Baśni jest wiele, każdy dobrze o tym wie. Fakt, że w OUAT przedstawili nam już sporą część, ale
jednak stacja dalej ma wiele niewykorzystanych legend, którymi mogłaby się posłużyć. Oprócz
napisania kogo wam brakuje, spróbujcie dopisać jaką rolę mógłby odgrywać w serialu ;)
No to ja zacznę:
Kot w Butach - mógłby mieć jakieś powiązanie z Robinem Hoodem, tak sobie wyobrażam ich jako
spółka. W końcu wiemy, że Hood też miał nieciekawą przeszłość. Razem z kotem napadali na
karawany i łupili co się da? :D
Lud się wypowiedział w grze "Bitwa PRZYSZŁYCH postaci" oraz "Bitwa PRZYSZŁYCH postaci cz 2"
Hall of Fame:
01. Czarnoksiężnik z Oz
02. Cruella de Vil
03. Roszpunka
04. Vlad Dracula
05. Królowa Śniegu
06. Harry Potter
07. Sindbad
08. Jasmine
09, Kot w butach
10. Zorro
11. Sherlock Holmes
12. Anastazja Romanow
13. Jack Sparrow
14. Oliver Twist
15. Sinobrody
16. Van Helsing
17. Gargamel
18. Severus Snape
19. Czarnobrody
20. Robinson Crusoe
21. Ebenezer Scrooge
22. Lew Aslan
23. Włóczykij
24. Kapitan Ahab
25. Tom Sawyer
26. Hrabia Monte Christo
27. Dick Sand
28. Aladyn
29. Dziewczynka z zapałkami
30. Ołowiany żołnierzyk
31. Dorotka Gale
32. James Moriarty
33. Dorian Grey
34. Buffy Summers
35. Gerda
36. Morgana
37. Flynn Rider/Julek
38. Szeherezada
39. Merida (Brave)
40. D'Artagnan
41. Faye Chamberlain (Secret Circle)
42. Księżniczka Odetta
43. Willow Ufgood
44. Indiana Jones
45. Aang (AVATAR: The Last Airbender)
46. Percy Jackson
47. Ole Lukøie
48. Kapitan Nemo
49. Joringel
50. Tiana
51. Jorinde
52. Yzma
53. Huckleberry Finn
54. Attina
55. Mowgli
56. Książę Igthorn
Oczywiście, kochaniutka, ale temat, który podałaś, różni się nieco od tego, który ja stworzyłem (mam dwa konta - rozdwojenie jaźni).
Różni się, ale nie zmienia to faktu, że ludzie się wypowiedzieli. Powtórzę listę tych osób/ postaci kogo by chcieli:
01. Czarnoksiężnik z Oz (WYSTĄPIŁ)
02. Cruella de Vil
03. Roszpunka (WYSTĄPIŁA)
04. Vlad Dracula
05. Królowa Śniegu (WYSTĄPI OD ODCINKA 4x03)
06. Harry Potter
07. Sindbad
08. Jasmine
09, Kot w butach
10. Zorro
11. Sherlock Holmes
12. Anastazja Romanow
13. Jack Sparrow
14. Oliver Twist
15. Sinobrody
16. Van Helsing
17. Gargamel
18. Severus Snape
19. Czarnobrody (WYSTĄPIŁ)
20. Robinson Crusoe
21. Ebenezer Scrooge
22. Lew Aslan
23. Włóczykij
24. Kapitan Ahab
25. Tom Sawyer
26. Hrabia Monte Christo
27. Dick Sand
28. Aladyn
29. Dziewczynka z zapałkami
30. Ołowiany żołnierzyk
31. Dorotka Gale (WYSTĄPIŁA)
32. James Moriarty
33. Dorian Grey
34. Buffy Summers
35. Gerda
36. Morgana
37. Flynn Rider/Julek
38. Szeherezada
39. Merida (Brave)
40. D'Artagnan
41. Faye Chamberlain (Secret Circle)
42. Księżniczka Odetta
43. Willow Ufgood
44. Indiana Jones
45. Aang (AVATAR: The Last Airbender)
46. Percy Jackson
47. Ole Lukøie
48. Kapitan Nemo
49. Joringel
50. Tiana
51. Jorinde
52. Yzma
53. Huckleberry Finn
54. Attina
55. Mowgli
56. Książę Igthorn
Cruela DeVill, Kot w butach, Morgana - te postacie MUSZĄ się pojawić obowiązkowo... a tak po za nimi? przydał by się jakiś męski zły, więc nie pogardził bym Czarnobrodym... można by wprowadzić też kogoś z bardziej 'nowoczesnych' książek, nawet samego Voldemorta! Chociaż nie, bo efekty by wszystko zepsuły - ale na pewno kilka fajnych postaci by się znalazło ;>
Loki, Sindbad... nimi też bym nie pogardził :> chociaż skoro jest Frankensein to można by pójść nieco dalej i wyszukać mrocznej postaci w świecie bez koloru :> Może jakieś wampiry czy wilkołaki, co dało by szansę rozbudowania wątku red ( żeby pozyskać widownie? i czerwony kapturek jako dawno zagoniona siostra jacoba ze zmierzchu?) Nie wiem, ale saga OZ była nudna i wtórna dopiero czwarty sezon wprowadza coś ciekawego więc niech się twórcy wysilą.
