PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=140101}

Detektyw Conan

Meitantei Conan
1996 -
7,7 322  oceny
7,7 10 1 322
Detektyw Conan
powrót do forum serialu Detektyw Conan

mam pytanie do osob, ktore widzialy wszystkie lub wiekszosc odcinkow tego anime. czy warto obejrzec cale? mam zamiar obejrzec poczatkowe odcinki albo (jesli mnie wciagnie) pierwszy sezon, gdyz pozniej spodziewam sie powtarzania tych samych schematow. czy moglby ktos oswiecic mnie czy akcja jest tylko na poczatku, czy moze fabula jednak sie rozwija w kokejnych sezonach?

ocenił(a) serial na 10
Pink_Phink

Tzn. mniej więcej we wszystkich odcinkach powtarza się ten sam schemat: Ran, Conan i Kogoro jadą gdzieś do jakiejś willi, albo idą do restauracji itp. i nagle są świadkami przestępstwa , które oczywiście rozwiązuje Conan. Jak lubisz zagadki kryminalne to polecam obejrzeć wszystkie odcinki ( ja jestem na 700), ale jak spodziewasz się czegoś nowego to lepiej sobie daruj (od czasu do czasu pojawia się czarna organizacja i FBI), ale to tyle jeśli chodzi o jakieś nowe rzeczy.

Hasan89

Wielkie dzięki! Postanowiłam obejrzeć chociaż kawalek, dopóki się nie znudzę, ale Twoja odpowiedź była bardzo przydatna :)

Pink_Phink

Conan to jedno z najdłuższych istniejących i wciąż wychodzących anime. Wytrwanie przy przeszło 700 odcinkach jest trudne, a może i niemożliwe, jeśli seria bardzo cię nie wciągnie. Ja z Conanem rozwiązuję zagadki już przeszło 10 lat :) Tak czy inaczej, Hasan89 ma sporo racji, że schemat na ogół jest podobny. Zmienia się tylko czasami, a może nie tyle sam schemat co jego bohaterowie. Później pojawia się ich coraz więcej i napędzają fabułę na przód. Dla mnie osobiście najfajniejsze są odcinki, w których pojawia się rówieśnik Shinichi'ego, Hattori Heiji, który również jest detektywem. Nie mniej, na ogół seria jest dość epizodyczna. Jedna sprawa ciągnie się zwykle przez dwa odcinki, rzadko dłużej. Te dłuższe sprawy z reguły mają jednak to do siebie, że są istotne dla rzeczywistej fabuły, która kręci się wokół BO. W to wszystko wplątuje się FBI i CIA i rzeczy robią się ciekawe. Dla urozmaicenia czasami pojawia się też Kid, postać z anime/mangi Magic Kaito - złodziej klejnotów posługujący się wymyślnymi sztuczkami pod fasadą magii, którego Conan czasami próbuje schwytać.
Dla tych wątków z BO naprawdę warto oglądać. Albo dla samych ciekawych postaci, bo te, które zostają w serii na dłużej, na ogół mają tajemnice i niesamowite charaktery, które intrygują. Ciężko nawet nie lubić niektórych zabójców z BO.

Pink_Phink

Nie ma sensu, mniej więcej to samo się powtarza, jeżeli już warto obejrzeć odcinki w których główna fabuła idzie do przodu. Tutaj https://it.wikipedia.org/wiki/Episodi_di_Detective_Conan co prawda jest po włosku, ale posłuchaj, "stagioni" to "sezony", kliknij i poluj na teksty w żółtym tle, tam masz i tytuł po włosku i po japońsku w ich literach i w naszych. Następnie poszukasz sobie na Internecie albo na podstawie numeru odcinka, albo tytułu po japońsku w naszych literach. Nie pytaj mnie co to są te na niebiesko, wiem jedynie co to są te żółte.