W odcinku 5x14 w retrospekcjach pokazane jest jak Rumple zawiera umowę przed staniem się mrocznym. Później zabija człowieka, z którym ją zawarł i posiada już wtedy moc. Hades wspomniał, że Mroczny zrobił to, ponieważ był wtedy z Corą. Sądziłam, że Rumple ma jakoś ponad dwieście lat, więc chyba wtedy kiedy miał ,,romans" z Corą tamten czarodziej nie mógłby już żyć. Czy ktoś mógłby to wyjaśnić?
Czyli nie dziwi cię, że w tym uniwersum ktoś może zmieniać kształty, teleportować się i podsinić głazy używając jedynie nadgarstka, z którego - jeśli zechce - wybuchnie kula ognia, ale zastanawia Cię, że -UWAGA - Fendrake Uzdrowiciel (ang. "Fendrake the Healer") może mieć dzięki swoim zdolnościom ponad 200 lat? *bez sarkazmu i agresywności*
Chodzi mi o to, że jak na razie w serialu wszystkie nieśmiertelne osoby brały swoją moc od Grala. Nie było powiedziane, że jest na to też inny sposób, dlatego zastanawiał mnie ten wątek. Dziękuję za zwrócenie mojej uwagi na bezsensowność mojego pytania(co muszę niestety stwierdzić po ponownym zastanowieniu się nad jego treścią).
Nigdzie nie było powiedziane, że on jest nieśmiertelny. Gdyby był nieśmiertelny, Rumple by go nie mógł zabić. Fendrake żył dzięki swoim zdolnościom tak długo.