PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 40046
6,2 6 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

Chyba to rozgryzłam, choć mogę się mylić ;) (A może ktoś już dawno temu do tego doszedł,
więc niczym nie zabłysnę.. xd)

Otóż wydaje mi się, że postacią graną przez tą panią będzie jakaś postać z bajki o Krainie OZ.
Dlaczego?

Niedawno pojawił się ten tweet:
"Red coat… Ruby slippers… #just saying #OUAT #OnceUponATime"

Został on w błyskawicznym tempie usunięty, więc COŚ oznaczał. Nie miałam pojęcia co, ale w
komentarzach na tumblrze przeczytałam, że to ma coś wspólnego z krainą OZ, więc z
ciekawości jeszcze raz przestudiowałam tę historię, za pomocą (oczywiście) wikipedii ;)

No i tu mam dowody, że zawitamy do tej krainy. Fragment 1:
"Dorota, straciwszy nadzieję na powrót do domu, jest zrozpaczona. Strach wpada na pomysł
wezwania Skrzydlatych Małp, (...)."

Skrzydlate małpy pojawiły się już w serialu! W książce Henry'ego:
http://static3.wikia.nocookie.net/__cb20131014232320/oz_/images/2/25/Oz_in_Henry 's_book.jpg
(Link się nie podkreśla cały, musicie go skopiować.)
W serialu znajdziemy jeszcze wiele nawiązań do tej krainy, o czym można przeczytać tutaj:
http://oz.wikia.com/wiki/Once_Upon_a_Time

Fragment 2, to już bezpośrednie nawiązanie do tego tweeta:
"Po kilku przygodach, wśród których jest pokonanie przez Lwa olbrzymiego pająka i w
rezultacie jego koronacja na Króla Zwierząt, podróżnicy docierają do kraju Kwadlingów, których
ulubionym kolorem jest czerwony, tak jak Winków żółty, a Manczkinów niebieski. Gladiola,
Dobra Czarownica z Południa, młoda, piękna i miła kobieta z radością wita grupę przyjaciół."

No i tutaj mamy chyba odpowiedź. Rebecca zagra Gladiolę! :) Oczywiście pierwszą moją myślą
była Dorotka, ale to była dziewczynka, no i nie miała czerwonego płaszcza ;)

Co o tym myślicie? :D

cathrine00

Hmm, choć jak tak teraz myślę, to ona miała zagrać czarny charakter. No i nikt nie powiedział, że ten tweet był od niej, więc może nie zagra Gladioli, tylko Złą Czarownicę ze Wschodu :P
W każdym razie, wprowadzenie Krainy OZ do serialu to już chyba oczywistość, więc już się nie mogę doczekać tych odcinków (lub chociaż promo) :D