Niestety, nasz kochany Hook zabił Czarnobrodego.
Merlin mógłby być czarnym charakterem. O razem z Morganą mogliby tworzyć duet czarnych charakterów.
Z twoimi trzema faworytami zupełnie się zgadzam, co do Voldemorta miałbym mieszane uczucia mimo zepsucia go efektami. Kraina lodu to bajka stworzona niedawno, nie mająca kilku wersji jak to ma na przykład miejsce przy bajkach Braci Grimm. Na szczęście (moim oczywiście zdaniem) twórcom udało się jakoś przerzucić Krainę Lodu do OUAT, bo to jednak była bajka. Nasz kochany Voldemort jednak za bardzo kojarzy się z grającym go aktorem, więc albo wrzucono by go do obsady serialu albo w ogóle nie rozpoczynaliby jego wątku ;)
Wilkołaki i wampiry to dobry pomysł, tutaj zgodziłbym się z wprowadzeniem Van Helsinga, bo to chyba postać z opowieści? No i Thora! Twórcy już pokazali, że nie mają tej postaci gdzieś i jej pojawienie się w serialu nie byłoby aż tak nierealne (patrz: jego młot na szafce w zamku Rumplestilskina).
A ja marzę tylko o jednym.. żeby Emma okazała się księżniczką łabędzi. Oczywiście mogło by to wyglądać tak; dostajemy tego całego mega złego Rothbarta który ją porywa, i sugerując się tym jak zwraca się do niej Hook, przemienia ją w łabędzia. Poza tym, Jennifer jest bardzo podobna do bajkowej Odetty, a nie wierzę żeby jej nazwisko Swan było przypadkowe w tym serialu. Mam nadzieję że twórcy będą kombinować coś w tym kierunku.
W takim razie ja poprosiłbym o Brzydkie Kaczątko! Nie mówię tu oczywiście o wrzucaniu zwierzęcia do Storybrooke, ale zrobienie z tej bajki czegoś takiego jak z Pięknej i Bestii. Kaczątko mogłoby być jakąś zwyczajną dziewczyną, po prostu odrzuconą przez resztę swojej rodziny.
Jest już Kopciuch, to było by nudne :<
No chyba, że wątek Kaczątka dotyczył by kogoś fajnego typu Cruela, Maelficent, Królowa śniegu i tak dalej to wtedy się zgadzam :>
Najważniejsze jednak żeby wyjaśnili historie ANASTAZJI Z OUATIW bo szlag mnie trafia że nie będzie mojej ulubionej postaci ze Spinoffa, a ten irytujący błazen z zezem dołączy do stałej obsady bez swojej lepszej połówki!
Diabła ("zbiorcza wizja Grimów").
Smolucha (generalnie postać żołnierza zmiksowana z Grimów i Andersa baśni)
Śmierć.
Ja bym chciała zobaczyć :
-Aladyna i Jasminę,
-Alicję,
-Quasimoda i Esmeraldę,
-Herculesa i Megarę,
-Pocahontas
-Meridę
-Kuzco, Kronka i Izmę ;p
-Tarzana i Jane
- Tianę,
- Cruellę demon,
-Anaztazję
ja chcę zobaczyć Merdę waleczną i Księcia Kaspiana wraz z Lwem i złą Czarownicą
Podejrzewam, że Merida i Zła Czarownica z Narnii się pojawią.
