Odświeżam sobie teraz poprzednie sezony, właśnie zacząłem trzeci i oglądając retrospekcje Baelfire'a zastanowiła mnie jedna kwestia. Alicja z OUAT in Wonderland mieszkała w świecie Wiktoriańskiej Anglii i to był zupełnie inny świat niż Świat bez Magii tak? I tu moje główne pytanie - czy Bae, przechodząc przez portal z Zaczarowanego Lasu trafił właśnie do tego świata w którym mieszkała Alicja? Czy był to Świat bez magii tylko te kilkaset lat temu? Bo w sumie to wyglądały identycznie...
Świat który odwiedził Baelfire to Kraina Pozbawiony Magii, w czasie, gdy żyła królowa Wiktoria. Czas w niej (tutaj) płynie nieubłaganie i gdyby na przykład Nimue opuściła Zaczarowany Las te 500 lat temu, mogła by trafić na angielską stolicę z czasów wojny stuletniej (1337-1453). Jest to świat rzeczywisty i ten w którym my żyjemy obecnie. Balefire jest jednak jednym z najstarszych postaci serialu i opuścił Zaczarowany Las gdy w naszym świecie panowała właśnie - sorry, że się powtarzam - Wiktoria Adelaida Maria Louiza Saxe-Coburg-Gotha. Baelifire nie trafił do ojczyzny Alicji.
Natomiast wspomniana Alicja żyła w zupełnie innej krainie, zwanej fikcyjną wiktoriańską Anglią w której była magia.
Źródło:
http://twitter.com/AdamHorowitzLA/status/452593383622451200
Tam, w przeciwieństwie do Krainy Pozbawionej Magii, mogli tworzyć swoje portale Jefferson i Biały Królik. Czas utrzymuje się tu ciągle na XIX wieku.