PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 204 tys. ocen
8,2 10 1 203800
7,2 26 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

Nie chce oceniać 5 sezonu i pisać jaki on tam słaby czy go też bronić. Interesują mnie niedociągnięcia oraz wiele pytań które się nasuwa po obejrzeniu finału:

1.) Gdy Deb przyszła i złapała Dexa i Lumen wystrzeliła z broni. Kula musiała utkwić w ścianie, a chyba policyjne kule są łatwe do rozpoznania. Nikt tego nie sprawdził?
2.) Myślicie że Deb się domyśla kto był za tą zasłoną? Jej dialog z Dexterem jest można tak powiedzieć zagadkowy i dwuznaczny.
3.) Dex po wypadku i wyjściu z samochodu rozwalił sobie czoło. Nikt nie sprawdza samochodu, śladów krwi?
4.) Lumen również została ranna w samochodzie. Co z jej śladami krwi w bagażniku?
5.) Chase jeździ jakimś nowym BMW. Taki samochód chyba łatwo namierzyć. Na pewno go nie ukradł bo by tym bardziej go szukano, jego samochody przecież łatwo sprawdzić, tym bardziej wypożyczyć, ponieważ jest znaną osobą. Jakim cudem nikt nie wpadł na pomysł żeby namierzyć samochód.?
6.) Doszły mnie plotki że Lumen ma wrócić w 6 sezonie. Wiecie może czy to prawda?
7.) Cała pomoc Quinnowi jest " nie Dexowa ". Teraz tym bardziej wzbudza jego podejrzenia. Nie uważacie że to totalnie nie pasuje?
8.) Quinn podejrzewany o morderstwo wychodzi dosłownie w sekundę ponieważ ślad krwi na jego bucie nie pasuje ale co z resztą? Tak o wymażą odciski, kamery, telefony?
9.) Czemu Dex podaje swoje prawdziwe dane facetowi w archiwum? O ile pamiętam prawie nigdy tego nie robi.
10.) Dex i kradzież samochodu? WTF?
11.) Godzina na posprzątanie miejsca zbrodni? Trochę mało jak na pocięcie ciała na kawałki, wrzucenie do worków, posprzątanie i ucieczka.

ocenił(a) serial na 10
macio1320

10) Spieszył na ratunek
11) Nikt nie mówił,że cięli go w domu Chase. Może gdzieś s indziej.
7)Można gdybać
Od siebie:
Jakim cudem Debra nie sprawdziła posiadłości na stare nazwisko?

ocenił(a) serial na 8
Wojtek_dpo

Mnie najbardziej zdziwiło to dlaczego nikt z wydziału nie sprawdził posiadłości Chase'a na stare nazwisko. Był ich głównym podejrzanym i starali się go odnaleźć za wszelką cenę a nie mogli tego sprawdzić tak jak to zrobił Dexter. Nie rozumiem dlaczego wszyscy na są zawsze za jego plecami, to co on wytropi i załatwi na własną rękę oni szukają wiele tygodni a czasem dostają od niego podrzucony trop, który ich zadowala myśląc, że rozwiązali sprawę.
Oczyszczenie Quinna z podejrzeń wyłącznie na podstawie zbadania śladów krwi na jego bucie jest również dla mnie zaskakujące. To jednak jakoś sobie można wytłumaczyć, widocznie resztę dowodów uznano za niewystarczające, nie można wydać aktu oskarżenia na postawie poszlak. Mi jednak w tym miejscu nie pasuje również fakt, że to Dexter bada ślady krwi na bucie Quinna. Quinn tworzy nieformalny związek z siostrą Dextera więc możliwe było oszustwo w rozpoznaniu śladów krwi. Powszechna sympatia i zaufanie wśród współpracowników w stosunku do Dextera nie powinny mieć żadnego znaczenia. Takie ważne dowody powinien badać ktoś z zewnątrz.

