Tak sobie myślę, czy twórcy serialu nie stosują jakiegoś schematu w tworzeniu nowych sezonów. Zresztą zobaczcie sami:
sezon .1 - Dexter ma intrygującego przeciwnika, który zmienia jego życie.
sezon 2. - nasz kochany Dexio znajduje sobie dziewczynę, ktoś depcze mu po piętach.
sezon 3. - "rozluźnienie" po emocjonującym sezonie 2., Dexter znajduje sobie bratnią duszę,
zachodzą wielkie zmiany w jego życiu.
sezon 4. - także intrygujący przeciwnik, ale zmienia on życie Dextera dużo bardziej niż ten w
1. sezonie.
sezon 5. - nowa dziewczyna, Dexter znów b. bliski krzesła / zastrzyku.
Wychodzi na to, że sezon 6. będzie znowu lżejszy, za to 7. będzie bombą, tak jak 1. i 4. :D Sprawę 7. sezonu omawiano m. in. tutaj: http://www.filmweb.pl/serial/Dexter-2006-331618/discussion/Jest+szansa+na+7+Sezo n+DEXTERA,1506427
Oczywiście pomiędzy sezonami są różnice, czasem ogromne, ale ogólny koncept się zgadza. Może to się kupy nie trzyma, ale co tam, pofantazjować każdy może :P
Póki co, obejrzałam dopiero 3 sezony. Rzeczywiście w trzecim widać pewne "rozluźnienie". Dla mnie jednak 1. sezon był bardziej emocjonujący niż 2.
Też to zauważyłem! Sezony nieparzyste są spokojniejsze (1,3,5). Natomiast w sezonach parzystych (2,4) jest więcej akcji. Czyli teraz powinny nas czekać większe emocje ;)
Sezon 1 spokojny ? :D WTF ?! :D Tzn w teorii tak ale 2/3 ostatnie odcinki to pełne akcji.