PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399264}

Czysta krew

True Blood
2008 - 2014
7,3 75 tys. ocen
7,3 10 1 74706
6,5 8 krytyków
Czysta krew
powrót do forum serialu Czysta krew

zastanawiałam się jak to się stało że Sookie w następnych tomach książki bardziej zbliżyła się do Erica, a Bill odszedł na boczny tor.
Przeczytałam tylko jedną ksiażkę, pierwszą i tam jest ciągle mowa o Billu.
No więc jak to było, czy Bill zraził czymś do siebie Sookie? zdradził ją?
i jak myślicie, kogo wybierze Sookie?

ocenił(a) serial na 9
acidofilia

Nikt nie powiedział, że Harris napisze tylko 10 książek. :P
Jak zaplanowany jest serial nie wiadomo, ale na razie 1 sezon = 1 książka.

ocenił(a) serial na 9
lunaverna

5 czesc jest o :
-jak cala nadnaturalna spolecznosc jest zagrozona przez pojawienie sie tajemniczego snajpera
-troche relacji miedzy Sookie a Alcid'em
-jak dom Sookie staje w plomieniach
-o nowym barmanie z Fangtasii ktory nie jest do konca szczery w swoim postepowaniu

6 czesc jest o:
-Sookie ma nowego chlopaka Quinna
-kuzynka Sookie zostala zamordowana w Nowym Orleanie
-Sookie poznaje krola Luisiany, ktorej Hadley byla kochanka
-Sookie ma nowa kolezanke Amelie

co do sezonow no coz trudno powiedziec poniewaz Ball wiele rzeczy juz ujawnil np to ze Sookie jest wrozka, gdyz tego dowiadujemy sie dopiero w 6 czesci, wiec wydaje mi sie ze sezonow bedzie mniej niz ksiazek
no i trzeba zwrocic uwage rowniez na to ze Ball coraz bardziej odchodzi od fabuly ksiazki i wybiera tylko kilka watkow a wiele z nich zmienia, co mozna juz zauwazyc od 1 serii ;))
a co do ilosci ksiazek to w maju wychodzi 10 czesc ;) i Harris ma sie zajeac pisaniem 11, bo podobniez podbisala umowe na 3 kolejne czesci czyli mozliwe ze bedzie ich 13 ;) jak nie wiecej ;P wiec watpie ze tyle sezonow bedzie bo serial stalby sie nudny ;P

ocenił(a) serial na 10
paige15

na razie wiadomo, że na pewno powstanie 4 sezon, ale i tak wiadomo, iż będzie ich więcej :)

lunaverna

Czy ktoś wie,w której części Eric przypomina sobie co robił(z Sookie) gdy stracił pamięć?

Jaaa

On sobie nie przypomina tylko ją zmusza,aby mu powiedziała, czy się kochali i ona mu wszystko musi powiedziaeć, bo on w zamian ma jej wyświadczyć pewną przysługę. To było w ,,Martwy jak trup " część 5

sarah_22

Aha,dziękujeza informację ;))

Jaaa

Proszę bardzo. Jestem po 5 części, a w trakcie czytania następnej 6 ,,Definitywnie martwy", więc mam to jeszcze świeżo w pamięci:)

sarah_22

Jak coś to zgłoszę się do Ciebie z następnym pytaniem ;)

ocenił(a) serial na 9
Jaaa

z tym sie zgodze on ja zmusza do tego by sie przyznala i wogole i ona mu powiedziala ;) ale Eric przypomina sobie wszystko gdy siedzi na jej lozku po tym jak zostala zmieniona wladza w luisianie czyli Sophie-Anne zgineła a Filipek z Nevady przejal wladze ;)
i wtedy Eric przyznaje ze wszystko sobie przypomnial i ze nie sadzil ze mogl sie tak kiedykolwiek czuc ;D ochh i piekny zwiazek Sookie-Eric zaczal rozkwitac coraz bardziej ;D

paige15

Kurczę, nie doszłam w książce jeszcze dotego o czym piszesz...ale i tak lubię wiedzieć ...więc królowa zginie? Fajnie, nie lubię jej! Cieszę się ,że sobie wszystko pezypomniał :)

ocenił(a) serial na 10
sarah_22

Wie ktoś może o czym mniej więcej jest 7,8,9,10 część książki? Byłabym ogromnie wdzięczna za odp. ;Pp

ocenił(a) serial na 9
gocha99999

tak krolowa zginie ;D
krol Nevady na nia napadnie i ja zamorduje ;D

ocenił(a) serial na 9
paige15

Przy czym król Nevady wymorduje wszystkich szeryfów oprócz Erica i jego świty, ponieważ zaimponował mu dochodowy biznes Erica ;]]

ocenił(a) serial na 9
gocha99999

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Southern_Vampire_Mysteries
Niestety nie ma wersji po polsku, ale tłumacz google czyni cuda. ;)

