PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=331618}

Dexter

2006 - 2013
8,2 203 tys. ocen
8,2 10 1 203338
7,2 26 krytyków
Dexter
powrót do forum serialu Dexter

witam wszystkich fanow , jakie sa wasze wrazenia po poogladaniu finału dextera 4 serii.podobało wam sie czy nie?

ocenił(a) serial na 10
seba2248

SPOILERY

Uff, zakończenie rzeczywiście szokujące. Śmierć Rity i mały Harrison we krwi... W 5 sezonie Dexter się zmieni, tego jestem pewien. Dla mnie sezon 4 na równi z sezonem 1........

ocenił(a) serial na 10
seba2248

OMFG !!!!!!!!

Jestem MEGA zaskoczony, spodziewałem się spokojnej końcówki z happy endem,
a tu największy twist sezonu i chyba jeden z największych w całym serialu.

Muszę przyznać że twórcy pokazali, że mają 'cojones'

Teraz rok czekania :(

Finał 9/10

tommic

Koncowka poraza powrot do korzeni (1 sezon) te porownania Dexter Harrison
Dexter wynoszacy dziecko z lazienki pelnej krwi

seba2248

masakra :O zakonczenie naprawde zaskakujace i nie wiem czy jest sens kontynuowania serii... moznaby rozwinac jeszcze kilka watkow ale wydaje mi sie, ze 5sezon bedzie jak ostatni sezon prisona :< naciagany i for money

ocenił(a) serial na 8
domingez_fz

Odcinek jak i sezon rewelacyjny! Napięcie było niesamowite, co do zakończenia to bardzo szokując, jestem wściekły ponieważ kiedy szukałem odcinka w sieci gdzieś prze przypadek w jakimś komentarzu wyczytałem "dexter founds Rita dead" no i niestety to mi zepsuło zabawę:/ Szkoda mi najbardziej Arthura na prawdę do ostatniej sceny liczyłem że przeżyje no ale cóż.... Ciekawe co będzie w 5 sezonie..

ocenił(a) serial na 9
seba2248

Wiedziałam, że zginie jakaś kobieta bo przed obejrzeniem odcinka nie chcący przeczytałam o tym w internecie. Na szczęście skończyłam na "I can't belive they killed her ...." wiec nie zostałam 'zaspojlerowana' do końca. Przez c ały odcinek bałam się , że zabiją Deb i cieszę się , że tego nie zrobili. Bez niej to nie byłby ten sam Dexter.

Scena morderstwa Trinity , przypomniała mi starego dobrego Dextera , który lubi to co robi ;p

Pomysł umieszczenia Harry'ego jr. we krwi - genialny.
Samo zabójstwo Rity otwiera wiele możliwości 5 sezonowi a w połączeniu z takim sposobem ocalenia Harry'ego daje spore szanse , że producenci pozwolą w końcu Deb odkryć prawdę ( bo czy aby Trinity nie wiedział tego i owego o Dexterze skoro pozostawił Harrego jr. w takiej scenerii? A jeśli tak to skąd wiedział ...)

Szkoda , że ten sezon ma tylko 12 odcinków. Jest wiele wiele wiele gorszych produkcji, produkujących po 22 epizody w ciągu roku.

ocenił(a) serial na 10
Scarlett_O

Ja nie jestem przekonany, że to Trinity zabił Ritę. Oczywiście zabójstwo idealnie pasuje to jego cyklu, ale czemu nie przyznał się Dex-owi na stole, że dorwał jego żonę, wiedząc, że i tak zaraz zostanie zabity? Zresztą nie jest ukazane w 12 odcinku choćby malusieńki szczegół, że to właśnie Artur Mitchell dopadł Ritę...

Co do 5 sezonu, wg mnie powinien on dziać się tak 15 lat po sezonie 4 (czas serialowy oczywiście...), bo wtedy można wykorzystać ten wątek Harrisona we krwi, starość Dexa itd... Obecnie nie wyobrażam sobie 5 sezonu jako sezonu, gdzie Dexter jest samotnie wychowującym ojcem i poświęca się rodzinie...

