Witam.
1. Może mi ktoś wytłumaczyć jak historia z Frozen była znacznie wcześniej niż historia Davida, który
w tym czasie był "biednym pastuchem" i nie została opisana w książce (a w serialu jest chyba
2012r.). I jak oni istnieją jak film nie został jeszcze stworzony (w serialu).
2. Co byście powiedzieli jakby w piątym sezonie był Herkules, Meg (Megara), Filoktet i inni z
Herkulesa (1997r.) i głównym złym byłby Hades, który jakoś się wydostał ze Styksu?
1. Ja myślę tylko o jednym wyjściu. Autor książki po prostu nie trafił na Annę i nigdy o niej nie słyszał, bo przecież w Zaczarowanym Lesie pewnie była tylko przez chwilę, nie wiadomo czy oprócz Davida i Rumpla miała związek z kimś jeszcze. Wieśniaków też nie opisywali przecież ;)
2. To nie pasuje mi już do Ouat. Jako, że jestem ateistą to równie dobrze mogliby dla mnie wprowadzić Jezusa.
Tyle że Jazus nie jest postacią Disneya. Jak dla mnie, jeśli jakoś fajnie by to zrobili, to czemu nie?
Przede wszystkim, ja może odpowiem, że postaci w serialu są zwykle bardziej bazowane na baśniach i legendach, a nie na filmach Disneyowskich (choć Frozen to mały wyjątek Dlatego nie będzie w serialu Herkulesa, tylko dlatego, ze Disney zrobił taki film i nie ma znaczenia, czy film "Frozen" już był w kinach w Storybrooke, czy nie, bo to nie jest tak, że te postaci zaczynają istnieć dopiero jak Disney zrobi film... to odpowiedź na punkt drugi i część pierwszego.
Odpowiedź na drugą część:
Co do książki, to wydaje mi się, że autor opisywał, tylko rzeczy, które przydarzyły się na terenie Zaczarowanego Lasu (może z wyjątkiem tego małego fragmentu jak Kapelusznik trafił do Wonderlandu). Nie ma tam opisanej historii Frozen, ale nie przypominam sobie, żeby dzieje ojca Rumpla tam były, albo żeby postać Zeleny tam w ogóle była. Za to założę się, że spotkanie Anny z Davidem jest opisane, ale jako, że David nie wiedział wtedy kim ona jest, a ona sama mówiła, że nazywa się Joan (czy jakoś tak), to pewnie w książce też pewnie tylko jest, że jakaś tam Joan, która zdawała się coś ukrywać, nauczyła Davida walczyć mieczem i pomogła pokonać Pastereczkę.
Skąd w ogóle wiadomo, że Elsa nie została opisana w ksiązce Henrego? ktoś to potwierdził czy coś?
Twórcy potwierdzili, że zarówno Henry jak i Emma nie znają opowieści o Elsy. A akcja serialu dzieje się przed ukazaniem "Frozen" w kinach.
w książce jest Zelena. Gdy emma rozbiła swe auto w pilocie serialu, kamera została skierowana na książkę, gdzie kartki zaczęły się przewracać i było tam widać latające małpy.
Osobiście powątpiewam w to aby w tej "grubej" książce Henry'ego znalazła się cała biografia Charminga - od narodzin po klątwę Reginy, tak samo zresztą jak i innych bohaterów. Historia Pinokia zostało dopisana dopiero później za sprawą Augusta. Co do dziejów Rumpla; w książce znalazła się strona z obrazkiem młodego Bealfire w czasie, kiedy pomagał ojcu w przygotowaniach do włamania się do zamku księcia.