ocenił(a) serial na 6
lunaverna

paige15 - Dzięki ślicznie za streszczenia książek, szczerze to nie spodziewałam się takich rewelacji;)
Nawet nie macie pojęcia, jak mnie to cieszy, że Sookie będzie z Ericiem;) Moją ulubiona postacią, tak na marginesie.
Billa od prawie samego początku nie znoszę, wkurza mnie tylko i nic więcej;)
Żywię tylko nadzieję, że twórcy TB nie odejdą od wersji pani Harris.
Bo zagryzę;)

ocenił(a) serial na 9
WhiteDemon

Ja sie zastanawiam jak bardzo opis postaci zgadza się z posiaciami filmowymi (tzn. charakter, wyglad), gdyz nie czytalam ksiazek,a wnioskuje z tego co pisze kochana Paige15 ;) ze te postaci sa sobie dosc dalekie ( z filmu i z ksiazki).

ocenił(a) serial na 9
V_Malloy

Erica zmieniono na niekorzyść pomijając wiele scen i smaczków, które są w książce. W serialu wychodzi na większego drania.

ocenił(a) serial na 5
lunaverna

przepraszam, jeżeli już wcześniej było zadane pyt, jednak jest tu trochę odp :)

czy ktoś może wie, że Sookie zostanie wampirzycą, bo jestem dopiero przy 3 książce i nie podoba mi się myśl, że może umrzeć lub się zestarzeć...

ocenił(a) serial na 9
Elisa123

Jak na razie w książkach Sookie wampirzycą nie jest. Co więcej, mówi Ericowi jasno i wyraźnie, żeby nigdy jej nie przemieniał, niezależnie od tego co się stanie.

ocenił(a) serial na 8
lunaverna

Hej, a to nie jest tak, że Sook jest wróżką czy czymś takim i dzięki temu jest nieśmiertelna albo chociaż długowieczna?:)

ocenił(a) serial na 9
lunaverna

W takim razie chyba wole serial, gdyż ksiazka z waszych opisow wydaje mi sie drugim "zmierzchem" ;). Aczkolwiek mysle ze w filmie Sookie nigdy nie bedzie z Ericem, albo bedzie, ale i tak wroci do Billa. Pozyjemy, zobaczymy.

ocenił(a) serial na 5
V_Malloy

dziękuję za odpowiedź :)
a w sumie to jestem zawiedziona, a dlaczego nie chce jej przemienić? Kolejny Edek z krainy kredek?

ocenił(a) serial na 6
Elisa123

Błagam, porównywanie Ericka Człowieka Północy do smęta Edzia - wampira tylko z nazwy;) jest dla mnie co najmniej SPORYM NIETAKTEM...
Że też Ci coś takiego przeszło przez palce;)

ocenił(a) serial na 9
WhiteDemon

hehe, Wybacz ;). Bardziej chodzi mi o to ze historia "zmierzchu" jest dosc ... nie wiem jakiego slowa uzyc (widac moj zasób slow jest ubogi ;p) ...dosc infantylna, naiwna? Taka rowniez wydaje mi sie ksiazka (ale glupio mi sie wypowiadac bo jej nie czytalam;) Przeszkadza mi to ze Eric w ksiazce (z tego co piszecie) nie jest czarnym charakterem, wiec Sookie "wybiera" miedzy dwoma zwyklymi mezczyznami. W serialu podoba mi sie ten skomplikowany i raczej niebanalny zwiazek miedzy Sookie, a Ericem, gdyz sa swoimi przeciwienstwami.

ocenił(a) serial na 5
V_Malloy

masz rację WhiteDemon... nie wiem jak mogłam zrobić coś równie nietaktownego :)

ocenił(a) serial na 9
Elisa123

lol odebralam zbyt personalnie xD. Wedlug mnie to dobre porownanie;p.

V_Malloy

Ja mam jeszcze jedno pytanie..co stanie się z Jessicą??:)

ocenił(a) serial na 7
danse_macabree

Jessica to tylko serialowa postać, nie ma jej w książce.

Ktoś sie pytał, kiedy Eric sobie przypomni... to był 8. tom gdzieś pośrodku książki. Teraz jestem w trakcie czytania 9. tomu i byłam w szoku, że stworzenie Erica TAK KATEGORYCZNIE różni się od tego serialowego. Nie było żadnego Godricka, ale Appius Livius Ocella. w dodatku mieli z sobą sexual partnership :P

pati_s00

Ach, właśnie przeczytałam fragment, w którym sobie przypomina :D Podzielę się z wami, po angielsku, ale da się zrozumieć:

“Sitting here on your bed, smelling your scent,” he said in a voice so low I had to strain to hear it. “Sookie . . . I remember everything.”
“Oh, hell,” I said, and went in the bathroom and shut the door. I brushed my hair and my teeth and scrubbed my face, but I had to come out. I was being as cowardly as Quinn if I didn’t face the vampire.
Eric started talking the minute I emerged. “I can’t believe I—”
“Yeah, yeah, I know, loved a mere human, made all those promises, was as sweet as pie and wanted to stay with me forever,” I muttered. Surely there was a shortcut we could take through this scene.
“I can’t believe I felt something so strongly and was so happy for the first time in hundreds of years,” Eric said with some dignity. “Give me some credit for that, too.”

