mój syn chodzi do 3 gimnazjum i chce zacząć oglądać ten serial, więc mam pytanie czy ten serial jest brutalny, krwawy, czy ten serial jest dla dzieci, czy nie w nim scen nie dla dzieci??
Trochę brutalnych scen jest, ale nie przesadzajmy - 3 gimnazjum to nie "dzieci".
Owszem, jak najbardziej dzieci, a nie są nimi chyba tylko we własnym, zresztą dość dziecinnym, wyobrażeniu.
Owszem - w kwestiach prawych są one dziećmi. Ale chyba nie powiesz mi, że 15 latek zarówno fizycznie jak i psychicznie, to takie same dziecko jak 8 latek?
Oczywiście, że nie TAKIE SAMO... no i co z tego? Nadal to tylko głupi dzieciak...
To czy jest głupi, czy nie to już chyba zależy od egzemplarza, na jaki się trafi ;)
Głupi w sensie - niewiele wiedzący o życiu, bez obrazy i masz po części rację, że pewnie istnieją dzieciaki którym życie dokopało już tak, że mogą uważać się za w miarę dorosłe, ale chyba nie o takim egzemplarzu tutaj rozmawiamy? ;o)
Dla mnie miarą dorosłości nie jest ilość przeżytych nieprzyjemnych doświadczeń, tylko pewien "dojrzały stan umysłu" (nie wiem jak to określić :P)
Dla mnie dorosły człowiek to ten, który poradził sobie w wielu trudnych sytuacjach życiowych - sprawdził się, krótko mówiąc. Dojrzały stan umysłu to ma każdy nastolatek - według własnego mniemania, tylko, że to o niczym nie świadczy w realnym świecie i poza 4 ścianami jego pokoiku, a dorośli patrzą na takiego z... politowaniem, może z rozbawieniem, kiedy wygłasza swoje teorie?
Hehe... dziecko, córeczkę to ja już mam, i to o niebo lepiej wychowaną niż Ty, więc hamuj się trochę bo tylko się ośmieszasz. Żałosny jest sposób w jaki się do mnie zwracasz i twoje głupiutkie przekonanie o swej "dorosłości" i znajomości świata czy ludzi - które jak widać po wnioskach wyciągniętych przez Ciebie na temat mojej osoby jest dość marne. Miłego dnia "Buntowniczko". ;o)
Z wykształcenia jestem nauczycielem historii (Zapewniam, że nie masz mi czego zazdrościć! Trudno o pracę w zawodzie), pracuję jako manager klubu w Łodzi. Miło mi. Inaczej nigdy nie było, nigdy nigdzie nic innego nie napisałem. Niestety nie mam 20 alter ego jak ty. Chcesz czy nie, wszyscy na filmwebie wiedzą, ze jesteś chory psychicznie. To fascynujące. Twoja choroba mnie zafascynowała, sprawdziłem tylko 3 tematy w których 'zabrałeś głos' (ty natomiast sprawdzasz KAŻDĄ moją wypowiedź, więc o co ci chodzi?) i proszę - obrażanie kobiet non stop. To jest tak skrajne, że aż nieprawdopodobne. Jakim chorym psychicznie g*wnem trzeba być, żeby obrażać kobiety? I to w taki sposób? Ciekawe, czy stojąc z kimś twarzą w twarz też byłbyś taki dzielny. FA-SCY-NU-JĄ-CE.
Czego ty już nie miałeś i czym nie byłeś w swoich dwóch milionach 'wypowiedzi' na filmwebie...
To prawda, że niektórzy nastolatkowie są bardziej dojrzali niż dorośli, ale to raczej wyjątki. Jednak dojrzałość idzie najczęściej w parze z dorosłością, więc Puszek ma tutaj więcej racji.
Po twojej reakcji wyraźnie widać, że jesteś dzieciaczkiem - tak na przyszłość. ;)
Słusznie, przynajmniej nie wsadzą Cię w biały kaftan tylko za to, że nawijasz sama do siebie. :o)
Oho, widzę, że trzymasz poziom - i mała dygresja, aby cię uświadomić - mam penisa.
Naprawdę, nie ma się czym chwalić - to taka mała dygresja, aby Cię uświadomić. ;o)
Haha wielki pan dorosły po studiach. Nie ośmieszaj się człowieku. Na największego dzieciaka wychodzisz tutaj ty.
