie tak jak w seialu, gdyz tam Bill ja ratuje), no i w 4 czesci wiedzma rzucila na niego czar przez co znalazl sie i ukrywal u Sookie przez kilka dni. wtedy Eric nie byl soba (byc moze byl tym prawdziwym soba a nie tym kim jest na codzien) wtedy bardzo z Sookie sie do siebie zblizyli i fizycznie i psychicznie. spedzali razem czas, rozmawiali (czego Bill nie robil), i Eric obiecal Sookie ze jest w stanie rzucic dla niej wszystko. gdy Eric odzyskał pamiec nie potrafil sobie przypomniec co robil u Sookie. i strasznie staral sie od niej tego dowiedziec ;) ohh jego podchody byl swietne to trzeba samemu przeczytac ;P;) Sookie wkoncu mu tak jakby wyjwila (ofc nie wszystko) co razem robili, poniewaz chciala od niego pomocy w ratowaniu Tary. Eric takze zawsze przy niej stal i pomagal jej, kupwal jej takze prezenty czy naprawil podjazd ;) byl tez przy niej gdy zeznawala przed sadem w sprawie Sophie-Anne ;) po tym jak zostal zmieniony wladca Luisiany (Sophie-Anne zostala zamordowana) Eric byl u Sookie i znalazl sie w jej sypialni. i tak lezac na jej lozku przypomnial sobie wszystko co działo sie podczas gdy byl pod wplywem zaklecia (jak sie pozniej okazalo zaklecie to mialo spowodowac ze Eric mial sie znalesc przy osobie najblizszej jego sercu) i powidzial Sookie ze nigdy wczesniej nie czul sie tak jak wtedy i niczego nie zaluje. i tak sie do siebie coraz bardziej zblizali ;) znow sie ze soba przespali i dla Sookie bardzo liczylo sie to ze gdy zapytala czy moze mu opowiedziec jak minal jej dzien on nie zaprotestowal i jej wysluchal. no i co tu jeszcze ;) poznal ja z jej pradziakiem Nial'em. Ozenil sie z nia ;P uratował ja podczas wojny wrozek ;) i pomagal jej sie wyleczyc ;) i choc tego nie mowil bylo widac ze straszni sie o nia troszczy, ze jest dla niego bardzo wazna, i mozna chyba powiedziec ze ja kocha ;) Sookie rowniez w 10 czesci przyznala ze go kocha ;)
ogolnie powiem tak sytuacji Eric-Sookie bylo wiecej w pozniejszych ksiazkach i z kazda ksiazka oni zblizali sie do siebie coraz bardziej ;) jesli cos chcecie wiedziec jeszczo o ich zwiazku to pytajcie ;)
no i jak chcecie cos wiedziec o innych to tez pytajcie ;P;)

ocenił(a) serial na 10
paige15

a jak Bill zachował się po tym jak ją zgwałcił w bagażniku?
i czy (nie pomyślcie że jestem zboczona ;P) Eric był lepszy w łóżku od Billa? xD

ocenił(a) serial na 9
Paulina5678_

wsumie to ja przeprosił, ale zaraz odwinał kota ogonem jak sie dowiedział ze podczas gdy go poszukiwała mieszkała z Alcidem i udawała jego dziewczyne ;P

jesli chodzi o sprawy lozkowe to Sookie okreslila sie jednoznacznie - Eric był duzo lepszy od Bill'a i w calowaniu i w seksie ;D
i do Eric'a zawsze czuła ten pociag i wogole ;D
a ich scena pod prysznicem czy po tym jak Sookie zemdlala to jedne z lepszych scen ;P (łożkowyc ofc bo takto jest duzo fajnych ich wspolnych scen);P

ocenił(a) serial na 10
paige15

Z tego co opisałaś to z tego Billa niezły kawał drania. A ja myślałam, że on ją tak kocha a tu taki podstęp. I że ją zdradzał to też mnie szokuje. To, że był brutalny wynika z pierwszej książki scena na cmentarzu jak Sookie szukała go bo myślała, że był w jednej ze spalonych trumien. Szczerze mówiąc ta secna trochę mnie obrzydza jak sobie przypomnę.

ocenił(a) serial na 10
Gwen23

Ja jestem ciekawa jeszcze co się działo z Tarą, i słyszałam plotki, że Eric był z Sookie na początku, jakby to powiedzieć z interesów, chciał coś od niej

