Mam pytanie odnośnie czasu akcji w Camelocie. Czy bohaterowie trafili do przeszłości?
W drugim sezonie był odcinek, w którym pojawił się Lancelot. W retrospekcjach chyba mówił coś o tym, że odszedł z drużyny Artura, albo został z niej wyrzucony. A jak wiemy, w piątym sezonie ciągle jest w grupie. Natomiast w czasie, gdy Emma i Śnieżka trafiły do zaczarowanego lasu, on już nie żył (chyba tak mówiła Cora). Mam nadzieję, że niczego nie pomieszałam ;).
Czy była mowa o czasie akcji? Jeśli już to było gdzieś powiedziane, to przepraszam :)
Tak... łopatologicznie:
5x01: Retro z Emmą i Usherem (Merlinem) miało miejsce podczas pierwszej klątwy, w 1989 roku, sześć lat po jej rzuceniu.
5x01: Retro z sir Lancelotem, sir Percivalem, Arthurem i Sir Kay - z wyciągnięcia Excalibura - odbyło się przed pierwszą klątwą i przed wydarzeniami z odcinka 2x03 "Lady of the Lake", gdzie po raz pierwszy pojawił się Lancelot. "Pytasz jak wypadłem z łask? Tak samo jak Ty. Przez kobietę": Lancelot do Księcia z Bajki.
Teraz bohaterowie trafili do Camelotu po złamaniu drugiej klątwy.
Natomiast opowieść Percivala dotyczyła wydarzeń sprzed pierwszej klątwy, tych z odcinka 2x20 "The Evil Queen", gdzie EQ zaszlachtowała całą wioskę. Wspomniały też o tej masakrze Urszula i Cruella w 4x13 "Unforgiven".
Co do słów Cory to sam Adam Horowitz (w jednym z artykułów nt. OUaT) sugerował, że Lancelot może żyć, gdyż osobiście nie ufałby Corze, gdyby ją spotkał. Cora oszukiwała każdego: Hooka (w sprawie pomocy przy zabiciu Mrocznego nie wspomniała, że pirat straci pamięć), córkę (aranżowane małżeństwo), Rumple'a (nie wspomniała o Zelenie), 10-letnią Śnieżkę (nowina o Danielu)...