PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 204 tys. ocen
8,2 10 1 203781
7,2 26 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

Przesada

ocenił(a) serial na 8

Owszem nie powiem: serial dobry, nawet bardzo dobry ale żeby porównywać go do Prison Break a niektórzy nawet mówili że jest lepszy. No bez przesady

ocenił(a) serial na 10
Godfather99

Dexter jest swietny Prison Break tez, tyle tylko, ze obydwa seriale sa dobre jesli maja tylko jeden sezon. Drugi sezon Prison Breaka to porazka! Juz koniec pierwszego wolal o pomste do nieba. Dexter chociaz zachowal fason i skonczyl sie tak jak powinien (w przeciwienstwie do PB, gdzie zmienili kilka ostatnich odcinkow). Jakos mam mieszane uczucia co do 2go sezonu Dextera, ale pierwszy byl arcydzielem.

Ice_Wolf

Nie znam "Prison Breaka" (zamierzam to zmienić w najbliższym czasie), ale nie sądzę by mógł przebić "Dextera", bo to absolutna rewelacja. Też mam coraz większe wątpliwości co do 2 sezonu "Dextera", bo nie widzę punktu zaczepienia dla dalszej fabuły - ale myśle, że twórcy rozwieją moje wątpliwości. W końcu nie można krytykować czegoś, czego jeszcze nawet nie ma :>

Albertino

Hej nie ogladalam Dextera ale zamierzam to uczynic ale za to og;ladam Prison Break ;lost i polecam

Ice_Wolf

Sorry, jak możesz mieć zastrzeżenia do 2 sezonu Dextera skoro go nie ma?:) i raczej chyba nie będzie? Prisona oglądałem już dawno i jestem jego fanem, ale po obejrzeniu Dextera....doskonały serial. Kocham oba :)

ocenił(a) serial na 10
Godfather99

Zgadzam się i twierdze ,ze Prison jest świetnym serialem ale za dużo jest już w nim nagięć.2 seria już jest lekkim przegięciem.Ileż można uciekać w końcu???A Dexter jest dopracowany bardziej i takich naciągnięć na siłe po prostu nie ma.

ocenił(a) serial na 10
junioras21

Zgadzam sie, mimo ze Prison jest świetny to jednak Dexter zdecydowanie lepszy. Wszystko jest w tym filmie idealne to jak genialny film tyko ze w czesciach ;) Świetna gra aktorska, zawsze dopasowana muzyka i przede wszystkim klimat :D

ocenił(a) serial na 10
Godfather99

Oczywiście nie "takich" naciągnięciach bo serial o czym innym ale ogólnie.

ocenił(a) serial na 8
junioras21

Icewolf jak możesz mówić że końcówka pierwszego sezonu PB była naciągana?! <lol2>,<hahaha>. Powtórze jeszcze raz: Dexter jest dobry ale PRison genialny i tak będzie na zawsze. Amen

Godfather99

No właśnie - trzeba jeszcze powiedzieć, że muzyka w Dexterze jest świetna, bardzo mi się podobała. A to rzadkość w produkcjach telewizyjknych :)

Albertino

Nie opuściłem prawie żadnego filmu o którym było głośno w 2006 roku, szczerze to z jakieś 2 filmy były dobre, reszta to dno!!! Pod koniec roku gdy zobaczyłem dextera byłem pod wrażeniem! Muzyka jest świetna, zgadzam się, ale nikt nie wspomniał o wspaniałej grze Michael C. Hall! Aktor dobrany świetnie!!! Są momenty tragiczne ale też i śmieszne! Świetny serial!

siwytmwt

przecież ja wspomniałem (może nie w tym wątku, ale jednak) i to nie raz że jest świetny :) Jeszcze lepszy niż w SFU :)

ocenił(a) serial na 10
Godfather99

"jak możesz mówić że końcówka pierwszego sezonu PB była naciągana?!"

