Aktualnie jest 11 + opowiadania, ale Harris ma podpisany kontrakt na jeszcze dwie książki, a po nich koniec przygód książkowej Sookie ;)
A nie ch ktos napisze ( co czytal dalsze czesci ksiazkowe )czy Sooki bedzie w koncu z Ericem ???
Spojler
będzie, nawet się hajtną, przy czym w książkach Bill nie gra w życiu Sookie większej roli (przynajmniej do tomu, który czytałam, czyli 9 lub 10, już nie pamiętam), w serialu natomiast jest odwrotnie i to Bill jest ważniejszy aniżeli Eric, więc ciekawe co Senior Ball nam wymyśli.
Tak będą razem i właśnie jak tu zostało wspomniane "wezmą ślub". Erick odprawi ceremonię pewnym nożem i będzie ona równoznaczna jako "ślub wampirzy". W 11 książce (tej najnowszej Dead Reckoning) Sookie przy pomocy Amandy złamie więź łączącą ją z Erickiem, tzn. ona nie może już "czuć" jego emocji, a on jej, ale nadal są małżeństwem. No i właśnie Bill nie gra właśnie jakiej specjalnej roli w jej życiu, jest jej zwykłym sąsiadem. :)
hehe niemożliwe:D Bill nie jest najważniejszym wampirkiem w życiu Sookie?:D Powiedzcie mi czy Eric w książce jest podobny do tego w serialu? Bo jeśli wezmę się za te książki to tylko dla niego.
I może ktoś się orientuje kiedy tak przeważnie zaczynają kręcic kolejne odcinki? Po nowym roku pewnie więc jak sądzę do nowego roku nie ma co liczyc nawet na jakieś zdjęcia:(
Zgadza się alien_2, Bill jest już takim pobocznym bohaterem w 11 książce pojawia się naprawdę rzadko. Sama Harris przyznała, że go nie lubi i chciała go uśmiercić w bodajże 9 książce. Co do serialowego Ericka, jest on podobny do tego książkowego, ale jednak książkowy jest dużo lepszy, choć heh ten z serialu jest też świetny. Jednak patrząc na to co działo się w 4 sezonie to zrobili z niego naprawdę bezmózgiego wampira i okropną sierotę, a w książce ta cała sprawa z amnezją jest na prawdę świetnie przedstawiona.
W ogóle 4 książka jak dla mnie jest najlepsza, a potem 7. Ale wiadomo, że serial nie może być dokładnie taki sam jak książka i ten 4 sezon (jak dla mnie najsłabszy) bardzo mocno odchodzi od wydarzeń z książki.
Alien_2 przeczytaj książki naprawdę warto, mimo iż odbiegają one od wydarzeń i charakterów postaci, jest wiele zabawnych i dobrych wydarzeń :)
Jeśli Eric jest lepszy od tego serialowego to chyba się skuszę:D Jeśli znajdę wolny czas. Zachęca mnie też to, że Bill jest drugoplanową postacią bo sama marzyłam o tym żeby go uśmiercili:D
Lepszy, lepszy :) . Tak, on miał zginąć, bo został ugryziony przez wróżkę, która miała jakieś srebrne nakładki na zębach, ale oczywiście Sookie, odnalazła jego wampirzą siostrę Judith ;/ . Do maja/czerwca przyszłego roku masz dużo czasu ;D
Ja osobiście nie mogę doczekać się 5 sezonu, bo znów pojawi się Russel, którego charakter w serialu został bardziej rozbudowany niż w książce ;)
Nom właśnie najbardziej cieszy mnie taka diametralna różnica między Russelem z książki i serialu, na korzyść tego drugiego :) . Ja myślę, że on albo najpierw będzie chciał się zemścić na Billu i Ericku, albo od razu przyłączy się do nich i razem będą obalać Radę .
W której książce konkretnie działy się wspomniane przez ciebie wydarzenia? Chodzi mi o to gryzienie i wampirze siostry...
To, że Bill został ugryziony było w 9 książce pod koniec (zginęła wtedy również Claudine i Trevor - wilkołak, chłopak Amandy). A "siostra" Billa (Lorena ją stworzyła, bo bardzo przypominała żonę Billa) pojawia w 10 książce i trochę jeszcze występuje na początku 11.
9 książka jest o wojnie wróżek, a 10 skupia się na pojawieniu się stwórcy Ericka i jego "brata" Aleksego Romanowa ;)
Długo poczekamy na kolejny sezon, ale prawda jest taka, że jeśli znowu wejdą w jakieś panterołaki, wróżki, brujo i inne zaczarowane szamaństwo, to chyba sobie po prostu puszczę jakieś bajki Disney'a - na jedno wyjdzie... Dla mnie najlepszy był 1 sezon i liczę, że 5 będzie 'mocniej stąpał po ziemi' :)
A co do książek, właśnie jestem przy 4 części i w sumie trochę przeraża mnie fakt, że pani Harris rzeczywiście zamieściła tam wiedźmy, pantery i inne cuda-niewidy. Nie można więc wszystkiego zrzucić na karb brania mocnych prochów przez scenarzystów ;)
Dziobaczku, na to, że będzie mniej tych cudów, to bym nie liczyła :) Jeśli już to może być już tylko bardziej fantastyczne i abstrakcyjne, niż było do tej pory : O
Właśnie czytam twórczość pani Harris i obawiam się, że będzie jak mówisz... ;) Ale cóż, tak czy siak chętnie się zorientuję co do tego, kiedy już będzie pora.
Zaczęłam wątek spoilerowy już jakiś czas temu, ostatnio było cicho dosyć nt. 5 serii, ale to nic dziwnego. :)
http://www.filmweb.pl/serial/Czysta+krew-2008-399264/discussion/Sezon+5+-+spoile ry+wszelkiej+ma%C5%9Bci,1730335
Moim zdaniem Tara nie zostanie usunięta z serialu, nawet jeśli umrze to będzie przecież nawiedzała Lafayette.
Ostatni odcinek 4 sezonu kończy się krzykiem Sookie. Erick i Bill na 100% przybiegną, być może Tara jeszcze żyje. Pewnie będzie miała później sny... Deb zakopią wspólnie a potem zjawi się Król i pewnie będą walczyć razem przeciw AVL. Co do nowych stworów to jestem na 90% przekonana, że będą to jakiegoś rodzaju zombie. Znów powtarza się ten sam schemat - pod koniec sezonu pojawiają nowi wrogowie. Tym razem był to Sam Foley, który ma być kolegą z przeszłości, który podobno umarł... Po za tym, kiedy Arlene poszła wyrzucić śmieci (przebrana za zombie..) pojawił się jej były i ostrzegał przed duchami z przeszłości, których spotkał... więc musieli umrzeć. Jeszcze jedno Ball wkłada w usta Arlene: zombies are the new vampires. Co oznacza, że pewnie je spotkamy:) Kiedyś słyszałam też, jak Ball mówi, " Mary Ann is back, for now just as a figure" ale nie wiem gdzie i kiedy. Może ma coś wspólnego z tymi kolegami z przeszłości.