PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 40041
6,2 6 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

Szukam serialu godnego polecenia. Co o nim sądzicie?

tynka3300

Oglądam dość dużo seriali różnego typu, ale ten jest jednym z moich ulubionych. Według mnie jest dość oryginalny i ciekawy. Dodatkowym plusem jest "powiązanie" z baśniami i innego typu znanymi utworami. Bardzo dobrzy aktorzy (choć są wyjątki)

ocenił(a) serial na 5
Angeles9906

tego typu i innego typu.... wygrałaś internety :D

Unibet_78

hahah lubię to haha

tynka3300

Warto.

tynka3300

TAK!

Odnośnik do "Czy warto obejrzeć ten serial ???"
http://www.filmweb.pl/serial/Dawno%2C+dawno+temu-2011-603904/discussion/Czy+wart o+obejrze%C4%87+ten+serial,2453164

ocenił(a) serial na 5
tynka3300

Hm.... to zależy.

Serial jest bardzo nierówny. Niektóre wątki dość ciekawie poprowadzone, niektóre fatalne że ach. Ale.... po kolei:

Fabuła: baśnie, bajki, lepsze, gorsze, te bardziej i te mniej znane. Wszystkie razem tworzą fantastyczną całość. Wątki z różnych bajek ciekawie połączone, sprytnie posplatane i zależne od siebie.

Postacie (tutaj gorzej)
Jennifer Morrison - dobra aktorka serialowa, myślę, że na tyle dobra, że nawet w poważnym dramacie poradziłby sobie. W blon wygląda seksownie i drapieżnie i taką ma rolę i wszystko ładnie gra.

Ginnifer Goodwin - bardzo lubię tą aktorkę, ale z sezonu na sezon wygląda coraz gorzej, a na postać Śnieżki w ogóle się nie nadaje. Śnieżka była ładna i delikatna anie wyglądała jak "stereotypowa lesbijka".

Robert Carlyle - bardzo dobry aktor, którego potencjału w ogóle nie wykorzystano. Do tego charakteryzacja jest kolokwialnie mówiąc - obleśna.

Josh Dallas - koleś wygląda jak milion dolarów, seksowny, zbudowany, i taki mniam mniam, ale jako twardziel w ogóle nie pasuje.

Lana Parrilla - ma klasę, piękne oczy, świetna postać na złą królową, ale aktorstwo stricte teatralne nie sprawdza się w serialu. Wszystkie dialogi mówi tak, jakby krzyczała. Dziwne :/

Jared S. Gilmore - a idź pan w ch....j. Powinien grać Pinokia, takiego drewna nie było jeszcze na ekranie.

Colin O'Donoghue - pirat Hook z wymalowanymi rzęsami i kreskami pod oczami. No jakaś paranoja. Do tego taki "lekko gej", a gra amanta. Seriously??

Emilie de Ravin - Bella z Pięknej i Bestii - o matko, jak można być taką brzydką Bellą?? Ci od castingu chyba coś żarli i mieli niezły ubaw.

Barbara Hershey - matka złej królowej, super postać, świetne aktorstwo, klasa, kobiecość - zdecydowanie na plus.

Jamie Dornan - po nicku wnioskuję, że jesteś kobietą, nazwisko mówi samo za siebie.... ;)

Kristin Bauer van Straten - jeżeli oglądałaś Czystą Krew to wiesz, że ją warto oglądać :)

No i ciekawostka na koniec - w serialu próbują wyjaśnić, skąd Elsa (Kraina Lodu - tak, tak, ta bajka pojawia się w 4 sezonie) wzięła swoje moce, dlaczego się z nimi urodziła. Odpowiedź iście amerykańska - bo Ciocia też miała moce :D I to tyle z wyjaśnienia. Super, no nie?

Na marginesie - ta Ciocia Elsy to Ingrid - Zła królowa Lodu grana przez - moim zdaniem - zawsze fenomenalną Elizabeth Mitchell. I dla niej tylko oglądam 4 sezon, bo inaczej rzuciłbym w cholerę.

Unibet_78

do Unibet_78 Jeśli większość rzeczy w tym serialu ci nie pasuje to po ch... oglądasz? Ja się wkręciłem i czekam na nowe odcinki,które juz zdaje się w marcu będą.Pasuje mi ten klimat i aktorzy,którzy nie muszą wyglądać jak z konkursu piękności.Gra aktorska jest przyzwoita.

ocenił(a) serial na 5
antares5

Oglądam bo mogę. Co za durne pytanie.

tynka3300

Warto zdecydowanie. Okazuje się, że być może nic nie jest takie, jak nam się wydawało i historie znane od dziecka zaskakują.