ocenił(a) serial na 8
Przemson_26

Odnoszę wrażenie, że na dobre zakończenie sezonu zabrakło albo czasu albo pomysłu. Sprawa zostaje uznana ostatecznie za zamkniętą, Debra dostaje nawet od LaGuerty gratulację za jej rozwiązanie. Brak w tym wszystkim jednak konkretów. Główny podejrzany jak również 4 poprzednich znika bez śladu (teoraia o mścicielu jest tylko domysłem, nie ma na nią zbyt wielu dowodów). Do tego jeszcze nierozwiązana sprawa zabójstwa Liddy'ego. Zbyt łatwo oczyszczony z zarzutów Quinn i nikogo podejrzanego w zamian.

ocenił(a) serial na 7
Przemson_26

Dexter swoje śledztwa przeprowadza " na własną rękę", czyli poza prawem, nie musi czekać na nakazy przeszukiwań domów, zakładania kamer, podsłuchów, nie musi pisać raportów, dostosowywać się do pracy w grupie itp. To jednak trochę czasu zajmuje, a że ma dostęp do wszystkich danych, wie, jak zbierać i badać materiał dowodowy jest sporym ułatwieniem, a tym samym może szybciej radzi sobie z tropieniem swoich ofiar. Pracujący dla policji Doakes był oskarżony o wielokrotne morderstwa. To nawet logiczne, że policja w Miami nie chciała dalej ciągnąć sprawy Quinna, bo kolejna afera w wydziale raczej nie jest im do niczego potrzebna. Liddy został zwolniony za korupcję z tego co pamiętam, a w oczach wielu policjantów to może być dyskredytujące. Batista, uważany za jednego z niewielu porządnych detektywów chciał dalej ciągnąć sprawę, ale inni nie byli zainteresowani, bo Liddy nie był "dobrym gliną". Takie są moje przypuszczenia.

ocenił(a) serial na 7
macio1320

Część z tego poruszyłem tutaj http://www.filmweb.pl/serial/Dexter-2006-331618/discussion/Zażenowanie,1514799 . Ogólnie ten odcinek jest najgorszy ze wszystkich odcinków z seri 1 - 5. Ale czego się spodziewać kiedy twórcy tak namieszali z watkami i teraz musieli to naprostować w 45 min.

ocenił(a) serial na 10
macio1320

Zgadzam sie z watpliwosciami 1, 3, 4, 5, 9
Pkt 7 - Jesli chodzi o Quinna, to Dex nie zrobil tego dla niego tylko dla siostry, ktora chwile wczesniej puscila wolno i Dexa i Lumen.
Pkt 6 - Ciekawa jestem czy Lumen wroci, choc jej powrot podwazylby wszystko to czym bylo zakonczenie tego sezonu. Odeszla, bo nie mogla byc z kims kto dalej zabija, wiec dlaczego mogloby jej to nagle przestac przeszkadzac w nastepnych odcinkach..-? Jesli wroci, to moim zdaniem, wylacznie epizodycznie.
Pkt 11 - Jesli chodzi o ten punkt i sprzatniecie miejsca zbrodni to Dex z Lumen zaczeli to duzo wczesniej niz nakryla ich Deb - wczesniej widac jak czyszcza noze z krwi i gdy przylapuje ich Deb trzymaja w rekach juz sprzatniete elementy miejsca zbrodni.
Pkt 10 - Co do kradziezy to Dex zawsze byl sklonny do irracjonalnych zachowan gdy zagrozony byl ktos z jego bliskich.Taka stala sie rowniez dla niego Lumen, wiec zupelnie nie dziwi mnie ta kradziez.

macio1320

5) nie kojarzę żeby spece z BMW wyposażyli swój nowy model w GPS opcje przekazywania swojej pozycji policji, kiedy tej się tylko podoba, może przestań oglądać CSI
7) gdybyś nie zauważył Dexter od pierwszego odcinka pierwszego sezonu trochę się rozwinął, po za tym Deb kocha Quinna o czym Dexter wie, więc przynajmniej nie zabił ze względu na nią
9) pewnie spieszył się i chciał szybko uzyskać informacje

ocenił(a) serial na 8
LeeHarveyOswald1986

Co do 5 punktu, to chyba spece podadza polozenie GPS kogos, kto jest poszukiwany przez policje prawda ?