Mylisz się. jack19 ma rację, to ty się tu bezustannie ośmieszasz i to z ciebie wszyscy się śmieją. Pozdro.
troszkę jest brutalnych scen(nie za wiele) dużo niedopowiedzeń itp. ma nadrobić wyobraźnia^^, aczkolwiek jeśli dobrze pamiętam TVN puszczał go z czerwonym kółeczkiem. Ty go znasz nie my, jeżeli nie ma psychiki dzieciaka(gdyby miał pewnie nie chciał by oglądać), niech spokojnie ogląda. Może sam spróbuj? do 5 odcinka jest nieciekawy później się rozkręca masakrycznie.
To piętnastolatek, więcej scen 'nie dla dzieci' znajdziesz w jego szkole, gdzie gimnazjalistki zachodzą w ciążę zanim zaczną nosić stanik, niż w tym serialu. Jest kilka nieciekawych momentów, ale jestem pewien, że uczeń gimnazjum może to oglądać. Zastanów się trochę, jak to było w jego wieku.W końcu nie ma pięciu lat, aby kontrolować wszystko co robi, toż to nadopiekuńczość...
Ja zacząłem oglądać ten serial też na przełomie 15/16 roku (nie wiedziałem o nim) i jakoś od samego początku go rozumiałem, więc jak to możliwe, że on może go nie zrozumieć ? Przecież aż tak głupi nie jest, wydaję mi się. Spokojnie może oglądać, jeżeli nie ma psychiki dziecka z przedszkola, Tobie również mogę polecić ten serial, wg mnie najlepszy jaki powstał dotychczas :)
Pardon, ale takie komentarze dołują mnie psychicznie, wiem, że w wieku czterdziestu lat ma się inne spojrzenie na młodzież, ale trzecia gimnazjum pomyliła ci się chyba z grupą starszaków. No cóż, chyba, że mówisz o swoim konkretnym przypadku i rozwoju, który musiał być w tamtym czasie troszkę opóźniony, jeśli uważasz, że uczeń, który według starego systemu szkolnictwa byłby w średniej nie jest w stanie ogarnąć umysłem serialu rozrywkowego...
A jeżeli chodzi o brutalne sceny, to takowe znajdują się w nim bardzo często, jest parę scen łóżkowych, ale wydaję mi się, że nie jest mu to już obce.
Nie ma tam scen np. jak dexter tnie kogoś na kawałki ale wszystkie ofiary morderstw są pokazane, jak w większości seriali kryminalnych. Ja oglądam od 1 gimnazjum i chyba na psychikę mi nie siadło....
Jak będzie chciał obejrzeć to i tak obejrzy - czy to na komputerze, czy u kolegi i to jeszcze przy piwku. Zakazywanie niczego nie da, tylko podniesie atrakcyjność "towaru". ;o)
Obejrzałem kilka odcinków pierwszego sezon mając wówczas 14 lat i jakoś nie odbiło mi się to poważnie na psychice i nie chciałem nikogo ciąć. Zresztą i tak nie zrozumiałem zbytnio fabuły i po ten tytuł sięgnąłem dopiero później.
W serialu są krwawe sceny, główny bohater jest seryjnym mordercą. Ponadto pojawia się nagość i sceny w łóżku. Ale myślę, że więcej patologii naogląda się w gimnazjum niż w tym filmie, więc śmiało może sobie go obejrzeć.
Ja nie radzę. Chwilami bardzo krwawy, dość upiorny i moim zdaniem mało wychowawczy - relatywizuje postępowanie mordercy (ów). Dodam, że widziałam tylko kilka pierwszych odcinków (mam już dość), może potem się robi znośniejszy.
LOL. Chyba 15-latek będzie już miał tak poukładane w głowie, że nie wpłynie na niego serial?!
