PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 40041
6,2 6 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

Jak myślicie, czy to może byc jedna osoba?
Jeśli tak, lub nie, kto może nim/nimi byc? Znamy już te osoby, czy jeszcze się z nimi nie spotkaliśmy
w serialu? :)

Może książkę z baśniami napisała... Maleficent? Co prawda, brzmi nieprawdopodobnie, nie wiadomo
skąd taki pomysł pojawiłby się w głowach twórców, ale skoro ona 'mieszka' pod biblioteką, pod wieżą
zegarową, a jak twierdzi Will Scarlett, to serce StoryBrook. ^_^

ocenił(a) serial na 8
wioletaHP

Może nie ma żadnego pisarza, a książka to jedynie część klątwy?

Artemisek

Tak uważałam na początku serialu, teraz jednak gdy interesuje się tą książką i jej autorem tyle postaci, takie rozwiązanie byłoby zbyt proste.

wioletaHP

Alicja z OUAT in Wonderland, na końcu spin offu jest pokazane że pisze książki :P. Will teraz przyjechał do Storybrook szukać tej książki :D.

Tak coś bez sensu się pałęta Walet po SB, sam Wonderland dla widzimisie tez chyba nie powstał :P

Walet przybywa do miasta odnaleźć książkę która napisała Alicja, stąd jego włamy do biblioteki :D

Wiadomo że raczej aż tak kluczowej roli spin off nie odegra, ale musicie przyznać że się klei wszystko kupy :D

ocenił(a) serial na 8
Waskitcz

Nie musimy, a alicja nawet nie była płodem w trakcie rzucania klątwy i nie zna postaci z EF

ocenił(a) serial na 8
Artemisek

Alicja jest z naszego świata, a tu czas płynie inaczej niż w EF. W czasie rzucania klątwy (w naszym świecie, gdy powstało Storybrooke) nie tyle nie była płodem, co raczej już nie żyła, bo czasy jej młodości przypadły na epokę wiktoriańską. Niemniej obiektywnie to nie przeszkadza, bo jeśli się przeniosła w jakikolwiek sposób do jakiegokolwiek świata, mogła wrócić do naszego w dowolnym momencie historii. W tym serialu wiek bohaterów o niczym nie przesądza. A to, czy zna postaci z EF (w sumie zna Willa, a on jest z EF) też może się dopiero okazać.

PS Nie znaczy to, że jestem zwolenniczką tej teorii.

ocenił(a) serial na 8
amaze

Alicja nie jest z naszego świata, ona jest z krainy magicznej nazywanej "wiktoriański londyn" - jest to jedna z krain w której magia sama w sobie nie występuje ALE nie jest światem bez magii samym w sobie (tj. magiczne istoty mogą tam normalnie przebywać i magia w tej krainie działa normalnie - jest naturalną częścią tego świata tylko nie zamieszkują tam postacie magiczne) Nasz świat jest krainą bez magii - magia w naszym świecie nie jest czymś naturalnym i musi zostać sprowadzana sztucznie patrz: studnia i fiolka prawdziwej miłości w SB.

ocenił(a) serial na 8
Artemisek

A faktycznie. Coś w tym jest, choć nigdy tak na to nie patrzyłam.

ocenił(a) serial na 6
wioletaHP

Może Henry z przyszłości? ;>

ocenił(a) serial na 8
Alicja_kosmitka

Byłem chyba pierwszym który napisał tutaj o tej teorii - wydaje mi się to być dość prawdopodobne biorąc pod uwagę fakt, że podróże w czasie są możliwe. Jest jednak pewna wada - przecież henry poprowadził by tak historię, aby jego matka Regina była szczęśliwa - jak udowodniono w finale 3 sezonu przeszłość w OUAT można zmienić i działa to zupełnie inaczej niż w np. LOST (chociaż nie wiadomo w sumie czy wszechświat nie koryguje historii bo to też jest możliwe - tak było pod koniec 3 sezonu lost a ponoć OUAT dzieje się w tym samym uniwersum)

ocenił(a) serial na 6
Artemisek

No chyba że nie ma autora, a książka pisze się sama ;)

ocenił(a) serial na 9
Alicja_kosmitka

niby jak?

ocenił(a) serial na 8
katarzynawojcik

magią, a jakby inaczej

ocenił(a) serial na 8
katarzynawojcik

A niby tak, że ktoś zaczarował książkę, by opisywała historię bohaterów związanych z pierwsza klątwą jako zabezpieczenie - wyjście awaryjne mogące przełamać klątwę?

ocenił(a) serial na 9
Artemisek

Kto byłby taki dowciapny? Byłby autorem, osobą mogącą wnieść porawki, to byłaby osoba której szuka Regina.

ocenił(a) serial na 8
katarzynawojcik

Twórca klątwy - zapewne Maelficent, ale 'wnieść poprawki' - to teoria Reginy, uważam iż jest błędna. Książka po prostu pokazuje to co się stało, a ten cud robina... no wiesz biblioteka, krypta maelficent te sprawy... nie no nie wiem, po prostu wydaje mi się, że ta książka nie ma na nic wpływu.

ocenił(a) serial na 8
Artemisek

Ciekawe co by się stało jakby wyrwali tę oryginalną stroną i próbowali "skleić" tą ich niespełnioną stronę. Czy magia książki podziałaby w jakiś sposób i zmieniła bieg wydarzeń.

ocenił(a) serial na 9
Artemisek

Możesz mieć rację, książka to opis tego co jest, lub mogło się zdarzyć. Regina znowu się myli. Ale mi to by pasowało.

ocenił(a) serial na 8
Artemisek

A twórcą klątwy nie jest Rumpel?

Też uważam, że Regina się myli. Książka jest świetna, ma pewnie z milion magii, ale pokazuje, co się wydarzyło, nie zaś wpływa na wydarzenia.
Co do autora, musiał nie znać historii Pinokia lub mieć inny powód, by jej nie zamieścić.

ocenił(a) serial na 8
Alicja_kosmitka

to chyba by było najlepsze rozwiązanie

ocenił(a) serial na 10
wioletaHP

Według mnie twórcą książki jest czarnoksiężnik, ponieważ było, że on wiedział co stanie się jeżeli królowa śniegu da jemu ten kapelusz, a co jeżeli da go Rumplowi, a do tego w bibliotece znaleźli kartkę z innym zakończeniem historii Reginy, czyli to co by się stało gdyby wybrała co innego (tak jak w przypadku królowej śniegu) więc...?
Tak właściwie to wszystko uświadomił mi kolega :D

ocenił(a) serial na 10
wioletaHP

Na ten moment wydaje mi się że może istnieć "jakiś" twórca książki ale on tylko ją stworzył natomiast historie piszą sami bohaterowie swoim zachowaniem i to ich postępowanie ma wpływ na to co się wydarzy.