PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 40046
6,2 6 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

2x01 - opinie

ocenił(a) serial na 6

j.w.

w mojej ocenie - SUPER!!!
Doskonały pomysł, doskonałe wykonanie, trochę zmniejszyli dawkę familijnej opowiastki.
So far, so good :)

Daroo_3

"4. Czy Emma ma jakąś moc? Dotknęła Reginy i ta odzyskała swoją... Zastanawia mnie czemu. Jej rodzice nie byli magiczni, a ona z magią nigdy wcześniej nie miała nić wspólnego, więc teoretycznie nie ma podstaw żeby ją posiadała..."
"Love is the most powerful magic." Ona została stworzona z miłości. Więc teoretycznie jest magiczna. :)

ocenił(a) serial na 8
miss_bober

ta zjawa przypominała mi kopie Dementora z Harry'ego Pottera

no_bo_co

Dokładnie. Jak tylko się pojawiała to w głowie miałam tylko słowo "dementor". :)

no_bo_co

xD mi też. jeszcze jak "wsysał" Reginę. Wsysał ją, nie? Mogę się mylić, bo oglądałam na żywo i mi się zacinało. ;)

ocenił(a) serial na 8
ekoderka

tak wysysał jej ręką dusze, a Dementor robił to swoim ustami tzn pocałunek Dementora

no_bo_co

no widziałam tylko, że wsysał. :)

ocenił(a) serial na 10
no_bo_co

Mi również, ale według mnie wygląda lepiej, oczy ma niezłe.

miss_bober

Jak na pierwszy odcinek nie zrobił na mnie większego wrażenia spodziewałem się po nim czegoś więcej.

ShaneWalkingDead

Zakończenie naprawdę ciekawe... Jednak jakaś część krainy ocalała i Emma ze Śnieżką się tam znalazły?! I sądząc po wypowiedzi Mulan, nie są tam mile widziane..
Za to zjawa to zwykła kradzież z Harry'ego Pottera... nie dosyć, że wygląda jak dementor, to zabiera dusze jak dementor. Jedyną różnicą jest to, że zjawa zabiera duszę
ręką, a dementor ustami. Wielki minus za to, że nie potrafili stworzyć sobie własnego potwora.

Najciekawsza w odcinku była historia Aurora-Mulan-Filip. Chociaż mogli dać Mulan własnego księcia, a nie aż tak zmieniać baśnie. Ale mam nadzieję, że pojawią się w prawdziwym świcie i nie zrobią z tego jakiegoś tandetnego trójkącika.
Odcinek średni, muszę przyznać. Ale jestem przekonana, że drugi sezon się rozwinie, tak jak pierwszy, zwłaszcza, że odcinek pierwszy już ma dobrą, obiecującą końcówkę :).

elenkaa

[CYTAT](...) Emma ze Śnieżką (...), nie są tam mile widziane..(...)[/CYTAT]

COoooooooooo? Mulan sądzi, że one są odpowiedzialne za śmierć Filipa. TYLKO TYLE. Nigdzie w epizodzie nie było czegoś takiego jak "mieszkańcy tej krainy nienawidzą Śnieżki i Emmy". Nie wyolbrzymiaj faktów.

michu1945

A ty się nie czepiaj każdej wypowiedzi. Potrafisz to zrobić?
Jeśli Mulan myśli, że one są odpowiedzialne za śmierć Filipa to wydaje ci się, że są mile widziane? Na razie nie są, a czy nadal będą, to się okaże.

elenkaa

Nigdzie w epizodzie nie było takiego wątku jak "mieszkańcy tej krainy nienawidzą Śnieżki i Emmy". One tylko wpadły do tej krainy i wiemy tylko tyle, że Mulan obwinia je o wyssanie duszy Filipa. Teraz piszesz "to się okaże", ale w pierwszym poście czytam "nie są tam mile widziane".

michu1945

A czy w mojej wypowiedzi było coś takiego "mieszkańcy tej krainy nienawidzą Śnieżki i Emmy"? Opanuj się człowieku z tymi oskarżeniami, nigdzie nie napisałam, że ich nienawidzą.

elenkaa

... (wybacz, nie mogę usunąć)

elenkaa

A czy ja piszę, że sama napisałaś "mieszkańcy tej krainy nienawidzą Śnieżki i Emmy"? Naskrobałaś, przez klawiaturę, "nie są tam mile widziane..". Nie czytaj między wierszami, tylko tak jak napisałem.

ocenił(a) serial na 7
michu1945

Dziewczyny, na litość boską. Ponoć mądry głupiemu ustępuje, a Wy się bez sensu niemal identycznymi kwestiami przerzucacie ;)

Sol89

No właśnie jakby było się o co kłócić;)

michu1945

O mój Boże, widzisz, a nie grzmisz... Koniec dyskusji, nie mam zamiaru tracić czasu na spieranie się z kimś takim, jak ty.

ocenił(a) serial na 7
elenkaa

z wypowiedzi Mulan można by wnioskować, że miała "własnego księcia", ale stało się z nim coś złego

