Dopiero niedawno po raz pierwszy przeczytałam opis once w polskiej wikipedii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dawno,_dawno_temu
Czytaliście to ??? Co to ma być? Kto to opublikował? nic dziwnego że serial nie jest popularny w Polsce skoro niektórzy zasugerują się takim opisem
najlepsza część o Reginie i Emmie:D
Skończyłem to czytać dziesięć minut temu, a najlepsze jest to, że nie mogę teraz przestać się śmiać :D
W drugim akapicie:
,,Zła Królowa – Regina, uczennica Mrocznego, rzuciła na świat baśni stworzoną przez niego potężną klątwę. Była to jej zemsta za to, że zdradziła ją wobec Cory, matki Reginy oraz szczęście jakiego doznawali wszyscy inni mieszkańcy Zaczarowanego Lasu."
Kots kto nie oglądał serialu, nie zorientuje się, że chodzi o Snow :) Wygląda to jakbyś zapomniał o tym napisać.
Ogólnie (IMO) opis jest zbyt skomplikowany, ale wszystkie tabelki są godne podziwu.
A i wybrałeś ładne zdjęcie JMo, ale mogłeś wybrać lepsze Roberta, Raphaela i Lany. :D
Niestety tylko takie są w Wikipedia Commons, czyli wikipedyjskim zbiorze zdjęć, gdzie w miarę dobrze widać ich twarz. Wgranie nowych wiąże się z batalią z nieprzejrzystymi licencjami oraz, następnie, z chmarą wiecznie czujnych redaktorów baź administratorów.
lol, ok już się opanowałam i mogę odpisać. Michu nie miałam pojęcia, że to Twojego autorstwa więc na pewno ten temat nie miał na celu urażenie Cię ani nic takiego więc mam nadzieję,że nie wziąłeś tego do siebie. Skomentowałam tylko opis który hmm co tu dużo mówić nie jest zbyt udany, moim zdaniem oczywiście. Nie proponuję swoich opisów bo skala wikipedii chcąc nie chcąc, zrobiła z niej opiniotwórcze źródło więc gdybym chciała coś wstawić musiałoby choć po części równać się z opisem na filmwebie który jak dla mnie jest super. Nie zrozum mnie źle po prostu nie każdy nadaje się do publikowania swojej twórczości poza forum (w tym także i ja)
"(...) ten temat nie miał na celu urażenie Cię ani nic takiego (...)"
To była OSTATNIA rzecz o jakiej pomyślałem. Wiem, że moje pisarstwo leży lub leży na poziomie "dostatecznego".
ale generalnie spoko, Michu , you made my day:) dzięki Twojemu opisowi będę mieć dobry humor przez kilka dni:)
http://img40.imageshack.us/img40/9048/memeoz.jpg
dużo lepiej:) jeśli mogę coś zaproponować- są pewne zwroty , zwłaszcza nazwy własne, imiona postaci z literatury które maja swoje odpowiedniki więc nie tłumaczy się ich 'słowo po słowie'. np. Snow Wite nie tłumaczymy przecież jako ' śnieżno-biała'. Dlatego proponuje zamianę Prince Charming po prostu na Książę z Bajki, bo tak jest to tłumaczone, np u Disneya
tylko co teraz z oryginalnym tekstem? ja chciałam go sobie codziennie czytać!:D
Przytaczam je tutaj:
[CYTAT]Dawno, dawno temu żył sobie Rumplestiltskin, który obawiał się o życie swojego syna Baelfire, mającego iść na wojnę z ogrami. Chcąc go uratować, stał się Mrocznym, potężnym magiem. Zyskując moc, pozwolił złu zapanować nad sobą, czego jego syn nie mógł zaakceptować. Za pomocą magicznej fasoli, Bae chciał się przenieść z ojcem do świata bez magii, ale Mroczny w ostatniej chwili stchórzył, tracąc równocześnie Baego, który samotnie przeszedł przez portal. Mroczny zaczął tego żałować i poprzysiągł Niebieskiej Wróżce, tej która wręczyła ostatnią fasolkę jego latorośli, że odzyska syna, nawet za cenę poświęcenia Zaczarowanego Lasu i wszystkich jego mieszkańców.
Zła Królowa - Regina, uczennica Mrocznego, rzuciła na świat baśni stworzoną przez niego potężną klątwę. Była to jej zemsta za cierpienie, jakie wyrządziła jej Królewna Śnieżka i szczęście jakiego doznawali wszyscy inni mieszkańcy Zaczarowanego Lasu, podczas gdy ona straciła wszystko, co kochała. Klątwa sprawiła, że wszystkie baśniowe postacie przeniosły się do miasteczka Storybrooke, w stanie Maine, gdzie nie pamiętali, kim tak naprawdę są, czas się zatrzymał, a magia przestała działać.
