Ponieważ na jednym wątku zauważyłam że wymieniliście kilka nawiązań postanowiła założyć wątek
gdzie będziemy mogli dzielić się swoimi odkryciami w tym temacie. Dokładniej mówiąc chodzi o
nawiązania do innych seriali/baśni/bajek/postaci,
Notatka: "2x04" oznacza "sezon 2 odcinek 4" a np. 1x17 to "sezon 1 odcinek 17"
■ Piotruś Pan i Hook: 2x04 (sam Hook z krokodylem), 2x21, 2x22, 3x01, 3x03, 3x04, 3x05 i 3x08
■ Alicja w Krainie Czarów: 1x17 (Szalony Kapelusznik) i 2x09 (Królowa Kier) + osobny i zakończony serial "Once Upon a Time in Wonderland"
■ Rumpelstiltskin: 1x08 (jak powstał) i 2x16 (córka młynarza)
■ Pinokio: 1x05 (świerszcz) i 1x20 (sam syn Gepetta)
■ Flecista z Hameln: 3x04
■ Alladyn: 1x11 (dżin z Agrabahu)
■ Piękna i Bestia: 1x12, 2x19 i 3x15 (świecznik Lumière)
■ Śpiąca Królewna: 2x01
■ Mulan: 2x11
■ Jaś i Małgosia: 1x09
■ Czarnoksiężnik z krainy Oz: 3x16 i 3x20
■ Królewna Śnieżka: cały serial, spajający wszystko.
■ Mała Syrenka: 3x06 i 3x17
■ Piotruś i Wilk: 1x15 (chłopak Kapturka)
■ Kopciuszek: 1x04
■ Frankenstein: 2x05 i 2x12
■ Legendy króla Artura: 2x03 (Lancelot) i 1x13 (syrena z jeziora)
■ Czerwony Kapturek: 1x15 i 2x07
■ Jaś i magiczna Fasola: 2x06 (olbrzym i fasola) oraz 2x13 (Jacqueline i olbrzym)
■ Midas: 1x06 i 1x13
■ Książę i Żebrak: 1x06
■ Robin Hood: 2x19 i 3x01
■ Roszpunka: 3x14
■ Perseusz i Meduza: 3x10
■ Królowa Śniegu: od 4x01 do (tak jak w 3. sezonie) 4x11
■ Pegaz: 3x04 (jego pióra uniosły statek braci Jones do Nibylandii)
■ Jednorożec: 2x05
Piotruś był chłopakiem Czerwonego Kapturka w Zaczarowanym Lesie - sezon 1 odcinek 15, także pasuje JAK ULAŁ.
Warto dodać, że "flecista z Hameln" to legenda o Szczurołapie, wydaje mi się że ta wersja jest bardziej rozpoznawalna w Polsce.
W finale Emma pyta Hooka czy wygląda jak Marty McFly => nawiązanie do ''Powrotu do przyszłości''.
h t t p : / / media-cache-ak0.pinimg.c o m /736x/48/18/bc/4818bce6d49f6af82f73d67adc234996.jpg - młot Thora (prawdopodobnie)
Również sam w sobie wątek cofnięcia się w czasie, oraz zmiana przez Emmę miejsca, sposobu i czasu w jakim spotkali się jej rodzice, nawiązuje do filmu ''Powrót do przyszłości''. :D
Tytuł 19 odcinka 3 sezonu "A Curious Thing" nawiązuje do piosenki The Power of Love z filmu "Powrót do przyszłości", a raczej do fragmentu piosenki: The power of love is a curious thing.
Hook do Emmy po cofnięciu się w czasie(odcinek 3x21):
"We could have appeard in the middle of the Ogre Wars or smack-dab in the belly of a whale"
("Mogliśmy pojawić się w środku Ogrzych Wojen, albo wewnątrz brzucha wieloryba.")
Czyżby nawiązanie do "Pinokia"? :)
Regina do Golda w odcinku 2x02(czyli na długo przed pojawieniem się Zeleny):
"I don't care if they(spells) turn me green"
("Nie obchodzi mnie czy one(zaklęcia)sprawią że zzielenieję")
Nawiązanie do "Czarnoksiężnika z krainy Oz" i zielonej Złej Czarownicy z Zachodu.
Tytuł odcinka 1x7 "The Heart Is a Lonely Hunter"(o Łowcy) nawiązuje do filmu z 1968 r o tym samym tytule, który jest adaptacją powieści Carson McCullers z 1940.
Powstała też piosenka o tym samym tytule roku 1995 wykonywana przez amerykańską wokalistkę country, Rebę McEntire.
Przybrane przez Baelfire'a imię i nazwisko 'Neal Cassidy'---> Czyżby ukłon w stronę pokolenia bitników? Nawiązanie do postaci Neala Cassady, poety amerykańskiego tegoż pokolenia i przyjaciela Jacka Kerouaca, który uwiecznił go w swojej twórczości, m in. "W drodze"(N.Cassady jako Dean Moriarty).
No i oczywiście odnosiłoby się to do jego(Baelfire'a/Neala) wędrującego trybu życia i podejścia w ogóle. Biorąc pod uwagę fakt, że sam wybrał sobie pseudo i "W drodze" mógł przeczytać dopiero w świecie bez magii, być może obrał sobie bitników jako mentorów w młodości(jakiś pomysł ile miał lat gdy trafił do świata bez magii?). Dla mnie on zawsze wyglądał na trochę zniszczonego, więc używki i szybkie życie pasowałyby do niego idealnie. Natomiast o zapędach artystycznych nic mi nie wiadomo, ale kto go tam wie ;)
Łiii, właśnie przeczytałam na wiki OUAT, że imię postaci Neala z castingu to Jack!! Wszytko pasuje :)
Baelfire, bardzo ładnie malował, było to pokazane w odcinku "Nasty Habits", na samym początku odcinka:
http://screencapped.net/tv/onceuponatime/displayimage.php?album=1477&pid=166 6732#top_display_media
http://screencapped.net/tv/onceuponatime/displayimage.php?album=1477&pid=166 6735#top_display_media
i później w jaskini, Hook wspomniał, że Baelfire bardzo lubił malować, a talent odziedziczył po Milah.
https://www.youtube.com/watch?v=79Csu1Kib3Y :D
Hm, miałam raczej na myśli zapędy literackie/poetyckie lub ew. muzyczne, bo to najbardziej się kojarzy z bitnikami... Ale może być i tak ;)
Babcia do Ruby: "For one thing, you were late. For another thing, Liza, you dress like a drag queen during Fleet Week." - prawdopodobnie nawiązanie do Lizy Minnelli.
Po pierwsze, myślałem, że to słowa z pierwszego odcinka czwartego sezonu...
Zweryfikowałem tę KOMPROMITUJĄCĄ wpadkę i znalazłem kwestię - oczywiście "odpowiednio" przetłumaczoną przez polskiego lektora - w 15 odcinku pierwszego sezonu. (5:35 do 5:40)