@koloiif
Rozumiem, że przestaniesz traktować go jak dziecko dopiero jak przejdzie magiczną przemianę w 18. urodziny i stanie się "dorosły"? Zresztą, wszystko zależy od jednostki. Skąd mamy wiedzieć jaki jest Twój syn.
ja zacząłem oglądać dzień po 17tych urodzinach, nie łudź się że jak zabronisz młodemu oglądać to cię posłucha, to nie tak działa. dexter na pewno nie jest serialem odpowiednim dla takiej publiki ale ze smutkiem patrząc na to że na porządku dziennym jest żeby 15latki oglądały Czystą Krew i Californication mogę dojść do wniosku ze Dexter mu juz bardziej nie zaszkodzi. Minusem jest to że na pewno nie doceni tego serialu tak jak starsza osoba, będzie w nim widział zwykły serial sensacyjny.
Jeśli jego mentalność zatrzymała się na poziomie 10-latka (co się niestety coraz częściej dzisiaj zdarza). Jeśli jednak jest nieco dojrzalszy to myślę że nie będzie problemów z odebraniem tego serialu na kilku innych płaszczyznach niż zwykły serial sensacyjny. Ja sam mam 15 (no już prawie 16) lat i jakoś nie mam problemów z oglądaniem Dextera, Californication czy innych seriali czy też filmów i odbieraniu ich w głębszy sposób niż jako tylko rozrywka. Choć może jestem nad wyraz dojrzały jak na swoje 15 lat
Serial jest od lat 18 tylko ze względu na to, że główny bohater jest mordercą. A w kategorii przemocy, seksu serial może być spokojnie puszczany od lat 16. Nigdy nie widzimy jak Dex kogoś tnie, czy ćwiartuje. W odpowiednim momencie scena się urywa, albo pokazywany jest tylko Dex. Są sceny seksu, ale jest ich mało i podobne pojawiają się choćby w polskich serialach, filmach od lat 15/16. Ja zacząłem go oglądać w wieku 15 lat i czuję się normalny. Sądzę również, że rozumiem go bardzo dobrze. Spokojnie zaprezentuj go dziecku. "Dexter" nie pokazuje, że mordowanie jest fajne tylko, że nie pozwala na normalne, szczęśliwe życie.
wygląda na to że jesteś;) ja dość często mam okazje zamienić słowo z gimnazjalistami i zawsze mnie utwierdzają w przekonaniu że muszą jeszcze poczekać na większość wymagających jakiejkolwiek dojrzałości rzeczy. No zawsze zdarzają się odstępstwa od normy :) i bardzo, bardzo dobrze;)
Ten serial jest brutalny i są w nim pokazane drastyczne sceny ale czy może go oglądać zdecydować powinien rodzic. Polecam obejrzeć parę odcinków i samemu się przekonać. Oczywistą sprawą jest to, że jeśli bardzo chce go oglądać to i tak, to zrobi. Pozdrawiam
ja oglądałem ten serial jak miałem 15 lat i nie wyróżniał się brutalnością od innych filmów akcji dla mnie wtedy
zależy wszystko od dziecka. jeśli jest dojrzałe to na pewno nic mu nie zaszkodzi. może trochę wpływa na sposób patrzenia na świat tzn. że zabijanie jest generalnie... dobrym załatwieniem sprawy. ale od tego to już chyba trzeba mieć głowę i sumienie.
zabronisz mu -no i tak obejrzy jak go ciekawi tematyka. ten serial bazuje na ,,przemocy,.wiemy ze dexter zabija ludzi ale bezposrednich scen zabijania nie ma.owszem jest duzo krwi,troche nagości,ale wydaje mi sie ze 15-latek spokojnie moze go oglądać.gorsze rzeczy sie ogladalo jako 15-latek
był tutaj na forum watek o gatunek-ja szczerze nie wiem jak go opisac-nie jest to typowy krymnal ani sensacja;surrealistyczno obyczajowy z nutą ironii?
Hahaha! Brutalne sceny w Dexterze? Czy są? Praktycznie to ten serial składa się z takowych, pełnych krwi do tego. Przecież Dexter to morderca! Jak w takim razie nie może być brutalnych scen?
Mimo to "Dexter" jest bardzo ciekawy i stanowi wspaniałą drogę by się oderwać od świata, od jego głupoty... Jeżeli Pani Syn dobrze się uczy, nie ma problemów w odróżnianiu pewnych, naprawdę ważnych wartości, to wtedy niech sobie ogląda co chce. Jeżeli jednak jego ocena w szkole była niższa niż bardzo dobre lub postawa jego budzi podejrzenia to niech ogląda Scrubs, Castle i Prison Break!