Mam pytanie odnośnie chronologii świata baśni. Obejrzałem właśnie 16 odcinek 1sezonu. Nie oglądam zbyt często więc słabo pamiętam. W pilocie mamy Śnieżkę, Księcia z Bajki i ich dziecko Emmę. Wtedy Królowa rzuciła klątwę. Czy od kolejnego odcinka poznajemy przeszłość tych postaci? I jeszcze jedno pytanie odnośnie Księcia. On ma braci? Jeden zginął z ręki smoka, jego "zastępca" buja się ze Śnieżką, to ten sam co miał ją zabić czy to było później? Wszystko mi się po*ebało. Gdyby ktoś z Was przedstawił mi historię ze świata baśni z paru pierwszych odcinków byłbym bardzo wdzięczny.
Pierwsze pytanie: tak. Jeśli widz jest uważny, to może sobie poukładać co kiedy było. Dla przykładu, w odcinku 2x20 Rumpel, za cenę pomocy Królowej, powiedział jej by zaprzestała handlu z królem Georgem. Wtedy włączyło mi się światełko. Wiesz dlaczego? Bo wydarzenia w tamtym odcinku miały miejsce przed epizodem 1x06, czyli tym gdzie król George narzekał, że jego skarbiec jest pusty i musi oddać syna za męża córce Midasa. Tylko tak mógł zdobyć złoto.
Jeśli znasz angielski, to BARDZO ci pomoże chronologia zrobiona tutaj:
http://onceuponatime.wikia.com/wiki/Timeline/Enchanted_Forest
(z odnośnikami do konkretnych odcinków)
Drugie pytanie: Mąż Śnieżki miał tylko jednego brata. Miał na imię James i nie zginął z ręki smoka tylko został przebity włócznio-toporem przez jakiegoś behemota, czy coś w tym stylu, właśnie w odcinku 1x06. Jeśli Cię on interesuje, to jego wcześniejsze dzieje zostaną jeszcze pokazane w odcinku 2x13.