PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=870422}

Diabelska godzina

The Devil's Hour
2022 -
7,2 4,1 tys. ocen
7,2 10 1 4087
6,5 2 krytyków
Diabelska godzina
powrót do forum serialu Diabelska godzina

Mam to samo.

ocenił(a) serial na 7

Też doświadczam takich przeskoków. Kiedy jeszcze miałem kontakt z przyjaciółką byliśmy jedynymi osobami z naszego grona znajomych, które pamiętały inne wersje wydarzeń. Wydarzenia, które nie miały miejsca.
Gdyby ktokolwiek to w ogóle przeczytał i się tym zainteresował - byłem wielokrotnie badany psychiatrycznie i neurologicznie. Wszystko ok. Darujcie sobie skierowania do specjalistów ;) Jest mnóstwo osób na świecie, które tego doświadczają. Wystarczy poczytać fora. Za kilkadziesiąt/kilkaset lat, jeśli nie spełni się najczarniejszy scenariusz i ludzkość nie wyginie (lub mniej drastyczna, nie będzie wielkiego krachu elektronicznego), to zjawisko będzie dobrze zbadane i otworzy nam furtkę do niesamowitych odkryć i doświadczeń. Czekam na sezon 3. Nie jestem zachwycony tym, w jaki sposób podeszli do tematu (można to było zrobić o wiele ciekawiej), ale oglądam dla samej fabuły. Na szczęście będą lepsze seriale, które wyciągną z tego tematu więcej wartościowej treści.

Shen_Ji

jak znajdziesz jakieś podobne seriale to napisz

Shen_Ji

To tzw. Efekt Mandeli

ocenił(a) serial na 7
Shen_Ji

Może to już jest zbadane, ale Ty się o tym nie dowiesz, ponieważ Twoje życie powtarza się w okresie kiedy to zjawisko zbadane nie jest :)

Shen_Ji

Jeśli byłeś wielokrotnie badany psychiatrycznie, to raczej znaczy, że nie wszystko jest ok, bo jak ktoś jest zdrowy to mu wystarczy tylko raz się przebadać XD. Znasz jakieś zdrowe osoby, których ktoś WIELOKROTNIE bada psychiatrycznie? Otyły panie, to nie ma sensu. Ale takie zjawisko naprawdę występuje, nazywa się to efekt Mandeli. TYLKO serio chcesz, żebyśmy uwierzyli, że AKURAT jedynymi osobami, które pamiętają inna wersję jesteś Ty i ywoja przyjaciółka? Nooo to naprawdę zajebisty zbieg okoliczności, że ze wszystkich ludzi akurat tylko wy pamiętacie inaczej i akurat jesteście przyjaciółmi - życie to nie film, że aż takie zbiegi okoliczności się dzieją. Więc albo jej to wmówiłeś, albo niezła kłamczuszka ta twoja przyjaciółka ;)).

Shen_Ji

.

ocenił(a) serial na 7
Maximus_TDM

Jest wiele relacji ludzi, którzy wspólnie pamiętają konkretne wersje wydarzeń, i to ma jak najwięcej sensu - atomy i energia mocno związane ze sobą podróżują razem, dlatego nie dziwią mnie przypadki, w których jedynie bliskie sobie osoby pamiętają konkretne wersje wydarzeń. Skąd ci się w ogóle wzięło, że jestem otyły? I po ch*j to piszesz? Żeby dać świadectwo swojemu intelektowi? Jeśli tak, to brawo, bo ci się udało. I tak, byłem wielokrotnie badany psychiatrycznie z wielu różnych powodów, o których ty nie musisz wiedzieć i z których nie muszę ci się tłumaczyć. Zdrowy psychicznie nie jestem, bo choruję na depresję. Ale to nie znaczy, że coś jest ze mną nie tak w sensie zaburzonego poczucia rzeczywistości.

Shen_Ji

Nie, to po prostu cytat z Kapitana Bomby : "Otyły Panie, to nie ma sensu". I o ile przyjmuję jako możliwość istnienie równoległych wszechświatów i to, że mogłyby się przenikać (stąd właśnie efekt Mandelli), to nie istnieje naukowe wyjaśnienie dlaczego bliskie osoby miałyby coś pamiętać, a reszta już nie. Bo w nauce nie ma czegoś takiego jak bliskie osoby, fizyka nie rozróżnia czy jesteście sobie obcy, czy nie. To tylko myślenie życzeniowe. Więc o ile ciebie mogłoby to spotkać, podobnie jak wielu ludzi na świecie, to szansa na to, że spotkało to również twoją przyjaciółkę i pamięta IDENTYCZNE rzeczy jak ty jest praktycznie zerowa. Więc ktoś tu kłamie, najpewniej ona. Może chciała żeby Ci było miło,a może to ona ma jakieś zaburzenia I jej po prostu wkręciłeś to - tacy ludzie są bardzo podatni na sugestię. Poczytaj sobie o sugestywności po LSD, które jest nazywane indukowaną schizofrenią. PS : też się leczę na depresję.