PS. Najlepsze jest to, że według Kodeksu Dexter powinien zabić Harrisona, gdy ten zacznie mordować, a że zacznie to jest pewne, bo akcji w łazience...

ocenił(a) serial na 9
rammis94

Harrison niekoniecznie jest skazany na bycie mordercą, popatrz że jest on dużo młodszy od dextera więc te traumatyczne przeżycia mogą się nie odbić na jego psychice, swoją drogą dexter nie był socjopatą od zawsze tylko stał się taki po wydarzeniach z hangaru, więc możliwe jest że z biegiem czasu odzyska uczucia co już zaobserwowaliśmy. Skupiam się teraz na serialu True Blood ;p!

ocenił(a) serial na 9
rammis94

ja jestem ciekawa jak rozwiaza watek smierci rity od strony motywu - na poczatku pewnie wszyscy beda mysleli ze to trinity, ale tu jest male odstepstwo od reguly - rita nie byla nastoletnia dziewczyna tylko matka 3 dzieci. plus to ze byla zona dex'a + dex pojawil sie w domu artura ciut za wczesnie + batista ktory widzial dex'a z arturem razem.
stawiam ze ktos kto to razem posklada bedzie sie dobieral dex'owi do tylka na rowni z doaksem :D

ocenił(a) serial na 10
rammis94

to powinno rozwiac watpliwosci.... to Arthur ja zabil http://www.youtube.com/watch?v=lOBBL45nb8o&feature=relat...
http://www.youtube.com/watch?v=WxyaHaC9rNc&feature=relat...

Scarlett_O

Możliwe że był to zwykły przypadek ze strony Arthura, po prostu taki traf , niewiedział że to jego żona. Nie ma nigdzie postawionego wątku że Trinity dowiedzial się o przeszłosci dextera a motyw z Harrisonem w krwi to tylko nazwiązanie bo po prostu krew wylala się z przepelnionej wanny, Arthur nie mogł wiedzieć o tym fakcie z życia Dexa. Licze ze ta sprawa wyjaśni się w 5 sezonie. Rok czekania :( pozdrawiam

meryjan

Widocznie jest ktoś jeszcze, kto wie o przeszłości Dextera albo to przypadek z tą kałużą krwi.

meryjan

Nie sądzę, bo gdyby tak było to by było pójście na łatwiznę przez twórców, a poza tym było by pozbawione sensu i logiki, mi się wydaje że Ritę zabił ktoś inny, ktoś kto wiedział o przeszłości Dextera, i z kim Dexter zmierzy się w 5 sezonie. Trinity nie mógł wiedzieć o Dexterze w krwii, a patent z Ritą w wannie pełnej krwii zapożyczył od Trójkowego, aby policja myślała że to on.

ocenił(a) serial na 9
Nowaczek

A może to Deb? ;)

Końcówka w każdym razie straszna, nie powinno się tak skończyć, to nie ma sensu... :/

ocenił(a) serial na 7
Scarlett_O

Trinity wiedział to prawdopodobnie po tym jak przeszedł do mieszkania Deb ( myśląc, że to mieszkanie Dextera). Debra wcześniej na laptopie sprawdzała wątek bilogicznej matki dextera i briana, być może zostawiła tego leptopa, lub jakieś materiały, co trójkowy mogł wziąć.

użytkownik usunięty
seba2248

Niektorzy to grubo w glowach nasrane.

***Ja stawiam na sąsiada który całował się z Ritą ze ja zabil***
***Mysle ze Rita popelnila samobujstwo***
***To pierwszy moz Rity ja zabil***

nie wiem czy smiac sie czy wkurzac,
co poniektorzy niech walna sie w leb. 0 intuicji.

To oczywiese przynajmniej dla mnie ze 3kowy zabil Rite na 100procent i w ostatecznym rozrachunku okazal sie niestety *lepszy* od Dextera. Ironiczny usmiech tekst ze marzysz o tym czego nie ujzysz tylko to potwierdza.

Dex; mam rodzine i jestem dobry
3kowy; usmieszek /a w mysli nie lepszy odemnie/
3kowy; Jestes jak dziecko
To boski plan, musisz to waakceptowac

Dla mnie wszystko jasne ale kilka osob nie grzeszy spostrzegawczoscia co jest dla mnie tragicznie wkor... i zarazem smutne jak sie pisze takie glupoty

ocenił(a) serial na 10

Pesymista wszystko ok, ale dlaczego od razu "nasrane"?Czy to nie wolny kraj i każdy nie ma prawa myśleć, mówić i pisać jak uważa?
Co do odcinka to super.Czekam z niecierpliwością na kolejny sezon.
Aha i Pesymista zajrzyj nieraz do słownika.

ocenił(a) serial na 6

Masz racje, niektóre wypowiedzi użytkowników brzmią wręcz idiotycznie.

seba2248

hehehe, czekam na posta aż ktoś napisze że to Harrison zabił Ritę :D talent tty ukazał się dosyć szybko ;P

ocenił(a) serial na 10
meryjan

Już ktoś to napisał w innym temacie....

ocenił(a) serial na 10
seba2248

A ja myślę, że to ten facet od lusterka ;)

ocenił(a) serial na 9
seba2248

Po wydanie finałowego odcinka był wywiad na żywo na stronie Showtime z Trinitim i padło pytanie czy to on zabił Ritę i odpowiedział że tak. Po przeszukaniu byłęgo miszkania Dextera udał się do jego aktualnego domu i przypadkiem spotkał wracającą Ritę i wtedy ją zabił.