ocenił(a) serial na 10
macio1320

pkt 7 - podejrzewam, że Dexter przypuszczał, że Quinn wyda go jeśli pójdzie do paki, więc rozwiązanie problemu jak najbardziej logiczne

ocenił(a) serial na 8
ewred

Ja czekam kiedy nagrania z samochodu wypłyną na jakiś brzeg, czy trafią w ręce choćby rybaków, cokolwiek.

użytkownik usunięty
ewred

w końcu ktoś myśli logicznie :-)

ocenił(a) serial na 9
macio1320

Dokładam od siebie:
12)
W pewnym momencie Dex powiedział..... a właściwie pomyślał że Jordan ma Lumen od 12 godzin, więc także mniej więcej tyle godzin temu Dex zabił Liddy'ego. Odkąd Quinn pojawił się w 3 sezonie jego postać jest przedstawiana jako elegancik. Dlatego zastanawiam się, czemu od 12 godzin Quinn ma tę samą koszulę, spodnie i buty?

Divine

Dobry dezodorant ma! Szacunek za spostrzegawczość :)

ocenił(a) serial na 10
OBIEKTYWNY

Co do kuli po strzale Deb, krwi Dextera w samochodzie po wypadku czy krwi Lumen w bagażniku, to Dexter miał troche czasu na wysprzątanie tego, po tym jak Deb zdecydowała ich puścić wolno. Można się przyczepiać do tych szczegółów, nazwać ich niedopatrzeniami itd. ale liczy się to, że cały sezon, pomimo że juz 5, nadal był zajebisty i trzymał w napięciu ! Lumen odeszła...jak dla mnie jest to bardzo dobra wiadomość. Teraz Dexter, już otrząśnięty po smierci Rity, może wrócić do roli samotnego strzelca z pierwszych sezonów. Miejmy nadzieje że scenarzystom nie zabraknie pomysłów i że będzie kolejny sezon. Pozdrawiam :P

ocenił(a) serial na 10
adrian130991

Dexter sę bardzo spocił rzucając talerz chyba bo po rzuceniu talerzu ma całe mokre pachy :D:D:D:D:D

ocenił(a) serial na 6
Astondb9

W Miami jest gorąco - w każdym sezonie dostrzeżesz Dexa spoconego jak świnia :D:D:D:D

ocenił(a) serial na 10
macio1320

Na kazde pytanie można łatwo odpowiedzieć

1 - dała im godzinę na sprzątnie, myślisz że dex by o tym nie pomyślał?
2 - nie domyśla się - deb jest romantyczką. Nie chciała ich zmykać bo czuła że robią słusznie.
3 - patrz pkt 1
4 - patrz pkt 1
5 - miał zapewne wiele samochodów. poza tym skąd wiadomo że to był jego? może wypożyczył? Ten punkt to zwykłe czepianie się szczegółów.
6 - dowiemy się wkrótce
7 - pomoc dla Deb, a także dex chciał uniknąć niepotrzebnych oskarżeń na jakie mógłby na narazić quinn
8 - jakby wszytko ci mieli pokazywać to ten film trwałby 3 godziny - to tylko szczegół, nie ma co się czepiać. Gdyby się uparli zapewne łatwo by to wyjaśnili.. ale po co?
9 -spieszył się, poza tym gdyby tego nie zrobił - nie dostałby info. Poza tym kolo z archiwum nie ma obowiązku zgłąszać takich zapytań. To była przysługa, bo dex ładnie poprosił motywując że może uratować życie.
10 - spieszył się - ty byś szedł na piechotę jakbyś miał ratować swoją miłość?
11 - zwykłe czepianie się... - skąd wiesz że by nie zdążył?