Nie tyle końcówka pierwszego, co początek drugiego sezonu... Zresztą cały drugi sezon PB jest bardzo słaby.

"PRison genialny i tak będzie na zawsze"

O ile ktoś nigdy nie widział drugiej serii :)

@Albertino: wejdź sobie na Wikipedię, gdzie jest spory tekst na temat różnic między serialem, a książką o Dexterze...

Godfather99

mi tam sie bardziej Dexter podoba , PB juz za dlugo sie ciagnie

Godfather99

Owszem Prison jest genialny tak jak i Dexter też. Amen :)

Godfather99

PB genialny ? Człowieku daj sobie spokój jak można nazwać serial genialnym, kiedy robią w nim papkę z mózgu ludziom ?
Z pierwszych odc które oglądałem (do póki nie dostrzegłem tego steku bzdur) napisze tak z brzegu 2 przykłady kompletnego absurdu.
1. Jak można ubijaczką do jajek przewiercić ścianę żel-betową ? Tylko nie piszcie, mi tutaj tak jak mówili w serialu o słabych punktach ściany, bo to jest żenada.
2. Facet przez ileś miesięcy trzymał jakiś metalowy przedmiot pod skórą !!! No ja pier*** ta głupota się zrównała z tą z 1 pkt.

ocenił(a) serial na 9
Godfather99

Sorki a PB to jeden z najglupszych seriali jakie widzialem. Koles z wytatuowana mapa na ciele (lol) a pozniej jeszcze usuwaja mu ten tatuaz (lolx2). Nie mowiac juz o fatalnych aktorach, ten brat glownego bohatera to drewniak, ze hej - dodatkowo jeszcze malo rozwiniety (nie mylic z miesniami:) Dexter rulezzz

ocenił(a) serial na 10
Godfather99

PB genialny jak mozesz tak pisac :D Ok 1 sezon przelomowy ale 2 sezon kurde no dajcie spokoj uciekaja i uciekaja juz ich maja i znowu ilez mozna .... pewnie jeszcze przez 2 nastepne sezony bedzie sie to cignac. Nie krytykuje az tak mocno Prisona bo jest to dla mnie jeden z najlepszy seriali jakie widzialem ale to "naciaganie" zaczyna byc nudne .... kwitujac kazdy odcinek " the did it again " :D . A Dexter odszedl z klasa 1 sezon . Na dobra sprawe nie mozna porownywac tych seriali bo sa zupelnie o czym innym. Ale Dexter co jak co jest specyficzny, ten humor, przemyslenia itd ... troche psychiczne ale przez to genialne. A ksiazka tez jest swietna. Co do Micheala C. Halla to chyba lepszego aktora dobrac nie mogli, kto go pamieta z Six Feet Under ten wie o czym mowie :D .... a z innej beczki to polecam mini serial The Lost Room :] tez swietny pomysl z fabula
Pozdrawiam

sson

Czytałeś książkę o Dexterze? A możesz powiedzieć czym się różni od serialu?

ocenił(a) serial na 10
Albertino

Jestem w trakcie czytania. Wiadomo jak to w ksiazce wszystko czego nie widac w filmie musi byc opisane ale bez przesady.. troche wiecej przemyslen Dextera drobne roznice jesli chodzi o opis znajdowanych cial .. np druga pokazana ofiara nie zostala znaleziona w basenie jak to mialo miejsce w filmie. Troszke miejscami dziwnie tlumaczona jest wiec szkoda ze to nie oryginal no ale fajnie sie czyta wiec chyba mozna polecic. Jak przeczytam cala to napisze cos wiecej. Objetosciowo to tylko 220 stron wiec jak ktos ma czas to w dwie noce ja przerzuci :D

sson

Aha, czyli mówisz, że serial jest wierną ekranizacją :)
Chyba się zaopatrzę w książeczkę, ale to może po 2 sezonie, bo jeszcze coś tam będzie, czego nie powinienem się dowiedzieć przed 2 serią :P