Sol89

A co powiedziała? Bo nie pamiętam :(

ocenił(a) serial na 7
aniula_anka

Dokładnie nie powtórzę, ale to była scena w lesie, kiedy mówiła Aurorze o tym, na jakie poświęcenia jest gotowa prawdziwa miłość

aniula_anka

AURORA: Znalazłam jednego z koni. Idę z tobą.
MULAN: Musisz zostać tutaj. To niebezpieczne.
AURORA: Nie pytałam o twoją zgodę.
MULAN: To coś, tam gdzieś, jest bardzo niebezpieczne. A Filip... odszedł by cię chronić, więc nawet jeśli nie popieram jego metod, muszę uszanować jego wolę. Zapewnię ci bezpieczeństwo.
AURORA: Nigdy go o to nie prosiłam.
MULAN: Nigdy nie musiałaś. Wszystko co zrobił, robił dla ciebie a teraz on umrze za Ciebie. Miłosć to poświęcenie. Coś, czego ty najwyraźniej nie pojmujesz.
AURORA: Nie pozwolę mu samemu stawić temu czoła.
MULAN: Nie będzie sam, ale z całym szacunkiem, Wasza Wysokość, najlepszą szansą dla Filipa jestem ja.
AURORA: Ty go kochasz?
MULAN: Co?
AURORA: Filipa. Ty także go kochasz.
MULAN: Wiele mu zawdzięczam. Stoczyliśmy razem wiele bitew. Nic więcej.
AURORA: Zaprzeczaj temu ile chcesz. Poznaję miłość, kiedy ją widzę.
MULAN: Mylisz się.
(Zawodzenie potwora, pomieszane z głosem Filipa)
AURORA: Filip.

ocenił(a) serial na 7
michu1945

O, dokładnie ten moment ;) Szczególna jest też mina Mulan, kiedy mówi o poświęceniu

michu1945

O, dziękuję wam bardzo! :)

ocenił(a) serial na 8
miss_bober

Mnie się bardzo podobał, trzymał w napięciu, zakończenie zaskakujące, Mary i David zmienili się, są teraz zdecydowani i odważni, fajne sceny z Emmą, gdy weszli w rolę rodziców. A jeśli chodzi o tego tajemniczego mężczyznę z początku odcinka, to też mi się wydaje, że jest za stary na syna Golda. Podoba mi się wątek Mulan, Aurora i Filip, mam nawet pewne podejrzenie dotyczące wybudzenia Filipa z tej śpiączki.

moniska0790

Jakie? :)

moniska0790

Myślisz, że to pocałunek Mulan go obudzi??;)

izka21gramowa

W przypadku Aurory pocałunek zadziałał, bo ona miała duszę. Ta należąca do Filipa została wyssana, dlatego ta metoda będzie nieskuteczna.

michu1945

Może nie tyle pocałunkiem co ogólnie chodzi mi o to, że to Mulan go ocali czy przywróci jego duszę sama nie wiem jak to nazwać.

izka21gramowa

Wtedy tak i to na bank, ale pytanie kiedy?

michu1945

Nie mam pojęcia kiedy, ale aktor ma się jeszcze pojawić w tym sezonie.

ocenił(a) serial na 7
izka21gramowa

A to nie jest czasem tak, że Fifi nie jest w śpiączce, tylko kojfnął?

Sol89

No niby mu duszę odebrał, ale może można ją odzyskać?? Aktor, który go gra ma się jeszcze pojawić w serialu:)

ocenił(a) serial na 7
izka21gramowa

Może jednak zamordują niemordowalną zjawę, i wszystkie dusze w promieniu tęczy wrócą do właścicieli :P

Sol89

Haha no to było dobre;P Albo ją jakoś unicestwią skoro jej nie można zabić.

ocenił(a) serial na 8
michu1945

Niekoniecznie to musi być pocałunek, chodzi o to, że przypuszczam, iż Filipa w jakiś sposób obudzi właśnie Mulan, a nie Aurora. Zresztą zobaczymy jak to wyjdzie.

ocenił(a) serial na 7
moniska0790

Niee no, dajcie spokój, Mulan ma (może) Shanga :P No i trochę kiepsko by było, gdyby Śpiąca Królewna została sama, do tej pory wszystkie historie miłosne miały szczęśliwe finały

ocenił(a) serial na 8
Sol89

Aurorze znajdą innego księcia ;). Mi się wydaje, że syn Golda mimo, że nie lubił magii, to jednak tęsknił za ojcem i czekał na jakiś znak od niego.

moniska0790

Też mi się wydaje, że nie bez powodu tą Mulan wplątali w tą historię.

ocenił(a) serial na 8
izka21gramowa

tak właśnie myślę :), Filip przed śmiercią odwrócił się i powiedział "kocham cię", nie ma pewności do kogo.

moniska0790

Właśnie ja też mam cały czas wrażenie, że on się zakochał w Mulan.

ocenił(a) serial na 10
moniska0790

Weźmy pod uwagę, że syn Rumpla był w świecie realnym ok. 28 lat, więc teraz miałby gdzieś 42 lata.

ocenił(a) serial na 8
sea1749

Racja, zapomniałam o tym, czyli to może być jego syn.

ocenił(a) serial na 7
moniska0790

Chyba jednak nie - jak chłopiec, który z magią nie chciał mieć nic wspólnego, wszedłby w znajomość, która zaowocowała wysłaniem gołąbka z wiadomością? ;)

Sol89

Może tego nie pamiętać tak jak Emma.

ocenił(a) serial na 7
izka21gramowa

Emma była niemowlakiem, kiedy się przeniosła, a cała reszta (poza Pinokiem) była pod działaniem klątwy, a syn Rumpiego przeniósł się, zanim klątwa została rzucona

Sol89

No tak, ale był małym chłopcem i może poprzez życie w zwykłym świecie zapomniał o swojej przeszłości. Zresztą on chyba nie zna miasteczka, bo skąd?? Emmę zostawił chyba gdzieś niedaleko NY, bo już nie pamiętam...

izka21gramowa

Pinokio miał opiekować się się Emmą a Bealfire nie znał córki Śnieżki. Opuścił zaczarowany świat na jakiś czas przed tym jak Emma została POCZĘTA.

michu1945

Haha rzeczywiście goście mi się pomylili;) A to wielkimi literami to niby po co napisałeś??

izka21gramowa

Caps lock się zaciął.