ocenił(a) serial na 10
Coyotman

reasumując - te wasze wątpliwości, to zwykłe mądrzenie się. nie podoba się? nie oglądajcie. W tym serialu sporo było takich kwiatków jakie próbujesz wyciągać. - Tyle że serial ma ograniczony czas trwana odcinka. Nie można łopatologicznie tłumaczyć każdego szczegółu. Twórcy zapewne uznali widzów za na tyle inteligentnych, że potrafią sobie pewne rzeczy sami dopowiedzieć.
Nie traktuj mojej wypowiedzi jako atak - po prostu poirytowałeś mnie.
Dla mnie ten odcinek jak i cały sezon był rewelacyjny. Dziękuje.
Pozdrawiam

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 10
Astondb9

Sądząc po twoim wcześniejszym wpisie wolisz klan - więc nie ma sensu z tobą dyskutować

ocenił(a) serial na 10
Coyotman

brak argumentów obronnych można w twoim przypadku zamienić byle zdaniem.Pozdrawiam "chłopcze"

ocenił(a) serial na 10
Astondb9

gratuluje po raz kolejny. Piękna konwersacja nam się narodziła nie sądzisz? taka romantyczna... Może podasz mi swój adres?

ocenił(a) serial na 10
Coyotman

albo nie musisz - znajdę Cię pi IP. Mój stary pracuje w komendzie wojewódzkiej. Do zobaczenia.

ocenił(a) serial na 10
Coyotman

buahhahahahahahahahahahahahaha buhahahahahahahahahahahhaha buahahahahahahahhahaha buahahahahhahahahahaha buhahahahahahahhahaha buhahahahahahahah buhahahaha. Oj padłem :D

ocenił(a) serial na 10
Astondb9

Cieszę się że cie rozbawiłem. O to chodziło. tak naprawdę jestem biednym chłopczykiem schowanym za swoim monitorkiem. Skończmy już - daj się wypowiedziec rozsądnym ludziom.

ocenił(a) serial na 5
Coyotman

no nic tylko się bać!! ;D
btw co to jest potylica?

ocenił(a) serial na 5
Astondb9

myślałem, że widziałeś Wściekłe pięści węża i skojarzysz motyw :)
w takim razie nie przeszkadzam panom!
dobranoc!

ocenił(a) serial na 5
Coyotman

on raczej wie, że kłamie, a zagranie z Twojej strony było co najwyżej z piaskownicy...

ocenił(a) serial na 10
sutryk21

oj tam oj tam - zwyczajna kiepska prowokacja... - wkurzył mnie swoim biadoleniem bez argumentów. Zresztą nie widziałes innych tematów co pozakładał... - Ma co prawda takie prawo... co nie znaczy że ja nie mogę mu coś niecoś odpisać.

Astondb9

to co, że znany;] Mode na Sukces też wszyscy znają ;]

ocenił(a) serial na 8
Coyotman

Pewnie, mozna wytlumaczyc kazda bzdure, ale nie jest to podyktowane logika, tylko twoim bezgranicznym uwielbianiem serialu. Nie wszyscy musza w ciemna kupowac kazdy bzdet sprzedawany przez tworcow. Moga ogladac, moze im sie podobac, ale moga tez dazyc serie pewnym krytycyzmem.

ocenił(a) serial na 10
damian_filmweb

Dobrze gada! Polać mu!