A nie wiecie czy 2 część wydali u nas? Bo z moim angielskim to tragedia, mówiąc krótko ;P

ocenił(a) serial na 10
Albertino

Owszem, wydali ;) We wszystkich szanujących się bibliotekach powinny być obie części (przynajmniej w mojej są ;>). Co do PB... Irytujący jest fakt, że kiedy jest artykuł na jakimś portalu o jakimś serialu (dajmy na to, LOST0, to chyba jeszcze nigdy się nie zdarzyło, żeby nie było komentarza: "PRISON BREAK JEST NAJLEEEPSZY!" i 20 postów pod nim, albo negujących główną treść, albo zachwalających pod niebiosa owy serial. Cóż, zachęcona takim uwielbieniem, jaki wzbudza PB, co prawda nie obejrzałam wszystkich odcinków, a tylko dwa pierwsze na Polsacie. Ale - kiedy pierwszy odcinek "Dextera" (i drugi i trzeci...) powalił mnie swoim klimatem, niecodzienną fabułą, grą głównego bohatera ipt. itd., tak pierwszy i drugi odcinek PB pozostawił wielki niedosyt. Zaraz powiecie - rozkręci się, ale... Powtarzam - moje wrażenie po dwóch odcinkach obydwóch seriali, ale już po tej ilości można było stwierdzić, że "Lost" jest świetny, "Gotowe na wszystko" takoż, "Jericho" beznadziejne, a "4400" względne.

ocenił(a) serial na 9
Wega

Pilot Dextera totalnie mnie przynudził. W drugim odcinku, sie troche rozkreciło i było lepiej.
I sezon Prisona i I sezon dextera stawiam na równej pozycji.

I tak od siebie dodam z moich obserwacji:

Ludziom, którzy pierw zobaczyli Dexa, nie podoba sie zabardzo Prison.
Natomiast ludziom, którzy zobaczyli pierw prisona, srednio sie spodobał Dexter.

ocenił(a) serial na 9
KoKs_pl

ja zaczęłam od PB a potem wzięłam się za Dextera, i stwierdzam że PB nie umywa sie do tego drugiego. Co prawda trudno je porównywać bo jednak bardzo się od siebie różnią, ale wydaje mi się że PB bardziej żeruje na trendach, choć to tylko moja opinia. Fakt jest faktem, że pierwszy sezon PB mam na kompie i niespecjalnie chce mi sie za kolejny odcinek zabierać (oglądam praktycznie dla tego pięknego chłopczyka w roli głownej, przyznaję sie :)), a Dextera dopiero ściągam i nie mogę sie doczekać na każdy kolejny odcinek. Pewnie gdybym miała wszystkie epizody ślęczałabym przed kompem cały dzień.

ocenił(a) serial na 10
sson

A gdzie można dostać tęże książke? :>

rexhunt

Ostatnio widzialem obie części książki na allegro w cenie ok. 20zł

nokio

Faktycznie nasza książeczka robi się coraz popularniejsza. Ostatnio dużo jej, nie tylko na necie :D
A jakby jeszcze serial trafił do nas... :)

ocenił(a) serial na 10
Albertino

Ja jestem po przeczytaniu obu książek.
Po przeczytaniu pierwszej książki zastanawiałem się co może jeszcze napisać Jeff Lindsay, jaki będzie główny wątek... Byłem zaskoczony! Bo motyw jest naprawdę bardzo, bardzo dobry. Pewnie książka znów będzie szkieletem 2 serii Dextera, a reżyser zmieni wiele rzeczy, ale z niecierpliwością czekam na kolejne odcinki.

