PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 40043
6,2 6 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

Witam.
1. Może mi ktoś wytłumaczyć jak historia z Frozen była znacznie wcześniej niż historia Davida, który
w tym czasie był "biednym pastuchem" i nie została opisana w książce (a w serialu jest chyba
2012r.). I jak oni istnieją jak film nie został jeszcze stworzony (w serialu).
2. Co byście powiedzieli jakby w piątym sezonie był Herkules, Meg (Megara), Filoktet i inni z
Herkulesa (1997r.) i głównym złym byłby Hades, który jakoś się wydostał ze Styksu?

ocenił(a) serial na 9
Dragon179

1. Ja myślę tylko o jednym wyjściu. Autor książki po prostu nie trafił na Annę i nigdy o niej nie słyszał, bo przecież w Zaczarowanym Lesie pewnie była tylko przez chwilę, nie wiadomo czy oprócz Davida i Rumpla miała związek z kimś jeszcze. Wieśniaków też nie opisywali przecież ;)

2. To nie pasuje mi już do Ouat. Jako, że jestem ateistą to równie dobrze mogliby dla mnie wprowadzić Jezusa.

TheDark_One

Tyle że Jazus nie jest postacią Disneya. Jak dla mnie, jeśli jakoś fajnie by to zrobili, to czemu nie?

ocenił(a) serial na 8
Angeles9906

Wszystko przed nimi, aby zrobić baśń o Jezusie.

ocenił(a) serial na 8
Dragon179

Przede wszystkim, ja może odpowiem, że postaci w serialu są zwykle bardziej bazowane na baśniach i legendach, a nie na filmach Disneyowskich (choć Frozen to mały wyjątek Dlatego nie będzie w serialu Herkulesa, tylko dlatego, ze Disney zrobił taki film i nie ma znaczenia, czy film "Frozen" już był w kinach w Storybrooke, czy nie, bo to nie jest tak, że te postaci zaczynają istnieć dopiero jak Disney zrobi film... to odpowiedź na punkt drugi i część pierwszego.

Odpowiedź na drugą część:

Co do książki, to wydaje mi się, że autor opisywał, tylko rzeczy, które przydarzyły się na terenie Zaczarowanego Lasu (może z wyjątkiem tego małego fragmentu jak Kapelusznik trafił do Wonderlandu). Nie ma tam opisanej historii Frozen, ale nie przypominam sobie, żeby dzieje ojca Rumpla tam były, albo żeby postać Zeleny tam w ogóle była. Za to założę się, że spotkanie Anny z Davidem jest opisane, ale jako, że David nie wiedział wtedy kim ona jest, a ona sama mówiła, że nazywa się Joan (czy jakoś tak), to pewnie w książce też pewnie tylko jest, że jakaś tam Joan, która zdawała się coś ukrywać, nauczyła Davida walczyć mieczem i pomogła pokonać Pastereczkę.

ocenił(a) serial na 8
Ascello

Skąd w ogóle wiadomo, że Elsa nie została opisana w ksiązce Henrego? ktoś to potwierdził czy coś?

ocenił(a) serial na 8
Artemisek

Twórcy potwierdzili, że zarówno Henry jak i Emma nie znają opowieści o Elsy. A akcja serialu dzieje się przed ukazaniem "Frozen" w kinach.

Ascello

w książce jest Zelena. Gdy emma rozbiła swe auto w pilocie serialu, kamera została skierowana na książkę, gdzie kartki zaczęły się przewracać i było tam widać latające małpy.

Ascello

Osobiście powątpiewam w to aby w tej "grubej" książce Henry'ego znalazła się cała biografia Charminga - od narodzin po klątwę Reginy, tak samo zresztą jak i innych bohaterów. Historia Pinokia zostało dopisana dopiero później za sprawą Augusta. Co do dziejów Rumpla; w książce znalazła się strona z obrazkiem młodego Bealfire w czasie, kiedy pomagał ojcu w przygotowaniach do włamania się do zamku księcia.