■ Nadal nie wiemy kto nauczył Śnieżkę bycia "bandit Snow" i ten ktoś był przyjacielem Łowcy.
■ Co do ostatniej z wymienionych przez Ciebie postaci, mamy w 4. sezonie show Królową Śniegu, której imienia jeszcze nie znamy. Co daje duże szanse, że jest to Jadis.
Już po raz któryś pojawia się wzmianka o Narnii. Według mnie wrzucanie postaci z powieści nie ma sensu, tym bardziej tak nierozerwalnie połączonej z tradycją chrześcijańską. W końcu Jadis to chrześcijański szatan, tak? Wąż, który wprowadził zło do "ogrodu". Podobnie z Aslanem. Oczywiste jest dla każdego, kto OzN czytał, że to Chrystus, tak więc nie widzę dla niego miejsca w OUaT. Religię i mitologię (Herkules itp.) niech zostawią w spokoju, bo z tego nic innego nie wyniknie bez ingerowania w tradycję, co samo w sobie będzie kiepskie.
"bo z tego nic innego nie wyniknie bez ingerowania w tradycję, co samo w sobie będzie kiepskie."
Miało być: "bo z tego nic DOBREGO nie wyniknie bez ingerowania w tradycję, co samo w sobie będzie kiepskie.":-)
P.S. Jest tyle baśni, że wprowadzanie postaci przeze mnie wspomnianych jest zbędne. Jak dla mnie, to niech łaskawie przywrócą Ruby do obsady i nikogo więcej nie potrzebuję do szczęścia. No i może Melaficient.
Ja pier... jaka schiza. Z takiego rozumowania, można wnioskować, że Emma jest Bogiem, a Rumpel Szatanem. Nie dajmy się zwariować.
Co Narnia ma wspólnego z chrześcijaństwem? Aslan - Jezusem? Chyba, że treść filmu opowieści z Narnii znacząco różni się od książki. Mitologia to legendy, niewiele różnią się od baśni, więc taka Hera z przerośniętym ego mogła by być czarnym charakterem.
( mitologia- kiedyś w nią wierzono, teraz chyba nie ma 'wyznawców", więc nie obrazi się niczyich uczuć, podobno trzeba być poprawnym politycznie he, he). No i taki thor albo jego brat nie pamiętam jego imienia też mógłby być.
Treść filmu pierwszego jest bardzo wierna książce. Scena zabicia Aslana jest odzwierciedleniem w pewien sposób śmierci Jezusa. Umiera za zdradę Edmunda (Chrystus za grzechy ludzi), obcinają mu grzywę, żeby odebrać mu godność (Jezusa pozbawiają szat w tym samym celu), szydzą z niego (podobnie z Jezusem), zmartwychwstaje o świcie za sprawą prastarej magii z początków czasów (proroctwa ze Starego Testamentu). Fakt, w książkach jest to oczywiste, ale w filmie też widać te nawiązania. Może było mi łatwiej je zauważyć, bo przeczytałem wszystkie części po 100 razy. Mnóstwo faktów z książki opisuje konkretne momenty z ewangelii.
Akurat co do Aslana i Jadis jest to dosyć oczywiste, zwłaszcza jeśli się poczyta późniejsze części. Aslan jest przecież tym który stwarza Narnię (a później za nią umiera i zmartwychwstaje) więc nie ma wątpliwości co do jego osoby. Cała saga Lewisa jest zresztą pełna ukrytych znaczeń i nigdy nie było to podważane.
No książek nie czytałam, ale taki Prometeusz daje ludziom ogień, za co zostaje ukarany przywiązaniem do skały i wydziobywaniem wątroby Dla mnie podobnie. Dzięki za wyjaśnienie.
I o to chodzi. Podobne. Dlatego też JA uważam (a nie narzucam swoje zdanie), że wrzucanie postaci w jakiś sposób powiązanych z religią czy mitologią jest bez sensu. Także żadna Hera DLA MNIE nie wchodzi w grę. Jak na razie twórcy są konsekwentni co do dodawania postaci z baśni lub filmów okołodisneyowskich i nie widzę powodu, dla którego mieliby to zmienić na rzecz innych cyklów.