Jak chcecie mogę wam "Dekalog Dobrego Dextera" pokrótce streścić. :D

Mr_Dark19

Strzeszczaj!!! PLZ ;) I tak 2 sezon będzie się dużo różnił od książki.

ocenił(a) serial na 10
novar

No i jest też trzecia część wydana w tym roku - "Dexter in the dark". U nas jeszcze jej niestety nie przetłumaczyli, ale mam nadzieję, że jak najszybciej nadrobią tą - co najmniej haniebną! - zaległość. Hm, jestem jej ogromnie ciekawa, bo autor ma wieeeele wątków do wykorzystania.

ocenił(a) serial na 10
Wega

Dexter in the Dark ma byc wydany w sierpniu

ocenił(a) serial na 10
tajek8

Dexter jest wymiata!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!

ocenił(a) serial na 8
Godfather99

od dluzszego czasu w prisonie nie ma nic genialnego. pierwsza seria miala wiele naciaganych momentow a druga to juz zupelnie na tym naciaganiu sie opiera. alex mahone jest wszystkowiedzacym superczleniem a wszyscy twardziele z fox river zaczynaja pieprzyc smuty jak bohaterowie mody na sukces. i do tego sceny migdalenia michaela i sary + "znakomita" muzyka. rozumiem ze serial jest dobry ale polowe odcinkow zarowno z I jak i z II czesci mozna wyrzucic. scenariusz pisany jest przez pare osob ktore wymyslaja odcinki na zmiane. nie widze w tym nic genialnego i zamierzam zaprzestac ogladania na II serii. dexter wymiata bo jest krotki, zwiezly, pelen czarnego humoru i swietnej muzyki. do tego intro! takiego jeszcze ie bylo w zadnym serialu czy nawet filmie

amorph

Co do drugiej serii Prisona muszę się zgodzić, że robi się z niej coraz większa chała. Ale pierwsza seria tego serialu była wyśmienita, potrafiła tak wciągnąć, że oglądało się kilka odcinków pod rząd... Co do Dextera to wiadomo : klasa sama w sobie. W moim prywatnych rankingu seriale te zajmują podobną pozycję (czyli 1 miejsce na podium :)), aczkolwiek Prison jest tam właśnie z powodu pierwszej serii, bo za drugą autorzy powinni czasem dostać ####. Mam tylko nadzieję, że podobnego błędu nie powtórzą autorzy drugiej serii Dextera. Pozdro :)

ocenił(a) serial na 10
amorph

Ja oprócz "Dextera" widziałem tylko jedno równie ciekawe intro - do "Carnivale"...
http://www.youtube.com/watch?v=BMqLks7qnew
pozdro

Godfather99

Prison i tak jest super, mimo że 2 już nie ma mocy 1 sezonu ( tylko chyba "24" ma to że każdy następny lepszy ) to wole 100 razy prisona niż te nasze beznadziejne polskie fale zbrodni, i inne kalekie seriale:)

ocenił(a) serial na 10
Godfather99

"Prison Break" Jest Genialny (I seria)....

"Dexter" Tez jest genialny.....

Trzeba zaczac jednak od tego ze te dwa tytuly calkowicie sie od siebie roznia.....

Jak mozna porownywac serial o genialnym Architekcie z genialnym seryjnym mordeca nie da sie tego zrobic....Prison Break Jest serialem sensacyjnym natomiast Dexter to Dramat Psychologiczny....Nie da rady tego porownac bo o gustach sie nie dyskutuje....

Jesli chodzi o milosnikow Dextera polecam CSI LAS VEGAS.....I zadne inne....Niektore odcinki CSI geniusz sam w sobie:]....

szczegolnie dwa ostanie 6 serii z rezyseria Tarantino....

Co do drugiej serii Dextera jak bedzie w polowie tak dobra jak pierwsza niech powstaje...:]

Jakby ktos mial muzyke badz tez ebook po polsku prosze o kotakt capinsky@wp.pl

użytkownik usunięty
Godfather99

Obejrzyjcie sobie Archiwum X od pierwszego sezonu, wszystkie odcinki aż do sezonu 7. Arcydzieło, nie żadne tam idiotyczne Supernatural które to Archiwum X do pięt nie dorasta.