Na oficjalnego stronie jest dalej wywiad z nim. Polecam!

ocenił(a) serial na 8
Zeuskk

No i wszystko wyjaśnione. Ale wydaje mi się że w psychice Dextera zajdą duże zmiany.

seba2248

Pewnie to 3kowy zabił żonę Dex-owi ale jedna rzecz mnie zastanawia.

Jeśli miała to być jego kolejna ofiara z "procesu" to dlaczego nie zastosował czystości na podłodze łazienki. W pierwszym odcinku po zabiciu kobiety w wannie DEXter musiał pryskać chemią wannę i podłogę aby zobaczyć, że w danym miejscu była krew (3kowy podkładał jakieś szmaty, rećzniki itp). W przypadku Rity krew zabrudziła całą podłogę.

No ale pewnie i tak to on ją zabił :D ... i dobrze :D

7791keram

rita goliła nogi i ...pociągneła za mocno po idzie, cóż zdarza sie
podłoga czerwona

ocenił(a) serial na 7
7791keram

Trójkowy wiedział, że go dexter dopadnie, mówiąc pod koniec, że to Bóg mu go zesłał, pewnie jako odkupienie grzechów trójkowego. I jak pisałem wcześniej, trójkowy włamał się do byłego mieszkania dextera ( aktualnie debry) i mógł zobaczyć na laptopie artykuł o śmierci biologicznej matki dextera i stąd ta sceneria.

ocenił(a) serial na 9
7791keram

trójkowy nie miał czasu na babranie się z myciem podłogi, może dziabnął rite w łazience gdy stała i krewka sie polala tu i owdzie, wsadził ja do wanienki napuscil wody i gites, bon voyage USA, trza uciekac do Mexico(no ale nie wyszło), na stole dexa też wydawał się niezwykle spokojny i usatysfakcjonowany więc wiadomo, ze to trinity(powinni mu zmienic ksywke na quadrity czy coś takiego ;]) ją zabił. Też mnie się wydaje, ze zostawienie dziecka w kałuży krwi z martwą matką w wannie(nie zważając na wiek Harrisona) jest gorsze niż samo zabicie tego dzieciaka, trinity uważał, ze taka opcja bardziej zaboli dextera i mu się udało.

ocenił(a) serial na 9
seba2248

nie no rewelacja. to naprawde nie moze byc amerykanski serial :). fantastyczne. dzieki bogu, ze wytwornia showtime istnieje! :) dla mnie zakonczenie jest tylez zaskakujace co logiczne ale nei chce mi sie wchodzic w dyskusje forumowiczow, ktorzy jak widza w czyims poscie: to mis puszatek ja zabil i oczywiscie w to wierza a w nastepnym, ze kolargol.... wierza tak samo intensywnie. sadze, ze zakocznenie bylo dosc jasne i czytelne i za bardzo nie ma nad czym dywagowac.... ale bylo zarazem zaskakujace i zajebiste :)

jak ja sobie teraz poradze bez tego serialu... toz to uczta cotygodniowa dla mnie byla :)

ocenił(a) serial na 7
Marx_6

"...to mis puszatek ja zabil i oczywiscie w to wierza a w nastepnym, ze kolargol..."

To był miś Uszatek, bo przecież wszyscy wiedzą, że miś Puszatek istnieje tylko w bajkach.

ocenił(a) serial na 7
slash5

Ciekawe jak zaczna nastepny sezon...jak beda probowali wszyscy pocieszyc Dextera. Paru "przyjaciol" ma. Co bedzie z Astor i Cody'm?

seba2248

O zgrozo,czekać tyle czasu na nowy sezon? Ciężko będzie. Denerwowałam się,czekając tydzień,a gdzie rok?? Niemal,nie rzeczywiste ;)
Ostatni odcinek,zniewalająco zaskakujący.