ocenił(a) serial na 10
damian_filmweb

Masz rację. Niemal bezgranicznie uwielbiam ten serial. W poście odpowiedziałem na każde pytanie bo odpowiedzi wydawały mi się oczywiste. Naprwdę uważam że zadawanie większości z nich to szukanie dziury w całym.
Ale powiedzmy sobie szczerze, czy twórcy naprawdę muszą wyjaśniać każdy szczególik?
Pewnie że można nie być zadowolonym z wersji fabularnej sezonu/odcinka, przeciez do każdego trafia co innego, wszyscy mamy inne gusta.
Moim zdaniem sezon był bardzo dobry i tyle. Prawdopodobnie mógłby być lepszy... ale był taki jakby był.
Post nie dotyczył zresztą tego czy mi się podobał odcinek czy sezon - ale niedociągnieć. myśle że z odrobiną wyobraxni każdy może sobie dopowiedzieć.pewne rzeczy. To nie jest serial o Quinnie czy Debrze... - ale o Dexterze - nie zapominajcie o tym. Mnie np nie obchodzi czemu quinn sie tak łatwo wywinął... przyjąłem to i tyle... dodatkowe pięć minut filmu wyjasnijace tą kwestie było by moim zdaniem niepotrzebne.
Pozdrawiam i dzięki że zaargumentowałeś, w przeciwieństwie do mojego poprzedniego tutaj rozmówcy

ocenił(a) serial na 10
macio1320

1. O ile mają spisane wzory luf policyjnych pistoletów i Dexter nie sprzątnął kuli
2. nic na to nie wskazuje
3,4. takie ślady krwi są istotne jeżeli ten kto je zostawił popełnił wcześniej przestępstwo i jego DNA jest w policyjnej bazie. Bez tego są bezużyteczne
5. nie ma pewności czy jechał swoim samochodem, mógł być zapisany na firmę, pożyczony itp
7. bardzo rozsądne ze strony Dexa. Gdyby Quinn poszedł siedzieć za morderstwo nie miałby nic do stracenia, powiedział by kogo śledził Liddy, a tak jest nie pisany układ - ja nie wsadzę ciebie a ty mnie.
8. to wszystko poszlaki a nie dowody ale to rzeczywiście przegięcie że tak natychniast go puścili
9. nie robił nic nielegalnego więc czemu miał się maskować?
10 trudno żeby najpierw wracał PKSem do domu po samochód kiedy każda minuta byłą ważna
11 miał facet praktykę, chociaż może to naciągane

mnie bardziej zastanawia czemu nikt poza Dexem nie sprawdził nieruchomości na stare nazwisko Chase'a, takie matoły pracują w policji? No, ale generalnie w poprzednich odcinkach były większe bzdury

wkdarek

moim zdaniem kiepski finał chyba najgorszy ze wszystkich jeśli chodzi o akcję.
Natomiast jeżeli chodzi o klimat to końcówka taka nastrojona na koniec końców.
Tak mógłby się zakończyć serial, co sięnie zdarzy bo przewidziany jest 6 sezon.
Cenie ten serial i nietypowego głownego gohatera-narratora jednakże
da się tu zaobserwować pewną schematyczność w działaniach bohaterów.
Deb- to było do przewidzenia jak tylko tam weszłą i zobaczyła te wszystkie narzędzia, słup, łóżko.
Po jej wyrazie twarzy wiedziałam że ich puści.
Quinn- kwestia domysłu. Przewidywalna pomoc dla ukochanego siostry który wie kim jest Dex, ale
nie ma dowodów.
Lumen także byłą przewidywalna. Nie mogło być wszystko cacy.

jak na podsumowanie 5 sezon ocenie na 8/10 ale zakończenie marne 5...

ocenił(a) serial na 7
wkdarek

Mnie w odcinku finałowym najbardziej wkurzył ten nóż, który nagle znalazł się w rękach Dextera i w stopie Jordana. Nie było momentu, w którym mógł włożyć go do kieszeni czy gdziekolwiek.Nawet zanim wyczołgał się z samochodu żaden ruch nie wskazywał na to, że coś tam chowa za pazuchą. Potem jeszcze zleciał z tych schodów....przecież mógł się pokaleczyć, albo nóż mógł się wysunąć. To jest jeden z tych motywów, których za Chiny nie mogę sobie wytłumaczyć. I za sprawnie poszło mu uwolnienie rąk.