ocenił(a) serial na 9
Eriko

Tara pracuje w swoim sklepie z ciuszkami wyjsciowymi ;)
Tara spotykala sie z wampirem, dosc bogatym wampirem od ktorego dostawala mase prezentow jak np nowy czerwoniutki samochod, niestety wampir ten nie byl na dosc wysokiej pozycji i musial "oddac" Tare innemu wampirowi Mickey'owi. Niestety Mickey traktowal Tare bardzo zle, nie pozwalal jej sie takze spotykac z Sookie. Sam Mickey nawet grozil Sookie by wiecej razy nie przychodzila do Tary. Gdy sprawy zaszly zbyt daleko Sookie poprosila Eric'a by ten pomogl jej w uwolnieniu Tary od Mickey'a. Udalo im sie to poniewaz Eric znal stworce Mickey'a czy tez jego wladce, wiec Mickey musial opuscic stan Lusiana. Tak Tara uwolnila sie od wampirow. No moze nie od Eric'a ktory zalozyl dla Sookie konto u niej w sklepie ;P pozniej jest duzy odstep czasu podczas gdy nie ma nic wspomniane o Tarze. Az tu nagle Tara pojawia sie ze swoja nowa przyjaciolka Claudine, ktora jak sie okazalo jest kuzynka Sookie i wrozka. Ogolnie o Tarze juz pozniej jest malo. Wystepuje tylko gdy Sookie chce z nia porozmawiac lub kupic cos u niej w sklepie. i tak po tak malych watkach z nia zaczal sie kolejny ;) jak Sookie wrocila z wyprawy z wampirami dowiedzila sie ze jej przyjaciolka czyli Tara wyszla za maz za J.B. ;) to byla dosc spontaniczna decyzja ;P
i pozniej dowiadujemy sie takze ze Tara jest w ciazy ;) i tu watki sie koncza gdyz jest juz 10 tom rozdzal 1 gdzie jest rozmowa Tary z Sookie o tym ze Sookie bedzie ciocia dziecka jej i J.B. ;)

to nie bylo tak ze on z nia byl z interesow gdyz po pierwsze wtedy z nia jeszcze nie byl tak zeby byc ;P a po drugie on ja prosil tylko o przyslugi by towarzyszyla bu przy spotkaniach z ludzmi i by poszlaby z nim na przyjecie u Sophie-Anne.
gdzie dostala "oferte pracy" od Sophie-Anne ;D tzn miala jej towarzyszyc w spotkaniach z ludzmi ;)

ocenił(a) serial na 10
paige15

czyli związek Sookie i Billa będzie już nieodwołalnie skończony?

ocenił(a) serial na 9
Paulina5678_

moim zdaniem tak ;)
do tego Harris przyznala sie ze strasznie nie lubi postaci Bill'a i chciala go usmiercic w 9 czesci.. i ogolnie przez otetnie czesci nie wystepowal juz tak czesto ;)

mam tez swoja teorie ze Bill to po prostu byl taki wstepniak tzn Sookie musiala jakos wstapic w swiat wampirow a od poczatku chodzilo o to ze Sookie bedzie z Eric'iem ;)

wiem tez z jej wywiadów ze Harris wie jak ksiazka sie zakonczy ;P i ze podobniez Sookie nigdy nie stanie sie wampirem ;) ale jak wiadomo ostatnio nastaly zmiany gdyz ta saga miala miec tylko czesci 10 a okazalo sie ze Harris podpisala kontrakt na kolejne chyba 3 czesci ;) wiec moze cos sie zmieni ;) no i 11 czesc podobniez ma zaraz zaczac powstawac ;)

ocenił(a) serial na 10
paige15

ehh...no to, chyba dobrze ;)
skoro Bill to taki cham i w ogóle, to chyba lepiej żeby Sookie była z Eric'iem.
Mimo tego jednak szkoda mi Billa...

Paulina5678_

Mam pytanie czy w książkach występuje postać Godrika ( bo w serialu i postać Godrika i Allan Hyde grający go zrobił na mnie wrażenie). Przeczytałam pierwszą część i niedawno kupiłam drugą ale poczta mi jej nie dostarczyła jeszcze i zastanawiam się czy drugi sezon mocno odbiega od książki! Dzięki za odpowiedz.

aicha_1000

nie ma Godrika, za to jest Godfrey, który myślę, że odpowiada postaci Godrica.

ocenił(a) serial na 10
neveragain3

a, no i właśnie obejrzałam na internecie ostatni odcinek 2 serii.
Wie ktoś może kto zaatakował Billa pod sam koniec?

ocenił(a) serial na 9
Paulina5678_

Pewnie to Lorena ale ręki nie daję sobie uciąć , podejrzany może być równocześnie Eric bo sam powiedział podajże w 10 lub 11 odcinku że zajmie się Bill'em osobiście bo tamten odkrył że handluje Vi :-) Wiec na razie nie wiadomo ?!

karola8732

Mam jedno pytanie: kim jest Quinn, z którym spotykała się Sookie?
A btak wogóle: wielkie dzięki!!!!

ocenił(a) serial na 9
sarah_22

w ksiazce Billa choc w innej syt porwal krol Mississippi czyli Rasel ;D i mozliwe ze w serialu tez tak bedzie nie wiem ;)
Quinn to Weretiger ;D jeden z najsilniejszych werów ;D i podobno jeden z ostatnich tigerów ;D pracuje w E(E)E czyli firmie ktora zajmuje sie przeroznymi przyjeciami organizowanymi przez istoty nadnaturalne, jednak takze organizuje (choc rzadko) przyjecia dla ludzi.
Sookie poznaje Quinn'a gdy pojechala z Alcidem na konkurs na packmastera wilkolakow z Sherveport ;)
i mozna powiedziec ze przypadli sobie do gustu ;D
Quinn ma siostre Frannie i matkektora czesto wpada w tarapaty ;)
oboje z Sookie byli ze soba dosc dlugo jednak nie widywali sie czesto ze wzgledu na prace Quinn'a, duzo podrozowal po calych stanach.
zerwali ze soba przez egoizm Sookie xD bo ta kazala mu wybierac miedzy nia a rodzina ;P
jesli cos chcecie wiedziec wiecej pytajcie ;)