Jedyną osobą, która mogła pokonać Reginę była Emma - córka Królewny Śnieżki i Księcia Uroczego, zrodzona z najsilniejszej mocy - z prawdziwej miłości. Dziewczynka została przeniesiona do realnego świata wraz z Pinokiem, który miał być jej aniołem stróżem przez zaczarowaną szafę, tuż przed uderzeniem klątwy. Mając 18 lat została matką chłopca, którego oddała do adopcji. Dziwnym trafem został on adoptowany przez Reginę, panią burmistrz Storybrooke. Chłopiec otrzymał imię Henry i po 10 latach, tuż po tym jak Mary Margaret (niegdyś Śnieżka i biologiczna babcia chłopca) pokazała mu książkę z baśniami, sprowadził swoją prawdziwą matkę do miasteczka. Uwierzył, że jest ona ich ostatnią nadzieją na pokonanie Złej Królowej i przywrócenie szczęśliwych zakończeń.[/CYTATU]
Mam prośbę, jeżeli chcecie krytykować ze wikipedia jest, beznadziejnie prowadzona ( z czym się poniekąd zgadzam). Zaznajomnie się z regułami tworzenia. I sami zróbcie to lepiej. Skoro wiecie zę potraficie zrobić to lepiej.
Powodzenia i w takim razie do roboty. Fajnie jest kogoś krytykować, co nie bardzo miło się cwaniaczyć. A jak przychodzi co do czego to ten co najwiecej mówi - nie robi nic.
Pozdrawiam
L.
lilianne123. Ze s-p-o-k-o-j-e-m.
"(...) ten temat nie miał na celu urażenie Cię ani nic takiego (...)"
To była OSTATNIA rzecz o jakiej pomyślałem. Wiem, że moje pisarstwo leży lub leży na poziomie "dostatecznego".
Także JEŚLI chciałeś bronić tego co zrobiłem na polskiej wikipedii to dziękuję.
Nie wiem, jak ty ale ja jestem bardzo spokojna. I wyrażam swoje zdanie, na temat tak dziwnych pomysłów na zakładanie tematu.
Mówisz ze nikogo nie krytykujesz, a może jednak. Nie masz zamiaru nikogo urażać to w jakim celu zakładasz ten temat. [ Uwaga skierowana do założyciela tematu]
Powiedziałam po prostu powyżej co należy zrobić jeżeli się coś nie podoba w Wikipedii Starajcie się poprawić to co uważasz ze jest złe
michu1945 - uwaga jest do osób, które bardzo często z chęci pokazania ze są lepsi, krytykują innych. W sumie bez powodu
Pozdrawiam i dziękuję - Powodzenia
Ps. jest jak najbardziej w porządku bo Michu go poprawił:) Przeczytaj proszę spokojnie cały wątek
Moja droga, ale ja czytałam caluteńki wątek. I Pisze wyraźnie jezeli widzisz błedy na wikipedii to je poprawiaj. A nie zakładaj tematu pod tytułem "ouat w poskiej wikipedii" wtf? i nie nasmiwaj się z innych, czy co tam tylko sama zrób lepiej. latwiej zkrytykować niż samemu napisać ;(
Masz rację:) Ale się opisałam!! A lilianne jeszcze mi teraz każe do wikipedii pisać, chyba bym padła na klawiaturę:)
Nie naśmiewam się z innych (nawet nie wiedziałam kto go napisał) tylko z tekstu , który moim zdaniem nie nadawał się za bardzo na krótki opis serialu zamieszczany w wikipedii plus miał kilka śmiesznych momentów ( Emma - Redż) co jeszcze bardziej spotęgowało moje chore poczucie humoru. Jak wspomniałam, może po prostu nie każdy nadaje się do pisania tego typu rzeczy, w tym pewnie i ja dlatego tego nie robię, co też zasugerowałam Michowi. On jednak jak się okazało ładnie poprawił tekst , nasz serial ma ładną wizytówkę i jest git. Wyraziłam swoje zdanie i nadal będę to robić, pewnie zdarzy się tez czasem że kogoś skrytykuję także BEWARE:D
ps. a czy wolno nam np. komentować serial jeśli sami w żadnym nie występujemy, bo może wszyscy powinniśmy migrować z tego forum?:D (pytanie retoryczne, nie trzeba odpowiadać)