PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 40046
6,2 6 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

Czy królowa wie że ona to ona .
Czy jest wyjaśnione co jej śnieżka takiego zrobiła że w zemście poświęciła swego ojca???
Czy książę w końcu umarł czy nie przecież straże królowej go zabili .

terron

Chodzi o Reginę i Śnieżkę? Rozbuduj proszę PIERWSZE pytanie.

Jeśli chodzi o Reginę i poświęcenie serca ojca by rzucić klątwę, to TAK. Musisz tylko obejrzeć odcinek 1x18.

michu1945

dopiero 4 jadę.
1 chodzi mi o złą królową czy ona też jak pozostali nie wie kim jest mimo że to ona rzucała klątwę

terron

NIEEEEEE. Regina pamięta swoje poprzednie, "zaczarowane" życie bo rzuciła klatwę. Gold/Rumpel za to nie pamiętał, do czasu gdy usłyszał imię "Emma" w gospodzie Babci. W serialu, w pierwszym sezonie, pojawią się jeszcze dwie osoby, które to pamiętają: jedna bo nie była pod wpływem klątwy a druga, owszem była i miał to być celowo jego rodzaj kary.

michu1945

Dzięki wiem ze sam bym do tego doszedł ale trochę inaczej się będzie teraz oglądać

terron

Spox. Jak masz pytania to pisz tutaj: chętnie odpowiem.

michu1945

a co z tym księciem .Umarł nie umarł ???W drugim odcinku kose dostaje i niezbyt rozmowny się zrobił .

ocenił(a) serial na 10
terron

dziwne pytanie...a oglądasz w miarę uważnie czy przerzucasz co chwilę 5 sekund do przodu? ale tak serio pytam, bo w którym miejscu masz wątpliwości czy żyje czy nie?

nicky11

Kiedy klątwa dopiero się zaczynała książę walczył z dwoma poplecznikami królowej którzy go mieczem pchnęli .śnieżka próbowała go ocucić ale daremnie .Potem mamy go leżącego w śpiączce znaczy żywego .Dziwne to troszkę .

terron

Żyje. Na końcu pilota pokazali przecież, że jest w śpiączce. Raczej nie trzymaliby martwego pacjenta w szpitalu, jeśli o to ci chodzi :P

cathrine00

Chodziło mi o to czy podczas walki na samym początku umarł czy nie .Śnieżka nie wyglądała na zadowoloną jak się nie budził znaczy raczej chyba umarł.

terron

Wiesz, myślę, że medycyna w naszym świecie jest nieporównywalnie bardziej rozwinięta niż w FTL. (Sam poród Śnieżki, który musiał odbierać krasnal... -,-) Gdyby po takim "dźgnięciu" ktoś błyskawicznie przetransportował cię do szpitala to są duże szanse, że byś przeżył. A Księcia właśnie klątwa tak szybko przeniosła do "Krainy z Medycyną" :D
Co do Śnieżki, to prawdopodobnie myślała jak ty, że jest już po nim. Nawet pocałowała go, żeby sprawdzić czy to go nie obudzi, ale przecież nie był pod wpływem żadnej klątwy, więc to nic nie dało. W sumie powinna być wdzięczna Reginie za tą klątwę, nie wiem czy on by przeżył gdyby nie ona...

cathrine00

Swoją drogą ciekawi mnie co to za straszna kara .Zycie przeciętnego człowieka jest aż takie złe ?????

terron

Heh, najwyraźniej tak. Zwłaszcza dla księżniczki :)
A tak na serio to miało chodzić o to, że wszyscy będą rozdzieleni z tymi których kochają i będą cały czas nieszczęśliwi, bo czegoś im będzie brakować w życiu. Nie będą mięli żadnych wspomnień o szczęśliwym zakończeniu z FTL, no i będą odczuwać strach przed Reginą i przed opuszczeniem miasta.

cathrine00

To rzeczywiście kiepska perspektywa ale są gorsze zemsty .Wiem wiem historii by nie było .A jeszcze jedno ciekawe czemu akurat w przyszłość wszystkich wysłała a nie do epoki kamienia łupanego .Tam było chyba gorzej .Czy ta kwestia jest wyjaśniona ??Śnieżka pyta królową dokąd się udajemy a ona odpowiada że w straszne miejsce .Znaczy widziała już wcześniej nasz świat ????

terron

Nie, ale ona jest uzależnona od magii a skoro klątwa miała ich przenieść w miejsce bez magii, to dla niej już to wydawało się straszne.

terron

Epoki kamienia łupanego? Miała wybór czasowy, bo nie przypominam sobie? Wydawało mi się, że mogła ich przenieść w tym czasie, który trwa po prostu w danej krainie. We wszystkich krainach czas płynie przecież jednakowo... (Wyjątki to Nibylandia i Zaczarowany Las w czasie klątwy, ale to ogarniesz później :P)

cathrine00

potwierdzam.

michu1945

A jeszcze jedno po co rumpelskuksiarzowi dziecko???

terron

Rumpel powiedział, w odcinku 2x09, że był tam, gdzie chciał, czyli sam sprowokował swoje zamknięcie w celi. Z drugiej strony, spekulowaliśmy, że było by to jego zabezpieczenie gdyby coś stało się z Emmą a trzecim powodem może być to, że... chciał je zaadoptować. Mieć jakiegoś towarzysza swej podróży życiowej czy coś takiego.

michu1945

A to nie jest tak że zabierając dziecko zabierał komuś coś naprawdę cennego i sama świadomość tego mu starcza .

terron

Możliwe.

terron

No i była jeszcze teoria, że chciał je opchnąć Reginie :P 3 sezon, a my nadal nie wiemy co ta pani robiła przez cały okres ciąży Śnieżki aż do rzucenia klątwy...
Bo tak szczerze to wątpię, że Rumple chciał tego dziecka dla siebie skoro nawet do prowadzenia domu potrzebował gosposi. (Nie wiem gdzie jesteś, ale będzie ktoś taki. Tutaj okaże się, że Rumple jest równocześnie też inną bajkową postacią :D)

cathrine00

Ok kumam już to nie czas inny tylko miejsce.Trudno to wywnioskować bez żadnej wskazówki.

ocenił(a) serial na 8
terron

Oglądaj dalej to się dowiesz !!! a nie, obejrzałeś 4 epizody i pytasz o takie rzeczy, spokojnie wszystko z czasem się wyjaśnia.

jasiu9208

Oglądam oglądam .Puki co świetny serial .