lewa_noga

A nie wpadłeś na to, że mógł schować nóż za pazuchą w bezpieczny sposób jeszcze przed całym zajściem :) ? Przecież wiedział, że Chase na niego czeka i musiał mieć plan B na wypadek wtopy.

macio1320

to jest tylko serial a nie real:] jak dla mnie nie tak fajne zakonczenie jak w innych seriach ale i tak moze byc ...jakos to wkoncu musieli zakonczyc zeby byl nastepny sezon:)

ocenił(a) serial na 9
macio1320

to o czym pisałem w innym temacie - czemu Jordan Chase nie puścił głośno radia w samochodzie żeby zagłuszyc hałasy z bagażnika wywoływane przez Lumen? przecież jechał w środku dnia przez miasto, podczas stania w korku inni kierowcy lub piesi mogli usłyszec te hałasy

delh

1.) Dex mógł ją zabrać, miał trochę czasu.

2.) Nie wiadomo, ale raczej wątpię, że się domyśla, przeżyła by szok, a nie chodziła szczęśliwa. Zresztą motyw dowiadującej się Deb na pewno zostawią na finał całego serialu. Co do jej słów wypowiedzianych do Dextera na urodzinach to raczej chodziło jej, że skończyło się te "złe czasy", na posterunku spokój itp. a słowa, że Dexter też pewnie jest szczęśliwy nawiązują do tego, że pogodził się z Astor, która razem z Coddym zostaną u niego na wakacje itp.

3.) Tutaj muszę się zgodzić z Tobą.

4.) Uderzył ją i krwawiła z czoła, ale nie koniecznie musiała zostawić jakieś ślady w bagażniku, krew mogła zostać na twarzy oraz na ubraniu.

5.) Zgadza się, jakoś mało domyślna ta policja w Miami.

6.) Okaże się, ale wątpie.

7.) Właśnie jak najbardziej wszystko pasuje. Dexter wie, że Quinn i tak wie już dużo, więc sfałszowanie wyników jest już bez różnicy dla niego. Natomiast, wysłanie Quinna do więzienia byłoby głupstwem, wiadomo, że Quinn w końcu by pękł i zaczął mówić wszystko co wie, a wtedy Dexter byłby na celowniku. Oczyszczenie Quinna to był najlepszy wybór.

8.) Zgadzam się, za łatwo poszło.

9.) Sprawdzanie takich danych na prawdziwe nazwisko nie było jakimś ryzykownym posunięciem, szansa, że to wyjdzie i tak jest mała, a zawsze mógł się wytłumaczyć, że chciał pomóc Deb przy śledztwie.

10.) Śpieszył się, ale i tak kradzież samochodu to przesada, miał inne opcje.

11.) Sprzątać zaczęli wcześniej, do tego aż tak dużo do sprzątania nie mieli. Odciski i ślady pobytu Jordana mogli sobie darować, bo w końcu i tak wszyscy wiedzieli, że tam przebywał. Musieli pozbyć się krwi i ciała. Co do krojenia ciała to mogli to zrobić gdzie indziej.

Shinoda1990

Odnoszę wrażenie że za dużo osób ogląda seriale z cyklu CSI i bierze je zbyt dosłownie, że maja ślad bieżnika i już wiedza jaki to model a nawet rocznik, a jaki problem to zmienić opony?. Co z tego że w samochodzie jest nawigacja GPS? Myślicie że wystarczy zadzwonić do BMW a oni podadzą pozycje fury, przecież zbieranie takich informacji to by było szpiegowanie swoich klientów, tym bardziej bez ich wiedzy, więc na pewno nie ma takiej funkcji w standardowych nawigacjach samochodowych, które pokazyja pozycje tylko w samochodzie. Namierzanie GPS skradzionego pojazdu to zupełnie inna bajka to dodatkowe zabezpieczenie odpowiada zupełnie inny modów gdzieś ukryty głeboko w furze o oddzielnym zasilaniu żeby złodziej nie znalazł, i zajmują się tym oddzielne firmy.