PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 39999
5,8 4 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu
sollen

Po polsku najczęściej tłumaczy się go jako Titelitury i występuje w baśni pod tym samym tytułem.

sollen

Titelitury - Baśnie Braci Grimm - to ten, który uprządł złoto ze słomy, a w zamian zażyczył sobie pierworodnego... jedynym sposobem na rozwiązanie umowy z nim było poznanie jego imienia

sollen

Rumplestiltskin to Titelitury

ocenił(a) serial na 7
ewwwa

Przecie już na początku wyjaśnione jest, że Emma jest dzieckiem Śnieżki i Księcia. Z tego powodu występuje w bajce tylko jako niemowlę, tuż przed nadejściem klątwy.

ewwwa

Córką Śnieżki

ewwwa

żadną koniec tematu :P

pixi222

Jak to zadna? Jest corką Sniezki.

sever

ale to nie jest postać z baśni :P

pixi222

A z czego? :)

sever

chyba scenarzyści sobie wymyślili córkę Śnieżki...
nie przypominam sobie, żebym gdzieś czytała o dzieciach Królewny Śnieżki... :P

pixi222

Spojrz na to logicznie. Skoro jest corką baśniowych bohaterów, musi pochodzic z basni.

sever

dobra, ale nie tej oryginalnej, tylko wymyślonej baśniowej historii z serialu :P

ewwwa

A ja ostatnio pomyślałam, że może jest Alicją z krainy czarów. Tak jak Alicja, tylko ona mogła wejść do magicznego świata i obie są blondynkami (tzn w disneyowskiej wersji Alicja jest blondynką, a producenci OUT bardzo upodabniają swoje postacie do postaci disneyowskich np. kopciuszek, bella). Ale nie sądzę by to się sprawdziło xD

aniula_anka

http://pl.wikipedia.org/wiki/Księżniczka_Łabędzi proste :)

ocenił(a) serial na 8
Tiili

To ja mam pytanie o rycerza, zamienionego w złoto, którego tylko magiczna woda mogła odczarować. Z jakiej to baśni? Mnie przychodzi do głowy tylko film "Fanthagiro", zdaje się 2 część, gdzie bohater był zamieniony w kamień, czy gdzieś jeszcze występował podobny motyw?

Morgana_filmweb

Rzeczywiście może być księżniczką łabędzi, nawet to nazwisko... Ale z drugiej strony przeciez ona nie była córką śnieżki

ocenił(a) serial na 10
czerwonooka

to, że księżniczką łabędzi nie była córką śnieżki wcale nie wyklucza tego, że w serialu może być. Tutaj wszystkie baśnie są między sobą połączone np. bestia i Rumpelstilskin to ta sama osoba ;)

ocenił(a) serial na 8
nenaoo

Baśnie nie są przypisane do postaci, to ich prawdziwe historie z ich prawdziwego życia, którego nie pamiętają. Choć sceny baśniowe przeplatają się z wydarzeniami z miasteczka, jakby były połączone, ale jakby niezależne, to jednak koncepcja serialu tłumaczy, że są to retrospekcje. Historie postaci dopiero poznajemy, dowiadujemy się, w jakich baśniach występowały i jako kto, dlatego możemy odkryć takie rewelacje, jak że Rumpelstilskin był także Bestią. Dlatego, że wszyscy dorastali gdzie indziej, nie brakuje im wspomnień z "tego świata". Rolę Emmy w baśniowym świecie akurat już znamy w całości, bo nie trwało to długo, a ona nie mogła sama nic zdziałać, gdyż: była tam niemowlakiem: którego oddano do naszego świata. Nie ma innej historii w bajkowej krainie, bo tam nie mieszkała, dorastała tutaj. Nie może być księżniczką łabędzi ani Alicją, bo Emma to jej prawdziwa tożsamość, a nie stworzona przez klątwę.