ocenił(a) serial na 9
paige15

a co do postaci Godrika, Godfreya to w ksiazce nie jest on stworca Eric'a, stworce Eric'a poznajemy dopiero w 8 lub 9 czesci ksiazki, a raczej mniej wiecej dowiadujemy sie kim byl gdy Eric opowiada Sookie o tym jak zostal wampirem, a jego postac ma byc przyblizona w 10 czesci.
podobniez ma sie tez pojawic brat Eric'a ;P
a Godric w ksiazce byl wampirem ktory pragnal sie spotkac ze sloncem i nie byl on przywodca tak jak w serialu, a jedynie udawal geja by porwac przywodce ;D

ocenił(a) serial na 7
paige15

kto jest makerem Eric'a?

i Brat Eric'a? Oo ale skąd?

kluklak

a jak mniej więcej Eric został zamieniony w wampira? ;> Jesteś jak chodząca encyklopedia True Blood ;D!

ocenił(a) serial na 9
kasia_angel2007

makerem Eric'a jest Appius Livius Ocella ;)
historie przemiany Eric'a poznajemy w 9 czesci ;)
i dowiadujemy sie tez troche o jego zyciu ;)
Eric gdy zyl mial brata ktory zginal w bitwie i zostawil zone ;) wiec Eric by ich rodziny nadal byly powiazane w wieku 16 lat ozenil sie z Aude (zona brata). Eric i Aude mieli 6 dzieci ;P 3 przezyla ;D 2 zmarla i 1 zmarlo razem z Aude ;P
wiec mozliwe ze brat Eric'a nie zginal w bitwie a zostal przemieniony w wampira, a wiadomo ze nowo przemienione wampiry nie moga kontaktowac sie ze swoimi rodzinami ;)
co do tego jak Eric zostal przemieniony ;) po tym jak zmarla mu zona postanowil znalesc druga by miec matke dla swych dzieci ;) i gdy wracal od potencjalnej kandydatki do domu to byl troche wypity ;P i tak w drodze do domu napotkal lezacego na drodze jak mu sie wydawalo rannego, i nic nie podejrzewajac podszedl do niego by mu pomoc i tak Appius go przemienil ;)

ocenił(a) serial na 7
paige15

a, i czemu Quinn i Sookie nie są razem? (ale tak dokładnie:P)

paige15

mam pytanie. paige15, czy mogłabyś przesłać mi tłumaczenia książki. chodzi mi dokładnie o 8 i 9 tom. była bym wdzięczna.

ocenił(a) serial na 7
paige15

i oczywiście: Eric wygrywa w konkursie na najlepszy tyłek na świecie :D (jak to określiła Sookie;)

ocenił(a) serial na 10
Paulina5678_

czytałam w necie na jakiejś stronce że billa zleci porwać UWAGA:
mama hoyta!!!!!!!!
nie wiem ile w tym prawdy bo w necie piszą różne głupoty ale jeżeli to prawda to będę miała niezłe polewki oglądając odcinek w którym to pokarzą. w życiu bym nie pomyślała że to może być ona

ocenił(a) serial na 7
teodor1058

hahahahahahahhahahhaahahhahahahah!
sikam zew śmiechu! chciałabym to zobaczyć:
wyobraźcie sobie... Bill przykuty do skały srebrnymi łańcuchami a nad nim mama Hoyta z kołkiem w ręku śmiejąca się diabolicznie! mwrahahaha! :D

ocenił(a) serial na 10
Paulina5678_

http://www.tvlab.pl/czysta-krew/alan-ball-o-czystej-krwi-t159.html
to jest link do tej strony. żeby przeczytać to co jest na czarnym wystarczy zaznaczyć. mama hoyta to normalnie jakiś hardcor. ta kobieta jest B0SKA!!!!!!

ocenił(a) serial na 10
Paulina5678_

a czy w książkach też Sookie na początku nie lubiła Eric'a ? Czy był wątek o tym, że Eric porwał i przetrzymywał Lafayetta za to, że ten dilował Vi ?

ocenił(a) serial na 7
TheAnnie

w książce Eric nie porywał Lafayetta. w książce ktoś go (LafayetTA:d)zabił (nie pamiętam już kto) i Eric pomógł Sookie dowiedzieć się kto to zrobił i... ERIC ZAŁOŻYŁ RÓŻOWE LEGGINSY!:D

ocenił(a) serial na 10
kluklak

Właśnie skończyłam czytać ebooka 4 części. O czym będzie piąta i szósta książka?? xD

ocenił(a) serial na 8
gocha99999

Ja też mam małe pytanko:czy to jest tak że 1 sezon serialu odpowiada 1
książce, 2 drugiej itd. czy to jakoś skrócone jest?Bo jeśli nie to
znaczy,ze ten serial będzie miał 10 serii!?