Dokładnie. Poza tym już samo nazywanie Aslana wielkim budowniczym mostów i synem władcy zza morza jest tak oczywiste, jak stworzenie Narnii, wszystkiego co w niej żyje, danie władzy mężczyźnie i sprowadzenie jego żony oraz posadzenie w Narnii jabłoni z owocami o szczególnych właściwościach. Nie wiem jakim ignorantem można być, żeby tego nie zauważyć.
Nie schiza, tylko prosta interpretacja. Myślałem, że to jasne. Narnia to chyba najbardziej znana seria książkowa z mnóstwem symboli chrześcijańskich. I wrzucanie postaci z tego cyklu razem z Kopciuszkiem czy Czerwonym Kapturkiem wydaje się być bez sensu.
Ja chciałabym zobaczyć coś związanego z Księżniczką na ziarnku grochu, Calineczką, brzydkim kaczątkiem, baśnią o pani Zimie/pani Zamieci ( pasowałaby do obecnie trwającej 1 połowy 4 sezonu ), baśń o sześciu łabędziach i/lub księżniczkę łabędzi z Emmą w roi głównej :P 101 dalmatyńczyków i Cruella musi być- w końcu mamy już Ponga, nie można tego zmarnować ;) Wprowadzenie Kota w butach też byłoby fajnym pomysłem. Mógłby być on jednym z czarnych rycerzy Reginy, ale po tym jak odezwało się w nim sumienie, został przeklęty i zamieniony przez Królową w kota. :) Czekam jeszcze na powrót Kopciuszka, była to moja ulubiona baśń i czekam na jakieś rozwinięcie :)
Regina prędzej by mu wyrwała serce, niż zmieniła w kota. Ale ogólnie ciekawy pomysł.
Mogliby. Chociaż z drugiej strony. Giselle to taka jakby Emma. Obie z bajkowej krainy trafiły do wielkiego miasta.
Twórcy raczej nie mogą sobie pozwolić na wprowadzanie postaci jak Merida, czy Giselle - mało prawdopodobne, że pojawią się jeszcze jakieś postacie z 'nowych' bajek bo to nie miało by pozytywnego wpływu na oglądalność.
Giselle nie, ale kiedyś muszą pokazać bohaterka, który szkolił Śnieżkę i liczę na Meridę. Chyba, że jest jeszcze ktoś inny wyspecjalizowany w tego typu sztuce jak Łowca czy Robin Hood.
Ja na twoim miejscu nie liczył bym na nic takiego jeśli chcesz by serial dostał 6 sezon. Jest masa innych, lepszych postaci które mogły szkolić śnieżkę - a można też przecież wprowadzić postacie własne o czym Twórcy niestety chyba zapomnieli ostatnio :)
Należy też spojrzeć na wyniki oglądalności - w grupie komercyjnej wyniki porównywalne są do sezonu drugiego a tendencja spadkowa jest nawet wyższa.
"Jest masa innych, lepszych postaci które mogły szkolić śnieżkę" Ja się nie obrażę jeśli wprowadzą kogoś innego. Nie jest to moje "must-have".,
Nie głupi żarcik. Mieliśmy meduzę, nawiązanie do pegaza... Nie zdziwił bym się. bo XEna, tak jak Łowca, była agresywna wobec innych ludzi.
Jest taka baśń braci Grimm, która trochę nawiązuje do Hansa i jego dwunastu braci. http://pl.wikipedia.org/wiki/Dwunastu_braci
Ale Hans musiałby być złą siostrzyczką, która nie zdjęła czaru, nie lubię tej postaci. Brawo za spostrzegawczość!
To by było ciekawe. Ale tom_evans zaraz ci powie, że Aslan był Bogiem i lepiej go nie wprowadzać do OUAT.
To akurat nie jest dobre porównanie, ponieważ na krzyżu masz Jezusa, a nie Boga. Taki tam mały szczególik.
David w odcinku "White Out" wyglądał mi na spore nawiązanie do tchórzliwego lwa, ale chyba tylko mi się tak kojarzy.
To raczej odprysk wątku z odcinka 3x14. Tam był wątek "tchórzliwego lwa" dla Davida w stosunku do drugiej ciąży Śnieżki i pomocy dla Roszpunki. Fajne skojarzenie *bez sarkazmu*