użytkownik usunięty
gochamich

1 odcinek 5sezonu bedzie dostepny w sieci juz kolo sierpnia, pierwszy premierowy odcinek w 4 sezonie krazyl juz po sieci na okolo 1,5 miesiaca przed premiera telewizyjna. Czytalem ze celowe i za zgoda wlascicieli
Tak wiec nie caly rok trzeba czekac:)

użytkownik usunięty

Tak samo bylo w przypadku 3x01
Tzw. Pre-Air.

użytkownik usunięty

I z drugią serią też było podobnie tylko, że wyciekły wtedy dwa pierwsze odcinki a nie jeden ;)

seba2248

Obejrzałem odcinek raz jeszcze i doszukałem się pewnych błędów może się zgodzicie lub nie.
pierwsza sprawa : Debra wpada na trop że to ktoś inny zabija a nie ten podstawiony gość którego chciał w to wrobić Dexter. Odkrywają że prawdziwym Trinity jest Arthur. Dlaczego nie skojrzyli że Dexter jest z nim powiązany w jakiś sposób? Pojawia się w budynku polciji Miami metro i rozmawia z Dexterem. W pewnym momencie przechodzi Batista i widzi ich oboje wtedy Dex mówi " Im sorry sir , It's wrong floor" co można jeszcze wytłumaczyć. Ale Kiedy zjawiają się antyterrorysci i Dexter najszybciej znajduje się u nich w domu(rodziny Arthura) to powinno byc juz podejrzane, a przynajmniej tacy Detektywi powinni coś skojarzyć.
druga sprawa : Czemu zatrzymana przez policje rodzina nic nie mówi o nijakim "Kyle'u Buttlerze" , w końcu pojawia się w ich rodzinie czlowiek który dosyć często jest bywalcem , myslę że syn lub matka powinni powiedziec coś policji , a zwlaszcza ze Dexter wpadł do nich do domu nagle zdenerwowany gdzie jest Artur. Syn, który już wczesniej rozmawiał z Dexterem na temat jego ojca , powinien na policji coś o nim wspomnieć że "ostatnio nachodził ich człowiek o imieniu Kyle Buttler" i wskazać na Dextera. Mogłby go nawet wymienić przypadkiem, i wtedy policja zwróciła by na to uwagę.
Trzecia sprawa ale to juz mniej ważna to areszt Dexa na policji..podobno mieli zadzwonic w tej sprawie do Miami metro ale ni z tąd Dexter zostaje wypuszczony bo nie maja miejsca by go trzymać przez noc czy cos. Gdyby rzeczywiscie Ci policjanci mieli zadzwonić do Miami Metro w sprawie Dexa to też mogłoby być podejrzane.
JAk dla mnie , za szybko chcieli wszystko w ostatnim odcinku wyjaśnić i nie dopracowali tego. Proszę tez wziąść pod uwagę odnosnie 2 punktów że Debra, Batista i reszta to zespół dobrych detektywów rozwiązujących konkretne zagadki kryminalne więc z tąd powinna wynikać ich podejrzliwosc , a także szczegółowość w przesluchaniu rodziny jednego z najokrutniejszych morderców jakim był Artur.
PRzepraszam za błędy ale spiesze sie na zajęcia ;)

ocenił(a) serial na 10
meryjan

Dokladnie nad tym samym sie zastanwaialem.
1. Zbieg okolicznosci ,ze Dexter pojawia sie tak szybko w domu trojkowego a pozostalym nie daje to nic do myslenia?? troche dziwne ,tymbardziej skoro potrafia kojarzyc rozne fakty
2. Podobnie jak w punkcie pierwszym, trojkowy pojawia sie na komisariacie ,wszyscy go widza, rozmawia z Dexterem, podchodzi Batista i co i niec..tacy znakomici detektywi ,kojarza tyle faktowa ale jak dowiaduja sie o ze Arthur jest trojkowym,zdobywaja w dodatku jego zdjecie i za cholere nie moga sobie przypomniec ze byl u nich i gadal z Dexem??? Batista mnie zawiodl pod tym wzgledem ;p
3.Przesluchali rodzine ale dziwne ze nie dowiedzieli sie o mustangu?! no ludzie kochani,raczej rodzina napewno wiedziala ze samochod jest oddany do naprawy, kolejny przyklad na to ze policjanci(detektywi) kojarza super fakty ktorych ciezko normalnemu czlowiekowi byloby skojarzyc a takie podstawy pomijaja.
4. Jak juz kolega wspomnial...Kyle Butler, na przesluchaniu rodzina powinna o tym wspomniec,opisac itd, bo

ocenił(a) serial na 8
todi_88

A może po prostu wszystko ma się wyjaśnić w następnym sezonie? Pomyśleliście o tym? Nie mogli przecież wszystkiego upchnąć w jednym odcinku, po za tym Dexter zobaczył szybę od mustanga w czasie gdy policja zrobiła dopiero wjazd na ten dom. Rodziny jeszcze nie przesłuchano, stanie może się to wieczorem a na następnego dnia będą mieli portret dextera, zdjęcie trójkowego i Batista wtedy skojarzy to. W końcu te całe zamieszanie z odnalezieniem osobowości trójkowego wydarzyło się w jeden dzień.

