...I poproszę dokładkę!!!
Nie gram w MMO (nie przepadam za tym gatunkiem - dopiero Star Citizen może to zmieni), ale coś mi się wydaje, że w grę będącą uzupełnieniem fabularnym serialu, jednak
zainwestuję. Ot, chociażby żeby zapełniła mi czas w oczekiwaniu na drugi sezon. :)
Przyznam, że na początku jest nudno i stereotypowo, a "efekty specjalne" na odległość śmierdzą niskim budżetem, ale z czasem fabuła dojrzewa, zaskakuje i wciąga na tyle,
że druga wada przestaje mieć znaczenie (chociaż trzeba przyznać, że w ostatnich odcinkach jest jednak nieco lepiej ze wspomnianymi FX).
Faktycznie, trzeba się naoglądać, żeby wciągnęło. Niestety słaby scenariusz. Gra nie jest uzupełnieniem fabularnym, przynajmniej nie pierwszego sezonu. Akcja gry skupia się na San Francisco i przykładowo gracze musieli zdobyć i dostarczyć lekarstwo dla Defiance, co skutkowało mniej problematycznym rozwinięciem fabularnym. Niestety mało jest powiązań z serialem, a sama gra jest ciekawsza. Niestety słaba rozgrywka, ale niektóre postacie i questy nawet ciekawe, ciekawsze niż w serialu. W fabule serialu nie podoba mi się nadmierna fantastyka. Bronie, technologie itd. mogą być, ale super regeneracje, zwidy niewidy itd, to bardziej fantasy, mimo tego, ze to niby obca technologia. Efekty nie rekompensują fabuły niestety, ale można przeżyć, i choć pod koniec robi się ciekawiej, to i tak to cale Irzu mi pozostawia niesmak. Obejrzę następny sezon, a gra jest dobra tylko jeśli chodzi o główne wątki, kooperacja, to jest pasztet w tej grze. Jest bardziej indywidualna i moim zdaniem tam powinny być same mass questy jak ten z lekarstwem. Traktowanie każdego gracza jak tego jedynego, nigdy nie przypadło mi do gustu (tak wiem, prawie każda gra mmo taka jest), w końcu te same questy wykonują tysiące graczy, tak jakby to był jeden gracz, a potem nawalają obcych i to tyle z kooperacji. Postacie fabularne powinny przemawiać do grup, nie jednostki, wówczas rozgrywka przybiera charakteru masowej, mmo. Nie warto szczególnie zagłębiać się w to, ale od czasu do czasu można pograć i obejrzeć serial.