PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 40043
6,2 6 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

Niech mi ktoś wytłumaczy bo ona mówi że w połowie a przecież od tej samej matki więc prawdziwa
siostra.

ocenił(a) serial na 6
MrsVampire

Przybrana siostra, siostra w połowie bo inny tatko. Nazwana by była mianem prawdziwym, gdyby i ojciec i matka byli ci sami.

ocenił(a) serial na 10
ElisaD

w połowie by była jak by ojcec był ten sam a matka inna.

MrsVampire

Tak. Są przyrodnimi siostrami. Jedna matka, dwoje osobnych ojców.

ocenił(a) serial na 10
michu1945

czyli skoro ja mam siostrę a jesteśmy od tej samej matki ale od innego ojca to jesteśmy przyrodnimi siostrami . ?

MrsVampire

Dokładnie.

ocenił(a) serial na 10
michu1945

no tak tylko że matka jest ważniejsza. :)

MrsVampire

Stereotyp.

ocenił(a) serial na 10
michu1945

ok hm .

ocenił(a) serial na 6
MrsVampire

Wytłumacz dlaczego niby jest ważniejsza ;). Cechy dziedziczysz i od ojca i od matki. Takie przynajmniej niestworzone rzeczy w szkole słyszałam.

ElisaD

A może dzieworództwo? Podobno takie rzeczy w przyrodzie się zdarzają ;)

ocenił(a) serial na 6
gunia5

Zapylanie też :D

ocenił(a) serial na 10
ElisaD

dla mnie matka zawsze jest najważniejsza , zawsze matke bym wybrala.
Nie ważne że to ojciec splodził , Matka mnie nosiła przez 9 miesięcy i rodzila.
<3

ocenił(a) serial na 6
MrsVampire

Ładnie myślisz. Jednak nie każdy jest idealną matką. Nie każdy idealną matkę posiada. Jeżeli oglądasz uważnie once upon a time zapewne zauważyłaś, że Cora idealną matką nie była. Porzuciła jedną córkę a drugą zmuszała do rzeczy, których ona nie chciała. Ja osobiście kocham moją rodzicielkę, ale również zdaję sobie sprawę z okrutności świata i zwyczajnego prawa dziedziczenia cech. No, ale to tylko dygresja. Więc nadal można rzecz, że Zelena jest w połowie siostrą Reginy.

A i taka uwaga na przyszłość, przed przecinkami nie dajemy spacji :))

MrsVampire

Co miałaś z biologii? Tak z ciekawości, bo pier... jakbyś z sekty uciekła.

użytkownik usunięty
gunia5

hahaha bo uciekła :D

MrsVampire

Rodzeństwo, czy jest od jednej matki, czy od jednego ojca, jest przyrodnim rodzeństwem. Zawsze i wszędzie. Taka biologia i genetyka :)
Oczywiście, Ty możesz traktować swoją przyrodnią siostrę, jak prawdziwą, bo JESTEŚCIE prawdziwymi siostrami. I byłybyście nimi, gdybyście miały inne matki, a tego samego ojca. To jest kwestia uczuć.
W sensie biologicznym jesteście pół rodzeństwem, a w sensie emocjonalnym nie zwracacie na to uwagi (i to jest ok).
Jeśli chodzi o Reginę i Zieloną, to one są przyrodnimi siostrami (tak jak Wy), ale, że się nie lubią, to bardzo podkreślają ten fakt, a nawet, jak to Regina określiła, to, że mają jedynie tę samą matkę, a poza tym, nic je nie łączy.

ocenił(a) serial na 10
MrsVampire

wow ale z d*py temat. Co to w ogóle znaczy w połowie? Half- sister to siostra przyrodnia, tak sie to po prostu tłumaczy po polsku a nie 'w połowie siostra'. Chyba język anielski Cię zgubił
A rodzeństwo przyrodnie to po prostu takie które dzieli tylko jednego rodzica, nieważne czy matkę czy ojca. Myslałam że każdy to wie a jak nie to można sobie wgooglować

ocenił(a) serial na 10
nicky11

To właśnie w języku polskim jest błąd bo przyrodnia, to niespokrewniona, czyli np. małżeństwo rodzi się dziecko a postanawiają adoptować kolejne, to jest przyrodnie rodzeństwo, albo samotna matka z dzieckiem i samotny ojciec z dzieckiem biorą ślub i wtedy ich dzieci stają się przyrodnim rodzeństwem, kiedy ma się tę samą tego samego jednego rodzica a drugiego innego to jest się półsiostrą albo półbratem.

ocenił(a) serial na 10
karol3w

półsiostra mówisz?:P hmm no ok, ja jednak zostanę przy normalnej, standardowej polszczyźnie. Pamiętajmy że mamy też słowo przybrany- ja bym właśnie jego użyła mówiąc o sytuacji o której wspominasz ze ślubem

ocenił(a) serial na 10
nicky11

Fakt, zapomniałem o przybranym, ale kończmy bo zeszliśmy od głównego wątku.