PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399264}

Czysta krew

True Blood
2008 - 2014
7,3 75 tys. ocen
7,3 10 1 74716
6,5 8 krytyków
Czysta krew
powrót do forum serialu Czysta krew

Finał całkiem przyjemny, scena uśmiercenia Billa dramatyczna i wzruszająca. No i ta końcówka,
gdzie wszyscy siedzą przy stole i jako widz sobie uświadamiasz, że to już naprawdę koniec... ;( Do
kilku rzeczy można by się przyczepić, jednak jeśli o mnie chodzi końcówki seriali oceniam z
mniejszą dozą krytycyzmu. Na pewno jeszcze nie raz będę miło wspominać Czystą Krew :)

mike__25

Scena śmierci Billa była dramatyczna? Kiedy Bill wybuchnął, ja wybuchnęłam śmiechem;) Bardzo liczyłam na to, że Bill zejdzie na ślubie Jess.

ocenił(a) serial na 8
alien_2

Nie sam wybuch był dramatyczny (to, że w ten sposób giną Wampiry wiedzieliśmy i widzieliśmy nie raz w tym serialu), lecz ostateczne pożegnanie głównych bohaterów. Wbicie drewnianego kołka było tylko tego spodziewaną konsekwencją.

alien_2

Rozśmieszył mnie Twój komentarz Alienie :D Ja tam przez cały ślub byłam pewna, że lada moment Bill zamieni się w zupę ;) Ale nie masz wrażenia, że ta śmierć, (zbawienna, bo smędzenie Billa było już nie do wytrzymania), sprawiła, że wszystko co wydarzyło się wcześniej było bez sensu? Bill się pojawił, sprowadził na Sookie i całe miasteczko siedem plag egipskich, cierpiał, królował, bożkował i zawracał głowę, tylko po to, żeby sobie wybuchnąć w trumnie? Czyżby scenarzyści chcieli przemycić jakąś wielką metaforę bezsensowności życia i śmierci? ;)

TorZireael

Nie wiem, dla mnie to było tak śmieszne, to układanie się w trumnie, wymierzanie kołkiem i te wahania Sookie, że myślałam, że padnę ze śmiechu. W ogóle to myślałam, że Bill zmieni się w człowieka, Sookie słuchała jego myśli i myślałam, że to jakiś znak. Jednak nie. Choroba tak strasznie uszlachetnia, że Bill stał się taki ludzki. Nie wiem po co marnowali ostatni odcinek na pół godziny ślubu i potem te teatrzyki nad trumną. I masz rację, że gdyby nie on, Sookie nie znałaby Erica, Alcide'a, wampirów, wilkołaków, Tara żyłaby, Sookie wiodłaby nudne życie kelnerki. A tak Bill zdewastował psychicznie ją i potem sobie umarł.

alien_2

Heh, chyba każdy myślał, że Bill się stanie człowiekiem xD Swoją drogą, ciekawe, że tylko Billa trafiło to chorobowe uszlachetnienie i uczłowieczenie, a już takiego Erica nie :D

ocenił(a) serial na 5
TorZireael

A najlepsze jest w tym "uczłowiecznieniu się" to, że Sookie nie słyszała myśli wampirów ponieważ nie mają oni fal mózgowych dlatego, że nie żyją. Bill jej to mówił w pierwszym sezonie jakoś bo spytała. Więc nie rozumiem za diabła na jakiej zasadzie nagle zaczęła jego myśli słyszeć. Ożył na chwilę żeby później dać się zabić? xD Bez sensu. Jakby scenarzyści zdążyli już zapomnieć co było na początku serialu.