Godfather99

Godfather99 --- nawiązując do Twoich słów z początku posta - to pewnie dlatego, że w porównaniu z Dexterem Prison Break to żenada :)
Aczkolwiek nawet BEZ porównań tego typu PB wypada wyjątkowo blado. Każdy kolejny Sezon coraz gorszy.

ocenił(a) serial na 6
Godfather99

Godfather99- wypowiedz z 2007:
"Powtórze jeszcze raz: Dexter jest dobry ale PRison genialny i tak będzie na zawsze. Amen"
...
3 lata później- oceny Godfather'a99:
Prison Break 3/10
Dexter 9/10

Widac nic nie jest na zawsze, gusta z czasem się zmieniają.

Mr_Pink____

Sam byłem fanem :Skazanego..." ale gdzieś tak do końca 2 serii. Potem zrobili już z tego odgrzewany kotlet.

ocenił(a) serial na 8
MilesQuaritch

Hehe teraz kiedy patrzę na tą moją wypowiedź z przed 3 lat to aż mi wstyd. No ale na moje usprawiedliwienie muszę powiedzieć że wówczas dopiero zaczynałem oglądać seriale. Na dzień dzisiejszy Dexter to drugi (po Mad Men) najlepszy obecnie emitowany serial i tak 6-7 ogólnie. No a Prison to jak wszyscy wiemy skończył tak jak skończył.

ocenił(a) serial na 8
MilesQuaritch

Pierwszy sezon "Prison Break" Arcydzieło, następny jeszcze lepszy (za sprawą William Fichtnera), trzeci o wiele słabszy od poprzedników, natomiast w dalszym ciągu bardzo dobry, natomiast czwarty nie muszę chyba komentowac.
Po 1&2 wybitnym oraz 3 - bardzo dobrym, moje ocena dla "Skazanego..." i tak jest maksymalna

Co do Dextera:
Pierwszy oraz drugi na tym samym poziomie (rewelacyjnym), póżniej słabszy trzeci sezon (dobry) i najlepszy jak dotychczas czwarty (arcydzieło).
I teraz czas piątego - bardzo dobrego

Oceny:
Prison Break:
I - 10
II - 10 (może nawet 11)
III - 8
IV - ? 5/6

Dexter:
I - 9
II - 9
III - 7
IV - 10
V - 8

ocenił(a) serial na 9
Godfather99

PB jest do dupy - może poza pierwszym sezonem, reszta kupy się nie trzyma i przypomina bajeczkę... albo nie, serial - tasiemiec. Dobre to-to dla 10-latka, dla dorosłego na dłuższą metę raczej niestrawne.

ocenił(a) serial na 6
Puszek Fatalista

Zależy kto czego szuka. Szukając całkiem efektownej i szybkiej akcji (nie zawsze sensownej) PB na pewno się spodoba.

ocenił(a) serial na 8
Flying_Dutchman

Tak się składa, że poza czwartym sezonem - wszystko trzyma się kupy

ocenił(a) serial na 10
Godfather99

Prison Break to kaszana, więc nawet nie porównuje Dextera z tym serialem,
Co jeszcze - może "Gotowe na wszystko"

ocenił(a) serial na 7
prestig

Jeszcze "Czterej pancerni i pies" ^^

ocenił(a) serial na 8
Godfather99

xD ten post mnie rozpier***ił xD ale łączy nas jedno - też nie rozumiem jak ktoś porównuje ten szajs z Dexterem ;]

BTW - PB był bardzo dobrym serialem.. niestety 4 sezon PB był TAK ŻAŁOSNY że tego się oglądać nie dało, i skopało cały serial
BTW2 - PB byłby genialnym serialem gdyby ukazał się jakieś 20 lat temu ;)