PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 40043
6,2 6 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

Kochani, stało się. Mamy mitologię w serialu! Otóż tajemniczym przedmiotem, po który została
wysłana Ariel jest Puszka Pandory! (ang. Pandora Box) Przedmiot ten "zawiera największe zło
świata", a przynajmniej tak mówi legenda.

źródło: https ://www. facebook. com/photo.php?
fbid=569469409775224&set=a.193464700709032.51636.168914433164059&type=1&releva
nt_count=1&ref=nf

Jak by ktoś nie znał tej legendy (w co wątpię :P) to pozwolę sobie przytoczyć wikipedię:
Pandora (gr. pan – "wszystko", dδron – "dar") – w mitologii greckiej to pierwsza kobieta na
Ziemi, którą Zeus zesłał jako karę dla ludzi za to, że Prometeusz wykradł bogom ogień z
Olimpu. Na rozkaz Zeusa Hefajstos ulepił z gliny pierwszą kobietę, którą charyty i hory pięknie
przyodziały. Atena nauczyła ją prac domowych, Afrodyta obdarowała urodą, a Hermes podzielił
się z nią swoimi cechami charakteru: kłamstwem, fałszem i pochlebstwem i zaprowadził do
Epimeteusza, który pojął ją za żonę wbrew ostrzeżeniom swojego brata, Prometeusza.
W posagu Pandora otrzymała szczelnie zamkniętą glinianą beczkę (w literaturze europejskiej
na ogół zwaną niepoprawnie puszką Pandory), którą Epimeteusz i Pandora z ciekawości
otworzyli. Znajdowały się w niej wszelkie nieszczęścia, które rozeszły się na cały świat. Na dnie
beczki była jednak, zgodnie z wolą Zeusa, nadzieja.
Według innej wersji mitu to Pandora ją otworzyła z ciekawości, gdy Epimeteusza nie było w
domu; nieszczęścia uleciały, nadzieja zaś została uwięziona, gdyż Pandora zatrzasnęła wieko.
Trzecia wersja podaje, iż beczka (dar dla Epimeteusza od Zeusa) zawierała wszelkiego
rodzaju dobro; Pandora, niebacznie otwarłszy wieko, pozwoliła by zawartość – uleciawszy –
powróciła do siedziby bogów; ludziom pozostała tylko nadzieja.

Puszka Pandory to symbol nieszczęść, czegoś, co wywołuje mnóstwo nieprzewidzianych
trudności, źródło niekończących się smutków i kłopotów.

Moim zdaniem to genialny pomysł, by wprowadzić wątek mitologii greckiej! W końcu wszyscy
kiedyś zastanawiali się, czy te historie też zostaną wplecione w serial. Kto wie, może użyją też
kiedyś innych mitów...? :)

cathrine00

Akszually...

PO PIERWSZE: facebook mnie wybitnie wku***a, dlatego macie samo zdjęcie ze strony:
http://img191.imageshack.us/img191/2198/2or1.jpg

PO DRUGIE: Nie jest to pierwszy raz kiedy mamy do czynienia z mitologią grecką. Wspomnienie pegaza w 3x04, jednorożec w 2x05 czy napomknięcie o istnieniu wielu bogów przez Rumpla w odcinku 1x19

PO TRZECIE: wow *szczęka mi opadła bo o tym nigdy nie pomyślałem *

michu1945

ad.1. Dzięki!

ad.2. O pegazie i jednorożcu, wiedziałam, ale brałam je bardziej za takie "bajkowe" stworzenia :P
Co do 1x19 to nie zwróciłam uwagi.

ad.3. Mam tak samo. Przez myśl mi to nie przeszło. Spodziewałam się bardziej czegoś w stylu magicznej świecy ;)

michu1945

Przypomnij mit o jednorożcu, proszę. Znam dość dobrze (czyli znacznie powyżej średniej krajowej :P) mitologię grecką, ale tego sobie nie przypominam...

gunia5

Chodziło mi o przekazy. Nie ma ich w mitologii a ja źle się wyraziłem. Pierwsze przekazy o istnieniu "jednorożców" są z tego samego okresu do powstawanie kanonu mitów.

Wikipedia > Jednorożec > historia >Starożytność > Starożytna Grecja i Rzym.

