PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 40012
5,8 4 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

Może nie potrzebnie zakładam kolejny wątek, ale nie chciałam przekopywać forum w poszukiwaniu
odpowiedniego. Chodzi mi o to ile czasu Bella mieszkała(była więziona) z Rumplem w
zaczarowanym lesie?

Angeles9906

Tego nie wiemy. Problemem tego serialu jest chronologia: istnieje bo np. retro z 2x20 jest przed tym z 1x06 (Rumpel wspomniał, że Regina miała zerwać handel z królem George, przez co ten musiał potem wydać syna za córkę Midasa) ale bez podania dni, miesięcy czy lat.

Przy okazji, nie "Rumpelstiltskin", tylko "Rumplestiltskin". Zobacz sobie początek odcinka 2x14, gdy Rumple otrzymał wezwanie do wojska. Tam jest napisane jego imię.

ocenił(a) serial na 8
michu1945

No właśnie chronologia. W Storybrooke minęło kilka lat i w sumie ludzie się nie zestarzeli. Więc wychodzi na to, że w Zaczarowanym Lesie, a raczej tam gdzie nie dosięgła klątwa, również. Bo jeśli tak by było, syn Robina byłby teraz dużo starszy.

no_bo_co

Robin powiedział, w odcinku 3x03, że Roland ma 4 lata.

Klątwa uderzyła we wszytkie krainy i wszędzie zatrzymała czas. Ruszył on dopiero w momencie, gdy Emma otrzymała od Babci klucz do pokoju. Dlatego ludzie któzy ocaleli w Zaczarowanym lesie mieli czas na zbudowanie Bezpiecznej Przystani, w trakcie wydarzeń z 1. sezonu,

michu1945

A tak miej więcej ile czasu minęło odkąd Emma wzięła klucz do wydarzeń z początku 3 sezonu?

Angeles9906

Hmmm. Szczerze to nie mam zielonego pojęcia.

ocenił(a) serial na 10
michu1945

To jest Once, tego nie ogarniesz <3

michu1945

Próbuję uporządkować pewne rzeczy chronologicznie i nawet było by to możliwe gdybym miała jakiś malutki odnośnik.

Angeles9906

Wszystko, czy pewne rzeczy?

Wszystko, to cała chronologia EF (po angielsku):
http://onceuponatime.wikia.com/wiki/Timeline/Enchanted_Forest

A co do Belle z EF (też po angielsku):
http://onceuponatime.wikia.com/wiki/Belle_%28Enchanted_Forest%29

michu1945

Głównie próbuje znaleźć odpowiedz na moje pytanie zawarte w temacie ale przy okazji wychodzą inne rzeczy.

ocenił(a) serial na 9
no_bo_co

Nie we wszystkie w Nibylandię nie w jakimś odcinku jest pokazane że gdyby Regina zrezygnowała z adopcji (a chciał to zrobić ) to już na Henrego czekali dwaj kolesie bracia tej dziewuszki co była wieziona przez Piotrka :P

gdzieś czytałem że Rumplestiltskin miał 300 lat w momencie rzucenia Mrocznej Klątw

michu1945

Myślę, że wiele osób nazywa Golda Rumpel, a nie Rumple, ponieważ tak był krócej nazywany w Shreku 4, przynajmniej ja tak mam.

Salina

Dla mnie to nie ma nic wspólnego ze Shrekiem.Po prostu taka forma jest powszechnie używana i jest łatwiejsza.(Używam jej z pełną świadomością błędu)

ocenił(a) serial na 9
Salina

Dla mnie Rumpel to po prostu spolszczona wersja i nie widzę w tym błędu. Jest też uzasadniona, na polski tłumaczy się w końcu Rumpelsztyk(choć bardziej popularny jest Titelitury), a z niemieckiego to w ogóle jest 'Rumpelstilzchen'. Używając pełnego imienia z angielska, pewnie bardziej konsekwentna byłaby pisownia 'Rumplestiltskin'.

Tak w ogóle, to lubię spolszczenia, jakieś takie bardziej swojskie te postaci się stają. Trochę dziwne byłoby w polskim kontekście pisać o Marion 'Marian', a to byłoby zgodne z pisownią angielską.