heh dobre pytanie;] ja też proszę o odpowiedź;] Stek - ulubiony przysmak Dexa;] Jak chciał, żeby na jego ślubie była ''sałatka stekowa'' itp. ;]
Podbijam pytanie ;) Mam straszną ochote na taki stek, ma ktoś jakieś wskazówki?
Wydaję mi się, że jest to zwykły kotlet, tylko już obrobiony (nie posiada po bokach białych fałd tłuszczowych). W filmiku widać, jak w czasie jedzenia jest zapewne obsypany bułką tartą, dla lepszego smaku i chrupania :)
co za imbecyl stek i bułka tarta dla lepszego chrupania??? Takiego szczytu głupoty nie widziałem odkąd żyje hahha...nie wiesz nie udzielaj się bo razisz w oczy...
Nie pieprz. Bułkę tartą możesz sobie do prawie każdej potrawy nadać. Ja już widziałem stek z bułką tartą i nawet jadłem i wg mnie jest bardzo smaczny (smakuję jak mięso z chlebem), a to, że Ty nigdy nie próbowałeś, to nie znaczy, że od razu musisz wyzywać.
Mieszkam na Śląsku, a tutaj są inne zwyczaje niż u Was. Dla Was rolada nie mogłaby być zapiekana z bułką, a u nas od czasu do czasu się takie coś robi. Czy to oznacza, że ja się nie znam, czy może mamy inne poglądy kulturowe?
Spokojnie bez nerwów. Stek z bułką tartą już nie jest stekiem, ale oczywiście może być bardzo smaczny, w tym przypadku to już poprostu inna nazwa:)
Przynajmniej Ty to pojmujesz, nie to co tamten koleś. Dokładnie mi o to chodziło, najzwyczajniej pomyliłem się z nazwą. Pozdrawiam :)
Myślałem, że wiedzą, w końcu to najbardziej znane śląskie danie :P ale skoro nie wiedzą, to czas, żeby w końcu spróbować, bo jest naprawdę pyszna ^^
Stek i bułka tarta dla lepszego chrupania hahaha. Ze śmiechu mało nie spadłem z krzesła
W odcinku 2x11 koło 40 minuty jest pokazane dokładniej jak Dex przyrządza steki.
Mięso z karkówki jest podobno najlepsze na steki - byle chude i świeże ;D Pokroją Ci w sklepie jak poprosisz na 1,5-2 cm plastry. Przyprawia się tylko solą i pieprzem żeby wydobyć smak mięsa..smażyć (niektórzy uważają że na maśle - ale ostrożnie bo się pali;D) wg uznania..A tak w ogóle to nie umiem gotować więc ryzykujesz na swoją odpowiedzialność;) Daj znać co wyszło:)
F*ck! Moi Drodzy!
Pełna profesjonalizmu wypowiedż na temat steków!
Po pierwsze w Polsce nie podaje się prawdziwych steków no chyba, że w takiej specjalnej restauracji prowadzonej przez amerykanina. Trzeba wiedzieć, że steki są przygotowywane z mięsa krowiego, jednak nie z krów dających mleko, lecz z takich hodowanych specjalnie na mięso (głownie hodowanych w Argentynie i Stanach).
Mięso kroi się na 3centymetrowe plastry, mięso musi byc zimne prosto z lodówki! Żadnej soli przed smażeniem!
Obsmażamy z dwóch stron. Stek powinien być krwisty lub półkrwisty.
To klasyczny stek amerykański jednak Dex "love cuban food, pork sandwich", należy wiedzieć, że postawą kuchni kubańskiej jest wieprzowina więc podejrzewam, że nasz Dex je steki wieprzowe. Co do wieprzowiny najlepiej wykorzystać polędwice-karówka jest zbyt twarda. Polecam patelnię grilową i ograniczoną ilość oliwy. Najlepiej tylko posmarować mięso z dwóch stron.
Przepraszam za składnie. Smacznego koneserzy serialu:P
Zawsze chciałem zjeść takiego "stejka", ale nie wiem skąd załatwić odpowiednie mięso.
Może to zabrzmieć absurdalnie, ale są strony internetowe sprowadzające mięso specjalnie na "stejki" :) Amerykanie mają na tym punkcie fioła i często na specjalne okazje wyszukują najlepsze stekowe mięso. Są hodowle byków na steki. Cóż jeżeli chodzi o Polskę to zapewne można znaleźć specjalne mięso. Najlepsze będą (i sądzę, że najłatwiejsze do zdobycia) filety z polędwicy wołowej lub (w przypadku kubańskich właśnie) wieprzowa polędwica.
można zjeść takie steki w restauracjach amerykańskich np. w Warszawie, jest to spory wydatek bo taki stek trzeszczy od 60 zl w gorę, i oczywiście dla fanów chabaniny, bo jest to spory kawal mięsa szczególnie dobry jeśli jest krwisty, wiec jeśli ktoś jest wrażliwy to nie polecam