Wybacz, jeśli zrobiłem Ci nadzieję na mit o jednorożcu czy coś podobnego.

michu1945

A już myślałam, że coś przeoczyłam. Nie muszę zaglądać do Wiki, żeby wyobrazić sobie co tam jest napisane. Pewnie datują to na mniej-więcej 6-4 w. p.n.e. i twierdzą, że jednorożce żyły w tym czasie w Azji. Nie pamiętam tylko dokładnie, gdzie... :) Pewnie o sproszkowanym rogu jako środku na potencję też wspominają :D

gunia5

Pomijając ten przykład ignorancji.... ("pewnie", "pewnie", "pewnie")

Puszka będzie miała za zadanie wchłonąć zło od Pana czy tylko jego moce, czy jak?

michu1945

Pomijając ten przykład ignorancji... - powtarzam po Tobie, bo z powyższego wynika, że nie znasz znaczenia tego wyrazu (możesz zerknąć na wikipedię, jeśli uważasz, że jest ona kopalnią wiedzy). Powielanie wyrazu ignorancją nie jest, lecz może wynikać z innych przyczyn, np. brakiem snu przez ostatnie 48 godzin :)

Co do puszki, można snuć różne teorie - od tych, które podałeś do takich, które mogę wymyślić ja, np. Piotruś Pan powiedział, że Nibylandia jest miejscem, w którym rodzą się wszystkie sny (nie wiem, w którym odcinku, bo nie zaśmiecam sobie głowy takimi szczegółami). Prawdziwa wiara może te marzenia senne urzeczywistniać i do tego jest mu potrzebny Henry. Przypuszczalnie Piotruś Pan nie miał ani szczęśliwego dzieciństwa, ani kochającej rodziny i jest mu potrzebny dzieciak, żeby sny stały się faktem (wyczarowany miecz jest tylko wstępem do treningu).
Jeśli więc Regina rozpuści po Nibylandii nieszczęścia, marzenie Piotrusia może się nie spełnić, bo sny mogą stać się koszmarami.
Ale to tylko taka teoria...

gunia5

Znam i nie uważam, bo każdą informację trzeba weryfikować . Mówienie, że nie zajrzy się gdzieś (książki, filmu czy miejsca) a potem wymyślanie co tam jest jest dla mnie ignorancją. Nie widziałem "Avengers", czy "Breaking Bad" i dlatego nie piszę w stylu "pewnie głupi scenariusz", "pewnie kiepscy aktorzy" czy "pewnie ubogie efekty specjalne". Nie widziałem to nie wymyślam.

"Piotruś Pan powiedział, że Nibylandia jest miejscem, w którym rodzą się wszystkie sny" - musiałem pominąć tę scenę. Każda teoria jest dobra, dopóki nie zobaczymy odcinka.

michu1945

Chodziło mi raczej o to, że wikipedię tworzą użytkownicy, którzy albo coś wymyślają od siebie, albo wpisują to, co można znaleźć w książkach lub w internecie. Pierwszy przypadek mnie absolutnie nie interesuje, natomiast jestem wystarczająco zorientowana w temacie (książki!), żeby nie zaglądać do wikipedii, którą uważam za "raj dla leniwych", takich, którym nie chce się zdobywać rzetelnej wiedzy.

gunia5

Jeśli informacja jest bezźródłowa to wtedy jest takie podejrzenie, ale jeśli ma 15 pozycji bibliograficznych to dlaczego z tego nie korzystać. Nie zawsze wikipedystami są dyletanci. Artykuły są edytowane niekiedy przez profesorów, ale nie każdy się do tego przyznaje publicznie.

Znamy swoje stanowisko i cieszę się, że nie doszło do wojny między nami o bzdety. Przepraszam jeśli cokolwiek Ciebie dotknęło.

Chciałbym wiedzieć jak Mroczny zdobył puszkę. Jaki to był... "deal"?

michu1945

Również się cieszę, chociaż do wojny raczej by nie doszło. Za bardzo Cię lubię :)
Co do wiki - moje dziecko ma całkowity zakaz zaglądania do niej, chyba że nic na dany temat nie znajdzie w domowej biblioteczce (co jeszcze nigdy się nie zdarzyło) lub w internecie (z podaniem źródła pisanego, bo nie zezwolę na tekst: "wszyscy tak mówią", wymagam podania autora).

gunia5

http://i2.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/000/345/169/bc7.png