Witam
Nadal nie moge zapomnieć o tym
serialu, a w szczególności jego zakończenia. Nie wiem jak wytrzymam następne 8 miesięcy, bo jak dla mnie teraz Dexter stal sie nr. 1 :-) Widzę ze za bardzo slodzę, wiec przechodzę do sedna mojej myśli. Chcialbym was prosić o podanie jakis 2-3 seriali tego typu (oprócz House'a, Herosow czy innych podobnych) które wlasnie maja to cos co zapada w pamięć. Musze czymś zapełnić ten czas, kiedy wejdzie finałowy sezon Dextera.
Dzieki
Dla mnie podobnie działają "Zagubienie". Nie wiem czy oglądałeś, ale jeśli nie to zacznij, będziesz miał mnóstwo oglądania, ponieważ jest już 5 sezonów, a Finałowy sezon LOST wychodzi na początku lutego, więc akurat obejrzałbyś cały serial "na raz". Dla mnie Dexter i LOST to najlepsze seriale.
The Wire, The Sopranos, Six Feet Under (Michael C. Hall tam gra), The Shield, Mad Men. Na mnie osobiście o wiele większe wrazenie one zrobiły niż Dexter. Zarówno pod względem fabuły, jak i aktorstwa.
Z seriali, które wymieniłeś oglądałem tylko "Rodzinę Soprano" i uważam iż jest to fantastyczny serial. Co do reszty to na pewno są to dobre seriale jak tak przejrzałem oceny na FilmWebie. Kwestia jednak jest taka, że seriale różnią się od filmów. Mianowicie chodzi mi o to, że jak film Ci się za bardzo nie podoba (przed obejrzeniem) to obejrzysz tam te 2 godziny średnio filmu i tyle. Dużo nie stracisz. A serial ma to do siebie, ze musisz poświęcić kilkadziesiąt godzin na jego obejrzenie. I tutaj właśnie chodzi o tematykę moim zdaniem seriali. Ja na przykład bardzo lubię tematykę seryjnych morderców, więc serial "Dexter" jest dla mnie tematycznie wręcz idealny. Na przykład Herosów nie dałem rady oglądać, gdyż później już mnie nudzili, obejrzałem chyba 8 odcinków jak dobrze pamiętam i dałem sobie spokój bo to nie mój klimat i nie moja tematyka. Lubię medyczne seriale i humor jaki prezentuję dr House, więc bardzo podoba mi się tamten serial oraz "Chirurdzy". Historia w serialu "LOST" i "Skazany na śmierć" bardzo mi się podoba, dlatego i te seriale są dla mnie świetne. Tu chodzi o tematykę, w serialu zawsze można wybaczyć, czasami gorszą grę aktorską, chociaż akurat w "Dexterze" jest genialna, z resztą nie za darmo dostał Michael C. Hall tyle nagród za najlepszą rolę w serialu TV. Jak i kilku innych z tego serialu. Dlatego dla założyciela tematu proponuję, aby spróbował znaleźć serial po fabule. Czasami nie musi być wcale niesamowicie znany serial a i tak Ci się spodoba.
Dantes dobrze mówi. The Sopranos to świetny serial i może spokojnie zapełnić lukę po Dexterze. Ja dwa miechy temu skończyłem oglądać Rodzinę Soprano i właśnie Dexterem łatam sobie tą lukę.
Rodzinę Soprano cechuje wielowątkowość, zawiła fabuła, niepowtarzalny klimat. Wiele wątków kończy się niespodzianką, niektóre "urywają się" ale całość wypada dobrze. I do tego boskie zakończenie, które naprawdę wypadło doskonale, ale David Chase to niesamowity reżyser więc nic dziwnego. Dodam też dobrą obsadę, nie tylko James'a Gandolfiniego, ale też Vincenta Pastore, Stevena Schirripa, Dominica Chianese i kilku innych mistrzów.
Celowo nie podaję szczegółów, żeby nie zdradzić jakiś sekretów w razie gdybyś chciał zobaczyć ten tytuł.
Najbardziej lubie jakies dramato-kryminały tj: Dexter :), Zauważyłem że te wymagania spełnia serial "The Shield" wiec musze go sciągnać albo najlepiej poogladać online:) Znacie jakies strony gdzie moge go poogladać online, ponieważ na http://iitv.info/ tego nie widzę ;/
A ja gorąco polecam Weedsa, inną produkcję showtime :) wciąga podobnie. Humor na bardzo dobrym poziomie, także wiele nietuzinkowych bohaterów pomniejszych, fabuła interesująca, no i tematyka.. xD można nawet niektóre wątki podciągnąć pod kryminalne :P
Polecam 24 godziny;) Siedzi się jak na szpilkach, zwroty akcji takie że szczęka opada a jak już się zacznie oglądać to tak wciąga że ciężko przestać;) Jest 8 sezonów, każdy 24 odcinki, więc powinnieneś się zająć do czasu kiedy wyjdzie nowy "Dexter";)
> SIX FEET UNDER - jak wspomniał Wojtky - gra tam Michael C. Hall, więc po 'Dexterze' ogląda się fajnie. (Ja po 'Dexie' oglądałam 'Six feetów' i jestem zachwycona.
> UKŁADY (Damages) - niezły thriller prawniczy z Glenn Close
> THE SOPRANOS - polecony mi po skończeniu 'Six feetów', na razie oglądam pierwysz sezon, ale zaczyna się nieźle. Ambitnie.
Jerycho- obyczajowo katasroficzny
Californiacation - komedia (erotyczn często:)
Nie wiem czy tak to się pisze, ale polecam:)