PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 40071
6,2 6 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

Skoro Sniezka i David pozbyli sie mroku z Emmy jeszcze za nim sie urodzila i oddali go Lily to jakim cudem Emma stala sie zła?

wikii32

O który moment Ci chodzi?
■ początek: z Czernabogiem polującym na ludzi - Maleficent, później Emmę - z największym potencjałem zła?
■ środek: po tym jak rodzice wyznali Emmie co zrobili dziecku Maleficent i "wybawicielka" była narażona przez Rumple'a z "władczyniami ciemności" na ponowne wszczepienie mroku w swoją duszę?
■ czy koniec: jak to Emma stała się Mroczną/Mrocznym?

michu1945

Ogólnie. No bo skoro z Emmy został wypędzony mrok to ja to mozliwe ze ten mrok znow sie pojawil

wikii32

On się nie pojawił. Em była tylko mocno narażona przez Rumple'a z "władczyniami ciemności" na ponowne wszczepienie mroku w swoją duszę, zanim stała się Mroczną.

Ale to tylko MOJA interpretacja 4. sezonu.

michu1945

Aha dzieki

wikii32

Spoko, chociaż mnie moja odpowiedź nie satysfakcjonuje...

michu1945

Nie szkodzi. Moze wiecej sie dowiemy w 5 sezonie

michu1945

A nie że mrok chciał dorwać jakiegoś nosiciela i sama go wciągnęła żeby ratować Reginę?

Tocibida

No tak. Mrok z Golda był za silny by żyć tylko w czapce Merlina, dlatego szukał nosiciela. Widzieliśmy to w finale i tego nie ma co podważać.

wikii32

Ale Uczeń Czarodzieja mówił w jakiejś retrospekcji jak gadał z Czarodziejem (tylko, że go nie pokazali, a gadał do czegoś co go łączyło z Czarodziejem), że teraz trzeba zamknąć Autora (czy tak skoro już został zamknięty) i teraz wszystko ma wrócić na właściwe tory, a losy Emmy i Lily będą się przeplatać. Czyli skoro Emma była od zawsze narażona, a raczej miała mieć ten mrok, to on do niej prędzej czy później przyszedł. I non stop ktoś ją narażał na to. A zabijając Crullę, sama wyszła mu naprzeciw.