Az tyle jest w tym serialu przemocy by dawac mu kategorie R??
Pytam bo jeszcze nie ogladalem, a oburzylem sie widzac pozna godzine emisji tego serialu na tvn-ie i zwrocilem wlasnie uwage na czerwony znaczek przy tym tytule w programie tv.
Po pierwsze kategoria R jest od 17 roku życia :P
Po drugie, teoretycznie w serialu przeklinają (choć tłumacze zrobili z "fuck" "kurczę" , a z "holy shit" jakieś "w morde jeża"). Tematyka sama wskazuje na to, że jest sporo przemocy, krwi w szczególności (ah.. te ostatnie odcinki I sezonu). Jest też seks (ale nie myśl, że sceny wyjęte z erotyka).
Więc tak, wychodzi na to, że raczej jest skierowany do starszej widowni.
Polskie tlumaczenia sa po prostu zalosne. Mam tu przede wszystkim na mysli przeklenstwa. Jak dla mnie film traci caly urok bez klasycznego, nie tylko w tym serialu, slowa "fuck".
no tak ale z drugiej strony w usa puszczany jest o 21... wg mnie optymalna godzina emisji bylaby 22..
Tia, ale TVN ma też inne programy z liczniejszą publiką.
Showtime, z tego co mi wiadomo jest płatną telewizją, a nie ogólnodostępną jak TVN. Na HBO czasem też leci jakis "poważniejszy" film w godzinach 21-22
Dodatkowo cenzura w Stanach a u nas to dwa różne światy.
Zastanawiające jest to, że na n-ce, która z TVN jest powiązana, film ma klasyfikację wiekową 15+
Żeby Dexter mógł w tygodniu lecieć o godzinie 22 trzeba by było zrezygnować z "Szymon Majewski Show"/"Kuba Wojewódzki"/"You Can Dance"/MegaKino (czy jak to tam ma)
Ewentualnie zostaje czwartek, ale z tego co wiem to w czwartek leca jakieś "Prawdziwe historie" czy coś. W sobotę będzie "Mam talent" a w niedziele też nie będzie pasowało, bo trzeba iść do pracy...
Dla mnie godzina jest dobra. Rzadko idę spać przed 1.00 więc Dexter i inne programy lecące w tych godzinach to idealne zakończenie dnia :P
Jeśli film ma znaczek od 18 lat to według moich informacji i tak nie może być puszczany przed godziną 23.
nie no ja rozumiem ze ma taka kategorie wiekowa itd (choc moim zdaniem jest to troche przesadzone) i ze gdyby puscili wczesnij przyczepily by sie te rady itd...
mowie tylko ze optymalnie taki serial jest puszczac o 22 by i z przyjemnoscia sie go ogladalo(a nie myslalo kiedy sie skonczy bo chce sie j\spac a rano trzeba wstac) i by ogladalnosc mial w miare dobra.. bo osobiscie nie liczylabym na to ze w polsce dexter bedzie hitem i beda go ogladac miliony w momencie gdy jest puszczany we wtorek o 23:30...
i co ma do rzeczy ze showtime jest platny? dziecko rownie dobrze moze obejrzec wykupiony kanal i ten ktory jest ogolnodostepny...
co do tego kiedy jak itd coz wojewodzki i majewski robia sie coraz bardziej nudni i zenujacy wiec powinni ich zdjac puki czas... reszta tych okruchow zycia mega kin(swoja droga mogliby wykupic jakies filmy a nie po raz setny puszczac nigdy w zyciu i inne chlamy) powinno sie zdjac z anteny.. inne stacje jakos potrafia znalezc czas na dobry serial.. a nie oszukujmy sie tvn nie ma jekiejs szalenczo dobrej ramowki,
takze jeden dzien mogliby poswiecic na powiedzmy dwa dobre seriale ktore sa tak naprawde kurami znoszacymi zlote jajka.. oczywiscie dobrze trzeba je wypromowac puszczac w sensownyc godzinach i w odpowiednim czasie od emisji np w stanach.. a nie tak ze juz kazdy zdazy sciagnac i obejrzec bo nie oplaca sie czekac tych dwoch lat czy ilus
w polsce nie wiem dlaczego marnuje sie potencjal tych seriali.. np takie tvp moglaby duuuuzo kasy zarabiac na tych serialach ktore posiada/puszczala ale ich nie wykorzystala odpowiednio.. jedyny chyba ktory w miare tako promowali to lost i to tylko na poczatku.. a co z np house'm? csi? hotel babylon? i wieloma innymi?
jesli chodzi o niedziele.. w srode takze trzeba isc do pracy/szkoly wiec roznicy zbytniej nie widze