ocenił(a) serial na 9
seba2248

a ja ciągle mam nadzieje, ze to że Rita zgineła to tylko jakis jego
koszmar, obudzi sie w 5 sezonie i wszystko bedzie po staremu....

seba2248

wątpie że coś się wyjaśni w 5 sezonie odnosnie punktów które podałem.. w końcu przyszlo na końcu FBI i zabrali im tą sprawe. Trzeba po prostu przyznać że popełnili błędy. Moj kolega mowił że nie było żadnego wątku z przesłuchaniem rodziny ale dla mnie samo to że ich zabrali na komisariat wiąże się z przesłuchaniem ;>
Troche namieszali z tym ostatnim odcinkiem, co nie znaczy że caly sezon był świetny i porównuje go do 1. pod względem trzymania w napięciu.

meryjan

lezka w oku ;/ 4x ogladalem zakonczenie masakra Teraz tyle czekac na 5s....

ocenił(a) serial na 10
BriT

właśnie obejrzałam, jedynie zakończenie pełne napięcia...to wychodzi na to, że Dexter teraz przestanie zabijać, skoro będzie musiał sam się zajmować dziećmi... ale gościu, który wymyślił takie zakończenie musiał być zdrowo kopnięty szczerze mówiąc...

kinomonia

A ja mysle ze dexter teraz pojdzie juz na calosc bo niema nic do stracenia mimowszystko ;/

BriT

czytałem gdzieś w necie taką teorię:
5. sezon zacznie się tak: karetka pogotowia jedzie z Ritą na sygnale, okazało się że straciła dużo krwi...zapada w spiączkę....
HAHAHAH

meryjan

Na pewno Przesłuchiwali rodzinę, bo jest taki dialog w końcówce 12 odc.
"Batista: Żona nie miała pojęcia, co robił jej mąż.
La Guerta: Wierzymy jej?
Batista: Zwymiotowała, kiedy pokazałem jej zdjęcia tego co zrobił.
Masuka: To można udawać."

ocenił(a) serial na 6
seba2248

Dla mnie na równi z 1 sezonem. Co za zakończenie!
Cholera, w życiu bym się nie spodziewała...

ocenił(a) serial na 10
seba2248

jestem tak zszokowana..
nie moglabym wyobrazic sobie lepszego zakonczenia.
Poprostu genialne.
Jestem ciekawa co bedzie dzialo sie dalej

użytkownik usunięty
seba2248

.Rita nie zyje zabil ja 3kowy. Oczywistosc? Byla komedia jak ludzie niczego nie mogli skumac w samym serialu i nie wiedzieli kto ja zabil. Byl Sasiad, Debra samobujstwo.

cyt: Dziennikarze z E! Online byli wczoraj z aktorami „Dextera” i oto, czego dowiedzieli się od Johna Lithgowa: Z tego co wiem, śmierć Rity jest jak najbardziej prawdziwa. Trójkowy zostawił swoją wizytówkę. Zemścił się na Dexterze. Można było wyczuć to w scenie, w której Dexter go zabija. Mówi do niego – ‘Jesteś jak dziecko. Marzysz o niebie, którego nigdy nie poznasz.’ Trójkowy wie, że zostanie zabity, ale zdaje sobie również sprawę, że dostał swoją zemstę.

ocenił(a) serial na 9
seba2248

gdzie mozna obejrzec ostatni odc 4 serii?

ocenił(a) serial na 10
nowy996

Ja w nocy z niedzieli na czwartek nie mogłem spać bo ciągle mi chodziło po głowie co w 12 odcinku. Jak dla mnie 4 sezon był świetny ale zakończenie najlepsze ze wszystkich każdy sezon kończył się nie zbyt emocjonująco ale 4x12 miał świetne zakończenie. Nie wiem jak ja teraz wytrzymam do września :(

ocenił(a) serial na 10
kusego8

Miało być z niedzieli na poniedziałek ;)