Och, kocham Erica :D

pekatrine

Oj, oj, oj, chyba się zabieram za 8 tom :))) Takie wspaniałości :D Dzięki za fragment zachęcający do dalszej lektury!!!

użytkownik usunięty
V_Malloy

Nie masz racji. W książce Eric jest przedstawiany podobnie jak w serialu. Zresztą Sookie często myśli o tym, że wywołuje on w niej strach(na początku :]), a później dwoi się i troi by nie dopuścić do sytuacji, w której Eric mógłby mieć nad nią jakąkolwiek władzę... To chyba świadczy o tym, że nie jest dobrym chłopcem.

ocenił(a) serial na 9

To jak jest w koncu? Może to jaki jest Eric zalezy od subiektywnej oceny? :)

ocenił(a) serial na 7
V_Malloy

Eric ksiażkowy, to facet, któy kocha władze, lubi jak wszystko dzieje się po jego myśli, zdecydowanie lubi mieć nad wszystkim kontrole. W 3 książce mówi do Sookie, że będzie ja chronił na tyle ile to możliwe i o ile nie zagrozi to jego interesą badz jego życiu. Z całą pewnościa jest szczera osoba, do bolu ;) Co nie zmienia faktu, ze z czasem przywiazuje sie do Sook, w jakiś dla niego samego nie określony sposób wzajemnie się przyciągają. Szczególnie po wydarzeniach w 4 ksiązce. Sam nie jest pewny czy coś do niej czuje, a jeśli tak to co. A z drugiej strony, chce ja chronić i zapewnić jej wszystko czego potrzebuje.

W serialu jest, zimnym, zdystansowanym tyranem, poza kilkoma przebłyskami jak np w sytuacji z Godriciem, ale zdecydowanie siebie stawia na pierwszym miejscu w kazdym wypadku, przynajmniej poki co. A Sookie niewatpliwie chce posiąsc ale co nim kieruje, trudno powiedziec. Pewnie wyjaśni się to w 3 sezonie. Bo narazie wiedomo tylko tyle, ze ceni ja za jej dar.

V_Malloy

W takim razie radzę Ci przeczytać książki, ponieważ związek Erica i
Sookie jest w nim sto razy ciekawiej przedstawiony niż w serialu.
Książkowy Eric jest o wiele bardziej interesującą postacią, pojawia się
częściej i... nie ma absolutnie nic wspólnego z wymoczkowatym Edkiem ;)
Po prostu sprawia wrażenie baaaardzo sexy bad boy'a ;)W zasadzie przez
wszystkie tomy między nim a Sookie toczy się swoista gra. I na całe
szczęście ten związek to nie radosne trzymanie się za rączki i brykanie
po łące. Jestem właśnie w połowie ostatniego tomu i bardzo mnie ciekawi
jak to się potoczy. A co do Billa, to mam nadzieję, że autorka postanowi
zatrzymać tę postać. Niewątpliwie pomiędzy nim a Sookie jest jakaś więź.
I chociaż oczywiście szczerze kibicuję E&S to jednak sceny pomiędzy
Sookie i Billem dodają smaczku. Sama Sookie mówi mu, że w jej sercu
zawsze będzie mieć specjalne miejsce. Myślę natomiast, że Ball i
scenarzyści mogliby częściej korzystać z wątków opisanych w książkach,
bo są o wiele ciekawsze. Wyraźnie widać to kiedy porówna się sezon
pierwszy do drugiego. Pierwszy, który w znacznej mierze opierał się na
książce był naprawdę genialny. W drugim scenarzyści trochę się pomotali,
co widać doskonale na wątku Maryann, który wlókł się przez cały sezon,
napięcie wzrastało, a na końcu sprawa została załatwiona w 5 min. wtf?
:)

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
sarah_22

Uwaga!!! Krążąca po Chomiku 8 część została nielegalnie ściągnięta z forum http://www.true-blood.com.pl/ i rozpowszechniona bez niczyjej wiedzy!!! To nielegalne, już jest dyskusja w tej sprawie na owym forum. Kto je rozpowszechnił, niech się pilnuje-będą konsekwencje.

elagoth

Masz rację. Przepraszam. 7 części krąży po chomikach, a fragment ósmej faktycznie nieładnie się tam pojawiał, choć szczerze to nie znam tego tematu,tylko widziałam gdzieś informacje o tym.

ocenił(a) serial na 10
sarah_22

wiecie w ogóle kto porwał Billa? ;D
bo ja słyszałam że matka Hoyta (nie wiem jak to się pisze ;p)
ale nie jestem pewna ^^

ocenił(a) serial na 10
Paulina5678_

Billa porwała Lorena , przynajmniej w książce , a jak będzie w serialu to się dopiero okaże .