Morgana_filmweb

Jedno mnie coraz bardziej gryzie w tym serialu. Zła królowa zabrała postaciom ich ,,happy end" jak głosi trailer. Ok. Ale im dłużej ten serial trwa, tym bardziej widać, że i w świecie magii, gdzie każdy miał być szczęśliwy, nie każdy był. Ba! Szantaże, przekupstwa, zazdrość, nienawiść, zbrodnie, nieszczęścia, niespełnione marzenia. Pokusiłabym się o stwierdzenie, że niektórym lepiej w realnym świecie, niż było w tym baśniowym. Więc to wszystko jakoś nie trzyma się kupy.

ocenił(a) serial na 8
czerwonooka

Dokładnie. Dostali wieczną młodość, drugą szansę... Taka Ruby, nie jest już wilkołakiem, nie pamięta, że zabiła ukochanego, może być tylko wdzięczna. Chociaż królowej tak naprawdę chodziło o zabranie happy endu Śnieżce i to jej się udało. Może uniemożliwiła wszystkie bajowe happy endy, co nie znaczy, że każdy taki miał? Emma w tym świecie naprawia zakończenia, połączyła dzieci z ojcem, pomogła zachować dziewczynie dziecko itd. Może połączy Śnieżkę i Księcia... Takie przełamanie klątwy wystarczy, nawet nie muszą wracać do świata baśni. Zastanawiam się czy nie o to chodzi, chociaż czuję, że magii nie zabraknie w dalszych odcinkach.

nenaoo

Wygląda na to że Emma serio może być Odettą... ale w takim razie musi mieć bliźniaczkę Odillę.

Jedyny kłopot w tym że w świecie baśni i w realnym tylko jej imię się zgadza.
Dlatego chyba jest jedynie córką Śnieżnki i Czarusia.

ocenił(a) serial na 8
eowine

No bo jest. Nie mogła żyć jednocześnie w bajowym świecie i w realnym. Poza tym klątwa uwięziła wszystkich z bajek w jednym miasteczku, jej nie objęła, bo opuściła tamten świat jako niemowlę i nie było postacią z bajek. W Storybook nigdy nawet nie była, przyjechała niedawno. Skąd w ogóle pomysł, że córka Śnieżki może być bajkową postacią? Z resztą Henry jej powiedział, kim jest, czyli córką Śnieżki i Księcia, która ma przełamać klątwę, a nie żadną Odettą, Alicją czy kimkolwiek innym.

Morgana_filmweb

Jak dla mnie serial robi się za bardzo wymyślny, za dużo wątków jest ze sobą splątanych w niejasny sposób przez co łatwo się zaplątać samemu w tym co się ogląda. Powoli zaczynam być niestety znudzona... A po pierwszych odcinkach liczyłam na dużo więcej.

ocenił(a) serial na 8
czerwonooka

Czyli na co dokładniej? Ja nie lubię, jak jest prosto, jeden wątek i wszystko jest jasne, wtedy jest nudno i nieprzekonująco. Dobre kino potrafi zmusić do zastanowienia, przykuć uwagę i wzbudzić emocje. Ja się spodziewałam czegoś gorszego. ;-)

ocenił(a) serial na 10
ewwwa

Odświeżam wątek bo nie doszukałam się info na temat naszyjnika Emmy z serduszkiem z łabędziem. Co ciekawe jest on taki jak w bajce animowanej na zdjęciu poniżej
W dodatku naszyjnik w tym sezonie nawet trafił do EF czyli w jakiś sposób przynależy do świata baśni. I czy to możliwe, ze może w następnym sezonie Emma okaże się być Odettą - księżniczką łabędzi? Bo w tym mają szereq innych wątków do pokazania ale szkoda aby ten nie był wykorzystany i może jak w lostach będą pokazywane już nie retrospekcje tylko jakby wyglądało życie postaci gdyby klątwy nie było i wetdy Emma była by Swan Princess...
http://www.fanpop.com/clubs/swan-princess/images/32613576/title/odette-photo
http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-Once-Upon-a-Time-Character-Emma-Swa n-Necklace-Chain-Pendant-Europe-America-Movie-TV/960191448.html

monikawojtan1

Ja już o tym myślę od dawna. Może w 4 sezonie ktoś rzuci na nią urok, i stanie się wspomnianą księżniczką łabędzi :D

ocenił(a) serial na 8
monikawojtan1

Chyba tak, zdaje się że to całkiem możliwe. Pogrzebałam trochę w poszukiwaniu jakichś na to dowodów. ale jedyne co udało mi się znaleźć to zdjęcie Jennifer w stroju kojarzącym się właśnie z Odettą.

Dla zainteresowanych:
https://s-media-cache-ec0.pinimg.com/736x/6b/61/36/6b61362d6176d2c4e81f9299f1e4c b39.jpg

ocenił(a) serial na 8
TakeItIzzy

https://www.pinterest.com/pin/534169205775376219/
poprawka linka*