PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=648702}

Defiance

2013 - 2015
6,5 4,1 tys. ocen
6,5 10 1 4059
Defiance
powrót do forum serialu Defiance

Witam

Wlasnie skonczylem pierwszy sezon i mam kilka pytan odnosnie wydarzen zwiazanych z
przybyciem obcych ras. Troche chyba slabo wszystko bylo wyjasnione w serialu albo cos
przegapilem. Jest scena w ktorej mlody Nolan w raz z rodzicami w parku w St.Luis jest
swiadkiem przybycia obcych ras. Widzimy jak statki przebijaja sie przez atmosfere ... i co dalej
?? Co sie dzialo na Ziemi ?? Sadzilem ze oni przylecieli w pokojowym nastawieniu ... chcac
zajac Antarktyde jako nie zamieszkaly kontynent po stracie swojego swiata. Jednak ziemia
zostala poddana transformacji ?? Raczej ludzkosc by na to nie zezwolila

Drugie pytanie. Zauwazylem chyba 5 ras. Blade duszki, jakies malpoludy, rude "dzikusy" i te
lysole jak Pani doktor no i jeszcze te zarosniete male postacie jak barman w domu publicznym.
Kazda rasa ma swoja nazwe ale pojawia sie tez nazwa Votanie. Czy te wszystkie rasy
mieszkaly razem bedac jedna spolecznoscia na zniszczonej planecie ??

Jak dla mnie rasa Pani Doktor byla chyba najinteligentniejsza. Pozniej duszki ze swoim
podzialem na kasty. Rudzielce to raczej jakas w miare prosta rasa zyjaca powiedzmy w zgodzie
z natura ... Malpoludy to wylacznie robole chyba. barmana nie rozgryzlem :D

Jezeli ktos moglby mi nakreslic co sie dzialo na Ziemi po przybyciu obcych istot. Skad sie
wziela transformacja naszej planety i jak doszlo do jakich wojen graniczncyh bylbym wdzieczny.
Aha, jeszcze jedno. Jak wyglada obecnie podzial na ziemi. Czy tylko w Defiance rozne rasy zyja
ze soba "powiedzmy w pokoju" czy na Ziemi jest wiecej takich miejsc ?? A jezeli nie to czy
kazda rasa ma swoje tereny i jak wyglada sytuacja ludzi ...

Wielkie dzieki ...

ocenił(a) serial na 7
BigRo

Akcja serialu dzieje się na Ziemi 33 lata po lądowaniu Votan – konglomeratu siedmiu ras obcych, którzy byli zmuszeni do opuszczenia zamieszkałego przez siebie systemu gwiezdnego. Nie przybyli oni w celu podbicia naszej planety, dążyli raczej do pokojowej koegzystencji. Niestety zabójstwo ambasadora Votan było iskrą, która doprowadziła do wyniszczającej wojny, na której ucierpieli wszyscy. Ziemia została w dużym stopniu przemieniona poprzez terraforming(dostosowanie miejsca do życia dla rasy Kosmitów przekształcanie jej powierzchni w taki sposób, żeby ludziom nie było łatwo przeżyć), miasta legły w gruzach, ład społeczny został zaburzony.
W końcu udało się doprowadzić do zawieszenia broni oraz zawiązania kruchego pokoju, jednak zaprowadzone zmiany były nieodwracalne. Fauna i flora zmutowała, a duże obszary naszej planety nie nadają się do życia. Ziemią obiecaną stała się Antarktyda, która zamieniła się w tropikalną oazę. Rasy obcych np Volgowie którzy napadli na miasto w pierwszym odcinku jak i ludzie żyją oddzielnie oprócz miasta Defiance.W takich realiach poznajemy dwójkę głównych bohaterów – byłego komandosa Joshuę Nolana oraz jego przybraną córkę z rasy Irathient, Irisę. Na co dzień zajmują się poszukiwaniem i wydobywaniem zaawansowanych technologii z ogromnych statków kolonizacyjnych Votan, które spadają na Ziemię. Splot wydarzeń doprowadza ich do miejscowości Defiance (byłe St. Louis), gdzie we względnej koegzystencji żyją prawie wszystkie rasy obcych oraz ziemianie.

ocenił(a) serial na 6
Komodos

OK, wielki dzieki ... teraz troche rozjasnilo mi sie co, jak i skad.

Jakbys byl/byla jeszcze tak mily/mila aby wyjasnic mi skad tyle tego zlomu lata po orbicie :) O ile mi wiadomo floty kosmicznej raczej nie mamy. Do chlowy przychodza mi jedynie ostrzaly jakimis atomowkami :) Ale swoja droga jak na taka zaawansowana technologie jaka dysponuja Votanie to slabo im poszlo ...

ocenił(a) serial na 3
BigRo

Trudno powiedzieć ilu kosmitów przybyło na ziemię i jakim uzbrojeniem dysponowali. Ich świat umierał więc można się pokusić o hipotezę, że dysponowali bardzo ograniczonymi zasobami, a statki, to nie były machiny wojenne, tylko transportowce. Co do zniszczenia ich floty, to myślę, że jeśli statki wroga znajdowały się blisko siebie i na jednej orbicie, to wystarczyło zniszczyć tylko jeden, a reszta została rozbita odłamkami.

ocenił(a) serial na 6
acidity

Sluszna uwaga ...

ocenił(a) serial na 8
acidity

Dodam że wraz z pokojowymi rasami przylecieli także z lekkim opóźnieniem volgowie (o ile dobrze wiem to inne rasy votan zostawiły ich w ginącym systemie na śmierć), a oni nie lubią ani votan ani ludzi, więc zaczęli walczyć ze wszystkimi.