PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=648702}

Defiance

2013 - 2015
6,5 4,1 tys. ocen
6,5 10 1 4059
Defiance
powrót do forum serialu Defiance

Myślę, że serial jest całkiem przyzwoity i jestem całkiem ciekawy co wydarzy się dalej. Chociaż faktycznie jeśli ma się utrzymać widownia powyżej 2 mln to muszą się postarać.
+ postacie, głównie Nolan i Irisa oczywiście, Benz w roli Amandy nie jest taka zła (przynajmniej nie irytuję mnie tak jak Rita w Dexterze), poza tym nie rozumiem narzekania na powtarzające się twarze, przecież to jest normalne tak samo jak w filmach, na niektóre postacie nawet nie zwróciłem uwagi i w życiu bym nie powiedział, że żonka Dataka (który też zapowiada się ciekawie, chociaż czasami zabawne jak nim Stahma steruje) jest też z Dextera :D
+ świat, ciekawe rasy chociaż nie lubię gdy kosmici są aż tak podobno fizycznie do ludzi, poza tym mam nadzieje, że z czasem fabuła będzie bardziej globalna,a nie skupiała się tylko na St. Louis (może próby przywrócenia starej Ziemi, nowa wojna)
+efekty specjalne bitwy, broni i charakteryzacje

- żenujący wygląd roślinności i niektórych terenów poza miastem (w pilocie na początku jak jechali łazikiem to myślałem, że to jakaś denna animacja), aż boję się o to jak zrobią hellbugi
- St.Louis nuudaaa (poza tymi podziemiami może :)), kibicuję tej starej babce żeby udało jej się rozwalić wiochę i akcja przeniosłaby się w jakieś ciekawsze miejsce, może Nowy Jork do republiki? :)
- poza tym tak sobie pomyślałem, czy serial nie byłby ciekawszy jeśli pokazywałby podróż Nolana z Irisą na Antarktydę, w końcu serialu tego typu jest już przesadnie dużo

EyeMaze

Serial idzie w kierunku, który przewidziałem po pilocie. I dobrze! Pokazywane są różnice między rasami i ich wewnętrzne starcia, obyczaje i przyzwyczajenia. W dalszym Ciągu jednak interesuje mnie jaki status ma LawKeeper skoro prawo jest tam, powiedzmy sobie, chyba tylko obyczajowe. Nie było tekstu "nie zabijaj go bo Cię przymknę" tylko "nie zabijaj go, on posiada informację". To znaczy, że Vendetta jest tam na porządku dziennym... Ciekawe..

Co do hellbugów (masz na myśli czerwie?) i środowiska - cóż, jak serial się rozwinie i dostanie widownię to na pewno będą czekać na feedback i dostrajać się do opinii widzów. Co do St. Louis - na razie widzieliśmy tylko marną część tego miasta. Założę się, że ma jeszcze wiele do pokazania...

Czekam niecierpliwie. Jestem bardzo ciekawy tego uniwersum.

silvach

ps. fascynują mnie osoby, które oceniają serial po 2 odcinkach..

silvach

bo żeby naprawdę ocenić ten serial trzeba zacząć grać w grę... jak dla mnie jedno i drugie wypada świetnie. w końcu coś innego

ocenił(a) serial na 5
SatineNic

Trochę takie podejście "żeby ocenić film najpierw przeczytaj książkę na podstawie której powstał". Serial to serial, film to film, książka to książka. Jasne, że inne spojrzenie ma ktoś, kto czytał książkę czy grał w grę, ale wynik końcowy ma być czymś, co może oglądać każdy, bez potrzeby znajomości całego uniwersum.

nikike

ekranizacja powieści to zupełnie co innego. porównanie jest trochę nie na miejscu. w tym przypadku serial powstawał razem z grą, dlatego są ze sobą ściśle powiązane. żeby zrozumieć grę powinno się obejrzeć serial, żeby zrozumieć serial - należałoby zagrać. wielu rzeczy przydatnych do gry wyniosłam z dwóch odcinków serialu. tak samo pewne elementy z gry przełożyły się na lepsze zrozumienie serialu.

ocenił(a) serial na 5
EyeMaze

cukierkowaty ten serial, że aż żygać się chce

ocenił(a) serial na 3
pakemonus

Lepszy od Terra Novy, ale i tak wolę Falling Sky.

ocenił(a) serial na 5
EyeMaze

Słaby, twórcy nie wysilili się na stworzenie obcych ras, dlatego mamy planete małp, wampiry, węzę i piąty element. To że na początku pokazali jakieś statki to myślą że maga nazywać ten serial SF? Ale i tak najbardziej mnie wnerwia ta głupa z wyglądem miasta. Zacznę od tego iż przybyli kosmici w swoich statkach, po jakiejś tam wojnie ich technologia zmieniła faunę i florę na ziemi, pozwoliła na budowę jakiś energetycznych barier, ALE miasto to zbitek kontenerów, jakiś blaszaków które są domami. Co kosmiczna technologia nie działa na infrastrukturę, syf. Następnie w pierwszym odcinku jakiś koleś robi zdjęcie "kliszówką" WTF, cyfrowe aparaty przestały działać, albo zniknęły jak komputery, drukarki i reszta?

matek24

Nie znasz historii tego świata a się wypowiadasz. Może było podobnie jak w Diunie?

Nie wysilili się nad stworzeniem obcych ras? Proszę Cię. To, że z wyglądu przypominają mniej lub bardziej ludzi bądź postaci z innych książek / filmów nie oznacza, że to "cała rasa". Wygląd jest tutaj najmniej istotną sprawą. Stworzenie rasy, jak ty to mówisz, to nie tylko to ile ma palców u rąk ale także jej historia, tradycje, przyzwyczajenia, socjologia, religie i technokracja bądź jej brak. W większości filmów tego pokroju obcy pokazują się na 5 sekund po czym zostawiają widza z pytaniem "no, fajnie wyglądał, ale co to ... było i z czym to się je?".

Widzieliśmy na razie jakieś "zapchlone" pomniejsze miasto które jest złożone z uchodźców, weteranów bądź "lokalnych". To nie Nowy Jork czy stolica republiki. To taka "wieś" dla emigrantów. Ty byś chciał czego? Drapaczy chmur, lewitujących szklanych budynków?